Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

ZANA MESIHOVIĆ
Mostar, Bosna i Hercegovina

Zana Mesihović
Mostar, Bosna i Hercegovina

Smijesa istoka i zapada, crnačkog soula i ciganske muzike, uz vokale prave soul dive, te snažne osobne tekstove, Zana Mesihović je doista nešto novo. Rođena i odgojena u Mostaru, Zana je odrasla slušajući balkanske rock bendove. Kao petogodišnjakinju, otac ju je odveo na prvu lekciju klavira.

1993. godine Zana dolazi u Švedsku i tu sreće svoga učitelja muzike, poznatog jazz muzičara, Sandy Garricka koji je u svojim mlađim danima radio sa Frank Sinatraom i aranžirao za Count Basiea, te podučavao vokalnu tehniku pjevačicama kao što su Barbra Streisand i Dionne Warwick.

Zana svoj prvi demo snima u školskom studiju i dobija ugovor sa "Sony Music" u Švedskoj. Pobjednik je mnogobrojnih muzičkih takmičenja širom Skandinavije, kao autor izvođač. 1999. godine Zana odlazi u Sarajevo, gdje sa rodicom snima pjesmu /"Dala bih ti život"/, s kojom osvaja šesto mjesto na manifestaciji Vaš šlager sezone. Zanina muzika danas je mješavina soula i sevdaha, te Balkanske Romske muzike - "Trebalo mi je dugo da nađem način da spojim sve ove razne muzičke atribute u ovu smijesu koju zovem "Balkan Soul".

Zana i njen bend, osvojili su publiku širom Skandinavije. Singlovi - "Gotta Stop" i "Talk to Me", - doživjeli su veliki uspijeh i švedske novine nakon jednog od Zaninih nastupa pišu da je Balkan nova Jamajka, te da je Zana začetnik drugačije vrste soula! Među Zanine nastupe možemo nabrojati Festival Budva, Švedski internacionalni festival Hoodsfred, Radijsko-Televizijski Festival u BIH, TV programi kao "Nyhetsmorgon", "Subotom uvečer" na FTV itd.

Zana je nastupila i na 5. Mostar Blues Festivalu kojom prigodom je pretežno izvela sopstveni material, 8 pjesama (u bluesy verzijama) i jedan cover, jednu od njenih najdrazih kompozicija: "Misunderstood"... (koju je Bennie Benjamin napisao za Ninu Simone). Ostale pjesme koje je izvela zovu se: 1. "Never loved this way" ("Lako"); 2. "Let her go" ("Usudi se"); 3. "This is how I get"; 4. "Under my skin" 5. "Bashta" 6. "Writings is on the sand"; 7. "Responsible"; 8. "Before this falling rain".

Muzičari koji su je pratili su:
1. Andreas Angel, lead gitara (Andreas je inače Zanin suradnik i producent, porijeklom iz Stockholma)
2. Miran "Mika" Alikalfić, gitara (Mika je ranije bio član mostarskog benda Sprongla, koji su sačinjavali Mika, Atila iz Zostera, Sejo Trnovac iz Mostar Sevdah Reunion i Oha iz Dubioza kolektiva)
3. Željko Zuber, bas (Željko je inače član i basista grupe Hari Mata Hari)
4. Rifet "Rifko" Čamzić, perkusije (također sjajan muzičar)

Ovog ljeta Zanin material (tekst i muzika) je obijavljen na albumima švedske rap zvijezde Ayesha (www.ayesha.se) i australske pjevačice Annabel Fay (www.myspace.com/annabelfaymusic).

Zana od ljetos radi na Internacionalnom koledžu u Mostaru, kao volonter, i završava album pod nazivom "Balkan Soul".








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -