Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

CROATIAN ROOTS MUSIC
Zagreb, Hrvatska

Croatian Roots Music
Hrvatski ethno na novoj ediciji Croatia Recordsa

Kad su u travnju ove (2007.) godine, nakon zajednickog nastupa na Dori 2007. pjesmom "Volim ja", Miroslav Evacic i Livio Morosin potpisali ugovore o suradnji s Croatia Recordsom, bio je to ne samo nagovještaj novog poglavlja u njihovim diskografskim karijerama, nego i povod za inauguriranje nove edicije Croatian Roots Music posvecene žanru kojemu su ta dvojica istaknutih hrvatskih ethno izvodaca do sada dali zapažene doprinose. Uz ostalo, kao dobitnici Porina za najbolji etno album 2000. (Livio Morosin i Dario Marušic, "Bura-tramuntana"), te 2007. (Miroslav Evacic, "Blues reke Drave"). Osim njih, novouvedenoj podetiketi Croatia Recordsa pridružili su se i omiljeni predstavnici zagorskog ethno-punka - Cinkuši.

Pokrenut pod okriljem Croatia Recordsa na inicijativu ethno aktivista Amira Bahtijarevica, višegodišnjeg Morosinova i Evaciceva promotora i suradnika na CD-ROM projektu "Hrvatska ethno glazba", ethno sekcije Hrvatske glazbene unije, Croatian Roots Music dobrodošao je poticaj hrvatskoj ethno diskografiji cija jednogodišnja produkcija, usprkos nizu uvaženih i profiliranih umjetnika, kronicno varira brojem izdanja. Najbolje se to ogleda u prijedlozima za nominacije za diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolji album ethno glazbe koja (poput svih ostalih) može opstati uz najmanje pet prijava, a u praksi se cesto pokaže kako ih naprosto nema dovoljno.

Zato ohrabruje podatak da ce na etiketi Croatian Roots Music vec ove jeseni nove albume objaviti Miroslav Evacic i Cinkuši. Zahvaljujuci trilogiji "Čardaš blues", "Esencijalno" i "Blues reke Drave" (prva dva su 2005. doživjela reizdanje na istom CD-u, "Čardaš blues"), Evacic je u posljednjih nekoliko sezona postao veliko otkrice hrvatske ethno scene i u medjunarodnim razmjerima, o cemu svjedoce entuzijasticke reakcije uglednih glasila i specijaliziranih radijskih voditelja (magazin fRoots, Charlie Gillet, BBC). Prvi njegov projekt za Croatia Records najavljuje obrada narodne "Ja sam junak iz doline" kojom sudjeluje na ovogodišnjem Ethno festivalu Neum.

Planiranom trecom plocom, Cinkuši se vracaju diskografskoj kuci koja je 1999. objavila njihov prvijenac "Zeleni kader", popracen 2005. zapaženim albumom "Domesticus Vulgaris". Na jubilarnim 10. Vecerima dalmatinske šansone u Šibeniku, družina izlazi iz tradicionalnog zagorsko-medimurskog okruženja i kajkavskog govora pjesmom "Navigare necesse est".

"Livio Morosin"

Prvo izdanje edicije Croatian Roots Music, objavljeno u drugoj polovici srpnja 2007. pod jednostavnim nazivom "Livio Morosin", ujedno je i prvo samostalno studijsko ostvarenje istarskog glazbenika, skladatelja i pjevaca iz Vodnjana, uzmemo li u obzir da je prethodne albume dijelio s kolegama i prijateljima Dariom Marušicem ("Bura-tramuntana") i Radom Šerbedžijom ("Orihi, orihi", 2002.), odnosno s clanovima grupa Anelidi ("I Anelidi su bili crnci", 1996.) i Livio Morosin Bandom ("Best Off", 2003.), dok su "Tri narance" (2005.) pregled njegovih deset neprekinutih godina na Ethno festivalu u Neumu.

Morosinov dojam da novi album donosi presjek njegova rada i razmišljanja u posljednjih nekoliko godina odnosi se i na izbor suradnika i na tretman uvrštenog glazbenog materijala, podijeljenog na instrumentalne obrade ili adaptacije narodnih tema i kantautorske skladbe. Iz aktualne postave njegova sastava ovdje su višegodišnji basist i asistent produkcije Tomislav Šestan, violinistica Iva Štefancic, te gajdaš Željko Šatovic-Gula, ali poput drugih gostujucih instrumentalista - ukljucujuci Miroslava Evacica i Darija Marušica - svatko od njih doprinosi jednoj ili dvama snimkama sa sveprisutnim Morosinovim glasom, gitarom, klavijaturama i programiranjem.

"Napravio sam 70-ak minuta glazbe u koju sam ukljucio pjesme koje su možda zaboravljene i od autora i od izvodjaca. Malo sam ih preradio, mogao bih reci i preporodio", kaže Morožin i s rijeci prelazi na djelo vec u prvoj, "Jutros sam se rano stala", narodnoj iz okolice Karlovca u kojemu djeluje KUD "Zadobarje" s cijim ju je clanovima snimio. Premda ce se upravo tom snimkom predstaviti na Neumu '07, ona je iznimka u nizu karakteristicnih pocasti istarskom folkloru i možemo se shvatiti kao dug kraju u kojemu je - u "terenskom" studiju na obali rijeke Korane - "Livio Morosin" najvecim dijelom nastajao.

Morosin - ethnomuzikolog "preporoditelj" javlja se i u sljedecoj snimci "Tarankanje uz mih" na kojoj uz pomoc izvornog narodnog umjetnika Martina Kutica osuvremenjuje jedan od najcešce citiranih primjera tarankanja, autohtonog folklornog pjevanja Istre.

Autorovu izjavu da je "Livio Morosin" ploca za moderno vrijeme, najizravnije potkrepljuje techno / electro pristup folklornim ili folklorom nadahnutim pjesmama "Mandinjada", "Cokolatin", "Lata" i "Sergio", dok bi genijalni Frank Zappa, i sâm strastveni poklonik ethno baštine jugoistocne Europe, vjerojatno bio zadovoljan "Mantrom hopa skupa skoci" koja je posvecena i njemu i takodjer pokojnom velikanu Johnu Lennonu.

Nadopunjujuci listu posveta na njegovu solistickom debija, sumorni tribute Sydu Barrettu, nesretnom pokretacu Pink Floyda "Ja sam ud zemlje" pretvara Livija Morosina u autora pjevaca koji tu stranu svoga glazbenickog bica još eksplicitnije pokazuje na prvoj polovici albuma u skladbi "Kad je Bog z crikve zaša" za Fulvija Tomizzu (Juricani kod Umaga, 1935. - Trst, 1999.), talijanskog pisca koji je uvijek isticao istarsko porijeklo.

Morosinov status posvecenog ethno glazbenika u kolektivnoj predodžbi ponekad zasjenjuje, a u najimpresivnijim radovima prirodno nadupunjuje njegovu vokaciju kantautora. Uz "Stani more" i "Heroin" (Žuti dub), on nas u klasicnoj formi akusticne pjesme "Kako da je zabin" izravno podsjeca na autorski doprinos albumu "Gušti su gušti" i navodi na pomisao kako je na njemu Alan Vitasovic "posudio glas" Morosinovim pjesmama gotovo u istoj mjeri u kojoj ih je interpretirao.

Od "neuštekane" gitare i zvukova izvornih instrumenata do elektronickih i ritmickih intervencija, "Livio Morosin" autorski je album u punom smislu rijeci i najcjelovitije dosadašnje ostvarenje Livija Morosina, što ga ujedno cini i primjerenim uvodom u ediciju Croatian Roots Music!








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -