Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007
2. ZGetno festival
Od 17. do 24. rujna 2007. - Zagreb - SC & KSET

2. ZGetno festival
Od 17. do 24.09.2007. - SC Zagreb i KSET Zagreb

Od 17. do 24. rujna 2007. godine, u zagrebačkom Studentskom centru i Klubu KSET po drugi će se puta održati Zagrebački etno festival. Organizacija ovog glazbenog susreta potaknuta je idejom upoznavanja s različitim kulturama i narodima putem glazbe koja obilježava tradiciju tih naroda, a za koji se nadamo da će Gradu Zagrebu uspjeti predstaviti ljepotu glazbe iz različitih dijelova svijeta.

Za razliku od svog prvog izdanja, kada je festival istraživao glazbene vrijednosti pretežno nama bliskih krajeva, ovoga puta uspjeli smo, uz domaće izvođače, dovesti i nekoliko zanimljivih izvođača iz nama dalekih krajeva. U čak 7 festivalskih dana nastupiti će izvođači koji dolaze s prostora Indije, Kine, SAD-a, Mađarske, ali ponovno i Makedonije, Bosne i naravno, Hrvatske. Glazba koju izvode i ovoga je puta mnogo šira i bogatija, pa ćete tako uz tradicionalnu glazbu već navedenih zemalja moći čuti i elemente židovske, afričke i latinoameričke etno glazbe.

Svaki od izvođača etno glazbu izvodi na vlastiti način, otvoren utjecajima drugih vrsta muzike i tako obogaćujući izvornu glazbu suvremenim, modernim elementima. Imati ćete prilike čuti miješanje različitih žanrova kao što su afroamerička glazba, talijanski jazz i balkanski folk ili pak ambijentalni zvuk i glazbena tradicija Balkana, sa elementima jazz improvizacije, duba i elektronike.

Od samog početka ideja festivala bila je dati priliku kako mladim i kvalitetnim izvođačima iz Hrvatske tako i izvođačima iz drugih država koje hrvatska publika uglavnom nije imala prilike čuti. Ipak, odlučili smo na festivalu svake godine predstaviti i barem jedno već dokazano ime koje će obogatiti program festivala, ali i koje će služiti kao pozivnica publici da posjeti festival i čuje sve što će na njemu biti ponuđeno. Za ovu godinu tako ćete imati priliku čuti Esmu Redžepovu, kao jednu od najvećih svjetskih zvijezda romske glazbe, koja je već nekoliko puta imala prilike oduševiti hrvatsku publiku.

Kao i prošle godine, svima onima koji žele posjetiti cijeli festival omogućili smo kupnju festivalske ulaznice kojom ćete osigurati ulaz na sve koncerte. Nižom cijenom festivalske ulaznice želimo učiniti festival pristupačniji svima koji ga žele posjetiti i na taj način potaknuti na dolazak i upoznavanje kako s vlastitom glazbenom kulturom i tradicijom, tako i s glazbenom kulturom i tradicijom drugih naroda.

PROGRAM FESTIVALA:
17.09.2007. @ TEATAR &TD, 35/45 Kn
DAMIR IMAMOVIĆ TRIO (BIH)
www.damirimamovic.com
19.09. @ KSET, 25/35 Kn
SOPOT (BIH)
www.sopotproject.com
AFRODIZIJAK (BIH)
www.afrodizijak.org
20.09.2007. @ PAUK, 65/80 Kn
ESMA REDŽEPOVA (Makedonija)
www.esma.com.mk
21.09.2007. @ PAUK, 55/70 Kn
BANJARA - THE GYPSIES OF RAJASTHAN (Indija) www.banjaramusic.com
DRAŽEN FRANOLIĆ – NIMAI ROY (Hrvatska / Indija)
www.franolic-oud.com
22.09. @ GALERIJA SC, 25/35 Kn
TAMBUU (Hrvatska)
www.myspace.com/tambuu
23.09.2007. @ KSET, 35/45 Kn
THE TIPTONS (SAD)
www.tiptonssaxquartet.com
24.09.2007. @ TEATAR &TD, 35/45 Kn
FENGXIA XU - JOE FONDA - ZOLTAN LANTOS (Kina / SAD / Mađarska)
www.xufengxia-music.de

Cijena festivalske ulaznice za sve koncerte iznosi 160 Kn, a informacije kako do nje moći ćete pronaći na stranici www.sczg.hr.

AKREDITACIJE: Zahtjeve za akreditacije primamo pojedinačno i za cijeli festival. Uz zahtjeve molimo dostaviti plan najava samog festivala i koncerata u sklopu festivala objavljenih u mediju koji upućuje zahtjev za akreditiranje novinara. Za festivalske akreditacije molimo Vaše zahtjeve dostaviti najkasnije do subote 15. rujna 2007. godine. Za pojedinačne koncerte zahtjevi se primaju najkasnije dan prije koncerta. Zahtjeve molimo uputiti na e-mail adresu kultura@sczg.hr .

17.09.2007. @ TEATAR &TD - DAMIR IMAMOVIĆ TRIO (BIH) - www.damirimamovic.com
Damir Imamović Trio funkcionira od početka 2006. godine i predstavlja Damirov pokušaj da proširi ono što je ranije radio na solo nastupima uz gitaru. Idealne muzičare za takvu vrstu eksperimenta pronašao je u Edvinu Hadžiću (kontrabas) i Vanji Radoji (violina). Pored dobrog poznavanja sevdaha i drugih vrsta muzike, ovaj trio karakterizira i spremnost da otvore uši i sviraju sve što znaju. Trio svira tzv. fusion sevdah ili sevdah otvoren utjecajima drugih vrsta muzike. Uz prilično tradicionalan Damirov vokal i akustičnu gitaru koja "pleše" između muzičkih svjetova, izraženijom postaju i za ovu muziku potpuno neortodoksne uloge kontrabasa i violine. Ova minimalistička formacija njeguje muziku otvorenu improvizaciji što sevdahu daje drugačiji karakter od onoga na koji smo navikli i zapravo ga vraća, po Damirovim riječima, "njegovom izvoru koji jeste improvizacijski". Ono što nastaje iz ove smjese tradicionalnog i inovativnog zasigurno nije sevdah koji se već odavno primakao svadbarskoj muzici, nego komorna muzika koja slušaoce angažira onako kako to čini jazz. Prvi CD Trija pod nazivom "Damir Imamović Trio Svira Standarde" pojavio se u ljeto 2006. godine u izdanju sarajevskog buybooka. Ulaznice po cijeni od 35kn možete kupiti u CD shopu Dancing Bear i na blagajni Teatra &TD. Na ulazu će koštati 45kn. Koncert počinje u 21 i 30.

19.09.2007. @ KSET - SOPOT (BIH) - www.sopotproject.com / AFRODIZIJAK (BIH) - www.afrodizijak.org
Na staroslavenskom jeziku Sopot znači izvor. Kroz godine je Balkanski poluotok sa svojim prirodnim bogatstvima, miješanjem različitih kultura i naroda mnogim balkanskim, ali i svjetskim autorima služio kao nepresušan izvor inspiracije za umjetničko stvaralaštvo. Bend Sopot, koji dolazi iz Banja Luke, zamišljen je kao autorski muzički projekt umjetnika Petra Topalovića, koji kroz suradnju sa lokalnim i stranim muzičarima stvara fuziju balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom kroz muzički izražaj. Autor projekta Sopot je kroz veliko muzičko i životno iskustvo, stečeno kroz sviranje i sudjelovanje u mnogo različitih muzičkih projekata, stvorio svoj vlastiti, originalni stil i pristup muzici i životu na Balkanu. U muzici ovog specifičnog benda očituje se miješanje modernih žanrova, poput dub-a i drum'n'bassa, sa balkanskim etno motivima i semplovima narodnih instrumenata. Njihov album "dUBaLKAN" sniman je i produciran u studiju "Jarring Effects" u Lionu, Francuska (u istom studiju gdje snimaju High Tone, Le Peuple De L'Herbe i dr.), u travnju 2006. godine. U njegovo stvaranje, pored lokalnih, uključili su se i inozemni muzičari kao što su L'oeuf Raide, Uzul Prod, R-ZATZ, Niko Matagrin, što čitavom albumu daje jednu dozu multikulturalnosti. Drugi bend večeri također dolazi iz Banja Luke. Afrodizijak je muzička grupa koja svoj specifičan muzički izraz gradi na afričkim ritmovima i čuvenoj tradiciji afričke kulture, ostvarujući brojne dodirne točke sa etno ritmovima našeg područja. Koristeći vokalne melodije i afričke tradicionalne instrumente i kombinirajući ih sa nekim balkanskim i modernim ritmovima, ovaj bend postaje veoma snažan, pokretljiv i veseo. Afrodizijak je nastao 2002. godine, svoje prve nastupe ima početkom 2003., a u rujnu 2006. godine bend je snimio i izradio svoj prvi studijski promotivni materijal. Ulaznice po cijeni od 25kn možete kupiti u CD shopu Dancing Bear i KSET-u. Na ulazu će koštati 35kn. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 i 30.

20.09.2007. @ PAUK - ESMA REDŽEPOVA (Makedonija) - www.esma.com.mk
Kao simbol autentičnosti romskog naroda, Esma Redžepova već je davno postala sinonim za romsku glazbu. Svojevrsna kraljica Roma, čiji glas opisuju kao "dar Božji", održala je preko 15,000 koncerata širom svijeta, a njezin album "Queen Of The Gypsies" prema selekciji "World Musica" izabran je među 20 najboljih svjetskih albuma. Kao mladu djevojčicu iz siromašne obitelji iz predgrađa Skoplja, sa samo 12 godina otkrio ju je Stevo Teodosijevski, njezin budući mentor, menadžer i suprug. Priča o njezinom djetinjstvu poslužila je i kao predložak za Kusturičin film "Dom za vješanje". Uz glazbene uspjehe, ova velika umjetnica odgojila je i obrazovala 47-oro usvojene djece, postala UNESCO-va veleposlanica i dva je puta nominirana za Nobelovu nagradu za mir. U Esminim pjesmama očituje se ljubav prema Makedoniji i vlastitim romskim korijenima, a u njezinim melodijama postoji razigrana, uzbudljiva i senzualna atmosfera. Esma pjeva na 20 jezika, izdala je preko 60 albuma, a njezini koncerti uvijek su bili prava poslastica koji su privlačili milijune obožavatelja diljem svijeta. Godine 2002. u prepunoj koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održala je jedan od svojih najboljih nastupa, redovna je gošća pariške Olympije, američkog Metropolitana i londonskog Barbicana, a sada ćete je po prvi puta moći vidjeti i čuti u PAUK-u. Ulaznice po cijeni od 65kn možete kupiti u CD shopu Dancing Bear i u Turističkoj agenciji "Student". Na ulazu će koštati 80kn. Ulaz se otvara u 21 sat, a koncert počinje u 22 sata.

21.09.2007. @ PAUK - BANJARA - THE GYPSIES OF RAJASTHAN (Indija) - www.banjaramusic.com / DRAŽEN FRANOLIĆ - NIMAI ROY (Hrvatska / Indija) - www.franolic-oud.com
Banjara, muzička skupina koja izvodi tradicionalnu indijsku glazbu, sastoji se od 8 odličnih glazbenika i plesača koji dolaze iz indijske pustinje Thar. Nasljednici drevne kulture, danas pod vodstvom Kamal Kanta, također glazbenika i plesača koji živi u Francuskoj više od 10 godina, oni su ambasadori velike tradicije koja postoji već 900 godina i koja stoji na križanju između klasične muzike sjeverne Indije i umjetnosti Perzije. Riječ Banjara u originalu znači "oni koji dolaze iz suhe, neplodne Zemlje" i izvorno je Banjara bio naziv za nomadske skupine iz pustinje Thar. Od davnih vremena ta lutajuća plemena bila su poznata i kao „Gypsies of Rajasthan“. Pjesnici, glazbenici i plesači putovali su od sela do sela šireći sreću i zadovoljstvo svojim nastupima. Njihova glazba i plesovi bili su svojevrsna ilustracija svakodnevnog života njihovog plemena te su bili dio svih važnijih događaja, kao što su vjenčanja i rođenja djeteta. Pjesnici i glazbenici stvaraju vlastitu glazbu i melodije, a pjesme uglavnom pričaju o ljubavi, bogovima i božicama i mističnim stvarima. Živi i energični ritmovi koje prate razigrani plesači u svojim slavnim kostimima poziv su na putovanje bogato bojama i emocijama, prateći korake koje su davno započeli "Gypsies of Rajasthan". Večer će upotpuniti i otvoriti već Vam dobro poznati hrvatski virtuoz Dražen Franolić. Franoliću koji će svirati perzijski oud i ovoga će se puta pridružiti njegov suradnik Nimai Roy na indijskoj tabli. Ulaznice po cijeni od 55kn možete kupiti u CD shopu Dancing Bear i u Turističkoj agenciji „Student“. Na ulazu će koštati 70kn. Ulaz se otvara u 21 sat, a koncert počinje u 22 sata.

22.09.2007. @ GALERIJA SC - TAMBUU (Hrvatska) - www.myspace.com/tambuu
Iako se o mladom splitskom bendu Tambuu u Hrvatskoj još dovoljno ne zna, sa sigurnosti možemo reći da se radi o jednom od zanimljivijih domaćih world music bendova. U Zagrebu su do sada nastupili samo jednom, i jako smo sretni što će im prvi pravi nastup biti upravo u sklopu ovog festivala. Njihovo ime Tambuu, koje dolazi od riječi koja na swahili jeziku znači nešto prepoznatljivo i posebno, idealno opisuje glazbu ovog benda, u najmanju ruku specifičnu, posebnu i iskonsku. Njihova muzika sastoji se od obrada kako naših tako i stranih pjesama, a na repertoaru su im između ostalog i tradicionalne melodije Izraela, Makedonije, Indije i drugih krajeva svijeta. Upravo iz tog razloga i svoj su dosadašnji materijal nazvali "Sound Of The Earth" ili "Zvuci Zemlje". U sklopu materijala kojim se Tambuu može pohvaliti jesu i njihove posebne interpretacije linđa ili splitskog kola, a neki od glazbala (koje članovi benda sami izrađuju) i ritmova koji koriste odvest će Vas na put kroz vrijeme i ispričati priču istoka i zapada, priču stvaranja zvukova Zemlje. Ulaznice po cijeni od 25kn možete kupiti u CD shopu Dancing Bear i na blagajni Teatra &TD. Na ulazu će koštati 35kn. Ulaz se otvara u 21 sat, a koncert počinje u 21 i 30.

23.09.2007. @ KSET - THE TIPTONS (SAD) - www.tiptonssaxquartet.com
The Tiptons je poznati sveženski kvartet saksofona plus bubnjarica/perkusionistica, koji je od početka devedesetih u Seattleu djelovao pod imenom Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet. Posvećen jazz veteranu Billyu Tiptonu, pijanistu i saksofonistu za kojeg se tek nakon smrti ustvrdilo da je u pitanju zapravo bila žena koja je cijeli život provela pod krinkom muškarca, a sve to kako bi uspjela u tada muškom svijetu jazza, ovaj je projekt predvođen dvjema sjajnim saksofonisticama, dobro nam znanom Jessicom Lurie i Amy Denio. Crpeći inspiraciju iz bogate tradicije afroameričke glazbe, a začinivši to s primjesama talijanskog jazza, balkanskog folka i klezmera, The Tiptons oduševljavaju u prvom redu nadahnutim, veselim i nerijetko duhovitim živim nastupima. Ulaznice po cijeni od 35kn možete kupiti u CD shopu Dancing Bear i KSET-u. Na ulazu će koštati 45kn. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 i 30.

24.09.2007. @ TEATAR &TD - FENGXIA XU - JOE FONDA - ZOLTAN LANTOS (Kina / SAD / Mađarska) - www.xufengxia-music.de
Xu Fengxia rođena je Kineskinja koja je nakon diplome na Šangajskom glazbenom konzervatoriju postala solisticom na kineskim žičanim instrumentima u Šangajskom orkestru za kinesku glazbu. Odsvirala je brojne hvalospjevima popraćene solo koncerte u Šangaju, Pekingu i Singapuru, da bi po preseljenju u Europu počeo njen novi glazbeni život solistice u improviziranoj glazbi, pri čemu se u potpunosti posvećuje sviranju prekrasno zvučećeg 21-žičanog guzhenga. Nakon što je u Njemačkoj prvi put susrela sjajnog njujorškog jazz kontrabasistu Joea Fondu, njih dvoje pokreću izniman novi duet s kojim sviraju niz izvrsno prihvaćenih koncerata. Glazba koju sviraju je improvizirana, prepuna iznenađujućih zvukova koje kao da nikad prije niste čuli; istovremeno je i Kineska i Američka, zapravo u pitanju je glazba Svijeta u svom punom značenju. A kad im se još na premijeri novog tria pridruži i mađarski violinist Zoltan Lantos, sigurni smo da će njihova multikulturalna glazba koja ne poznaje ni uobičajene glazbene, a ni one etničke granice, dobiti još jednu novu dimenziju. Ulaznice po cijeni od 35kn možete kupiti u CD shopu Dancing Bear i na blagajni Teatra &TD. Na ulazu će koštati 45kn. Koncert počinje u 21 i 30.

Autor priloga:
Domagoj Marušić, Zagreb, Hrvatska
brada@kset.org









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -