Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

ZADARSKI KULTURNI FORUM '07
Dom mladeži Zadar, Hrvatska

"Zadarski kulturni forum '07"
31. srpnja 2007. do 04. kolovoza 2007.
Dom Hrvatske Mladeži, Zadar - Multimedijalni klub Arsenal, Zadar
www.zadarskikulturniforum.com

OBJAVA ZA MEDIJE

Od utorka do subote, 31. srpnja 2007. do 04. kolovoza 2007. godine, u zadarskom Domu hrvatske mladeži, te multimedijalnom klubu Arsenal, po drugi će se puta održati kulturni multimedijalni projekt Zadarski kulturni forum s ciljem promoviranja različitih aspekata umjetnosti i kreativnosti mladih. Manifestacija će tijekom pet dana ponuditi u dnevnom programu radionice fotografije, bubnjanja, VJ-inga, zmajarenja i žongliranja te tečajeve foto i tonske tehnike, a u večernjem dijelu programa koncerte i nastupe DJ-eva od čega se posebno izdvaja vanserijski američki kantautor Howe Gelb, domaće snage My Buddy Moose, Debeli Precjednik, Tigrova Mast i Death Disco, te gosti iz Srbije, Slovenije i Makedonije, Six Pack, Red Five Point Star i Superhiks. Sve radionice i tečajevi su besplatni, dok su cijene ulaznica za večernji program simbolične.

U svom drugom izdanju Zadarski kulturni forum ponudit će pet zanimljivih radionica. Radionica fotografije (Camera Obscura) pokrit će teorijski i praktični dio fotografije s ciljem upoznavanja s fotografijom kao dijelom suvremene kulture i umjetnosti, te poticanja na bavljenje fotografijom. Radionica žongliranja, koja je prošle godine i naišla na najveći odaziv, ponudit će zabavu i upoznavanje s vještinama od žongliranja lopticama i čunjevima, do tehnika poi, diablo, i sl. Radionica izrade zmajeva ili zmajarstvo polaznike će naučiti tehnici izrade zmajeva, njihovu projektiranju te načinima puštanja zmaja. Kroz radionicu VJ-inga naučit ćete kako pratiti koncert elektronske glazbe video materijalom te kako korisiti VJ-ing efekte i opremu. A za one koji bi htjeli naučiti nešto više o ritmu i sviranju bubnja, pomoći će im naša radionica osnova bubnjanja. Uz sve to očekuju Vas i dva zanimljiva tečaja, tečaj tonske tehnike kroz koji ćete naučiti više o audio opremi, miksanju i obradi zvuka, te tečaj foto tehnike koji obuhvaća predavanja o osnovama fotografije, građi fotoaparata, odnosno njegovoj uporabi.

Večernji koncertni program ugostit će spoj renomiranih imena i mladih bendova koji već nalaze svoje mjesto na glazbenoj sceni. Program uključuje gostovanja domaćih i inozemnih izvođača. Od eminentnih imena izdvaja se američki kantautor Howe Gelb koji po treći puta dolazi u Hrvatsku, punk-rock bendovi Six Pack i Debeli Precjednik koji su svojim nastupima po Hrvatskoj već stekli velik broj poklonika, makedonski Superhiks koji nakon dužeg vremena ponovno dolaze u Hrvatsku, te sve popularniji domaći bendovi My Buddy Moose, Bud Spencer, Death Disco, Tigrova Mast i The Welcomin' Committee In Flames. Program je kao i prošle godine raznolik sa ciljem da svatko pronađe nešto za sebe.

Cijeli događaj biti će prenošen i putem Interneta. Web stranica festivala sa svim informacijama koje će se osvježavati do početka festivala je http://www.zadarskikulturniforum.com/. Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na zadarskikulturniforum@gmail.com. Cijena festivalske ulaznice koja omogućuje ulaz na svih 5 koncerata iznosi 100 kn, a za informacije kako do nje pošaljite mail na već spomenutu mail adresu.

PROGRAM:

KONCERTI (održavaju se u Domu hrvatske mladeži):
31.07.2007. - Six Pack (SRB), Red Five Point Star (SLO), Empty Wallets (HR) - 35 Kn, 20 h
01.08.2007. - Tigrova Mast (HR), Death Disco (HR), Vikend U Hong Kongu (HR), Kadet (HR) - 20 Kn, 20 h
02.08.2007. - Howe Gelb (SAD), My Buddy Moose (HR) - 35 Kn, 20 h
03.08.2007. - Superhiks (MAK), Officer Down (HR) - 35 Kn, 20 h
04.08.2007. - Debeli Precjednik (HR), The Welcomin' Committee In Flames (HR), Bud Spencer (HR) - 35 Kn, 20 h

RADIONICE (održavaju se u multimedijalnom klubu Arsenal):
• Foto radionica - Camera Obscura
• Osnove bubnjanja
• Radionica VJ-inga
• Radionica žongliranja
• Radionica izrade zmajeva ili zmajarstvo

TEČAJEVI (održavaju se u multimedijalnom klubu Arsenal):
• Tečaj tonske tehnike
• Tečaj foto tehnike

O IZVOĐAČIMA:

31/07/2007
SIX PACK (Smederevska Palanka / Srbija)
RED FIVE POINT STAR (Trbovlje / Slovenija) - www.redfivepointstar.com
EMPTY WALLETS (Split / Hrvatska) - www.myspace.com/emptywallets

Prvog dana festivala u Zadar po prvi puta dolazi legendarni hardcore punk bend iz Smederevske Palanke Six Pack. Bend koji je u zadnjih nekoliko godina održao mnogo koncerata po cijeloj Hrvatskoj napokon će imati priliku zadarskoj publici predstaviti svoj posljednji, četvrti po redu, album "La Musique". Nakon 4 objavljena albuma i više od 10 godina sviranja, danas zvuče bolje i žečće nego ikada. Trenutno rade na novom albumu, a mnoštvo njihovih starih hitova koje ćete imati prilike čuti na ovom koncertu garantiraju odličan provod. Na svojoj ljetnoj turneji po hrvatskoj obali posjetit će nas i trenutno najzastupljenija slovenska ska grupa Red Five Point Star. Svoj debi album "In Color", na kojem su RFPS objavili 14 pjesma nastalih od 1998. kada je bend počeo karijeru, objavili su 2005. godine. Tijekom godina bend je u svojoj glazbi počeo miješati sve više elemenata. U svoj prepoznatljiv ska zvuk unijeli su i elemente punka, rocka, rockabillya, jazza i swinga, a tu mješavinu nazvali su jednostavno "dirty ska". Kroz godine uz solo nastupe popratili su i imena poput The Toasters, New York Ska-Jazz Ensemble, Eyesburn, Paprika Korps, a nedavno na zagrebačkom koncertu i legende swinga Royal Crown Revue pod čijim utjecajem i snimaju novi album koji će uz njihov prepoznatljivi zvuk sadržavati i dosta swing materijala. A koncert, a ujedno i festival, otvoriti će mladi splitski bend Empty Wallets nastao 2002. godine. Zvuk benda se može opisati kao melodični punk uz dosta energičnih i emocionalnih dijelova upotpunjen tekstovima većinom ljubavne tematike. U pjesmama se mogu osjetiti utjecaji bendova poput Taking Back Sunday, Blink 182, New Found Glory, Senses Fail, Strung Out, Debeli Precjednik i sl. Nakon neuspjelog snimanja demo materijala, početkom 2005. godine bend izdaje promotivni DVD na kojem možete naći biografiju benda i nekoliko live snimaka. Ulaznice po cijeni od 35 kn možete kupiti na ulazu. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 sat.

01/08/2007
TIGROVA MAST (Zagreb / Hrvatska) - www.myspace.com/tigrovamast
DEATH DISCO (Zagreb/Split / Hrvatska) - www.myspace.com/deathdiscohrvatska
VIKEND U HONG KONGU (Zagreb/Šibenik / Hrvatska) - www.myspace.com/vikend
KADET (Split / Hrvatska) - www.myspace.com/kadet

Zagrebački avangardni rock band, Tigrova Mast, osnovan je 2003. godine, a čine ga muzičari iz nekoliko zagrebačkih bendova (Invisible Ghost Luigi, Peach Pit, Seven That Spells). Njihova specifična muzika nastala je kao pobuna protiv klasične rock forme i uobičajene uloge ritam sekcije i klavijatura u bendu. Ubacivanje folk instrumenata i ruralnih elemenata u uobičajene noise rock sheme, donijela je ovom instrumentalnom (bass, bubanj, microcorg) bendu mnoštvo nastupa širom Hrvatske i Europe, a 2005. i izdavanje prvog albuma za rusku etiketu RAIG records. Nastup jednog od najboljih domaćih eksperimentalnih rock bendova današnjice nikako ne smijete propustiti. Splitsko-zagrebački trio Death Disco nedavno je izdao svoj prvi CD "Crveni Signali EP" u izdanju Dirty Old Label rec. Prvo izdanje mladog post punk benda koji zvukom najviše podsjeća na Šarla Akrobatu, Gang Of Four i Wire donosi 22 minute materijala uglavnom na materinjem jeziku, koji ćete imati priliku čuti u cijelosti. Zagrebački bend Vikend u Hong Kongu svira nešto više od godinu dana, a već ima svoju stalnu publiku kojoj raste broj iz dana u dan. Potpisuju se sa "zagrebački" samo zato što ondje žive i rade, a sva četvorica poznata su domaćoj publici po nastupima i djelovanju u niz drugih bendova, posebno Ivan Kovačić (Leut Magnetik) na saksofonu. Ovaj četveročlani band privlači kako svojom pojavom, tako i glazbom koju sviraju. Počinju svirati iz želje za spajanjem plesnog groovea sa psihodeličnim varijacijama. Njihova glazba teško se može opisati unutar jednog žanra, zbog miješanja različih stilova u, kako oni to sami nazivaju, psihogroove. Za mladi splitski bend Kadet dovoljno je reći da ova perspektivna petorka ambijentalni i emocionalni post rock kombinira sa žeščim i bučnijim gitarističkim emo eksplozijama, a muzika bi im se mogla usporediti sa bendovima poput Tortoise, Explosions In The Sky ili Mono. "Toshiro Mifune meets Omar Sharif in Abu Dabi. Blood, sweat, tears, heavy licquor, sufi mysticism and extreme feelings. Riding on the desert worms. Removing the layers of reality without photoshop!!! Sufi trance punk!!!!!!!!" www.myspace.com/tigrovamast . Ulaznice po cijeni od 20 kn možete kupiti na ulazu. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 sat.

02/08/2007
HOWE GELB (Tucson / SAD) - www.myspace.com/howegelb
MY BUDDY MOOSE (Rijeka / Hrvatska) - www.myspace.com/mybuddymoose

Gotovo dvadeset godina rada trebalo je ovom vanserijskom glazbeniku da doživi priznanje kakvo zaslužuje te ga se danas smatra jednim od očeva americana glazbe. Iako je od samih početaka njegovih Giant Sand bilo jasno da je u pitanju izniman spoj južnjačke tradicije i garažnog rocka, ipak je tek krajem devedesetih Howe prepoznat kao čovjek koji je stvorio tucsonsku glazbenu scenu. Da stvar bude još zanimljivija, kroz Giant Sand su tijekom desetljeća prošla gotovo sva bitnija imena te scene, pa tako i danas iznimno popularni dvojac Convertino-Burns, iliti kreativna jezgra grupe Calexico. Prošle je pak godine Gelb po tko zna koji put iznenadio sve one koji su mislili da ga dobro poznaju, jer je na "'Sno Angel Like You" albumu svom prepoznatljivom kantautorskom izrazu pridodao gospel zbor, a rezultat je jednostavno fantastičan. Howe Gelbu, nakon dva odlična zagrebačka nastupa, ovo će biti prvi koncert u Zadru, a osim na gitari imat ćete ga prilike vidjeti i čuti i za klavirom. Na ovom će mu se koncertu pridružiti i domaće snage, riječka grupa My Buddy Moose koja je prošle godine izdala odličan istoimeni album prvijenac. Nakon nastupa širom cijele Hrvatske i podrške izvođačima poput Stevea Wynna, The Saintsa, Maraha i The Strangea, te nastupa na prošlogodišnjem INmusic festivalu u Zagrebu, napokon dolaze i u Zadar. Glazba koju stvaraju oslanja se na široku lepezu stilova popularne glazbe, od rock'n'rolla i punka do soula i countryja. Bend inspiraciju crpi podjednako iz američkog folka i garažne energije The Sonicsa ili The Stoogesa. Posebno nam je drago napomenuti da će sigurni smo, i ovako, odličan koncert dodatno uljepšati nastup Howe Gelba i My Buddy Moose zajedno, izvodeći pjesme Gelbovog benda Giant Sand. "It's remarkable how organic and right (as opposed to gimmicky) the church voices sound on these 14 melodic folk, spare soul and various-tempo blues songs." Mojo "Fans of Gelb's have to be excited about this because it's perfect, a career high." All Music Guide "With its subtly joyous tones and lustrous songwriting, 'Sno Angel Like You turns out to be a labor of love with endless rewards." Pitchfork . Ulaznice po cijeni od 35 kn možete kupiti na ulazu. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 sat.

03/08/2007
SUPERHIKS (Skopje / Makedonija) - www.myspace.com/superhiks
OFFICER DOWN (Rijeka / Hrvatska) - www.myspace.com/officerdownska

Nakon što duže vrijeme nisu nastupali po Hrvatskoj, česti posjetitelji zagrebačkog KSET-a, jedan od najboljih makedonskih bendova, Superhiks, napokon nam dolazi ponovno. Svoj prvi koncert van Makedonije Superhiks su imali upravo u KSET-u 2002., a nakon toga su širom Hrvatske i inozemstva održali veliki broj koncerata među kojima su i nastupi na Pepsi Sziget Festivalu, Dirty Old Festivalu i EXIT-u. Superhiks je najjednostavnije definirati kao ska - punk bend upotpunjen utjecajima reggaea, latina i balkanskog folka. Dolaze iz Skopja, postoje više od 10 godina, a u posljednjih nekoliko godina dobili su i mnoga priznanja za svoj rad (spot, koncert, hit i bend godine u Makedoniji). Za sada su izdali dva studijska albuma ("Cekaj be vikam... kade be malku", 1999. godine i "Trumano", 2003. godine), LIVE album, a pojavili su se i na brojnim ska kompilacijama. Iza sebe imaju zavidan broj koncerata po Europi, a mogu se pohvaliti nastupima na istom stageu s izvođačima kao što su Manu Chao, Fun Lovin' Criminals, Henry Rollins, Fishbone, te Tito And Tarantula. Njihova muzika jednostavno nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a odlični tekstovi ispunjeni su zezancijom kakvu je na „ovim“ prostorima pokrenuo Atheist Rap. Mnogi ih uspoređuju sa bendovima tipa Reel Big Fish ili ranim Catch 22, ove im godine izlazi novi album, a na vama je da ne propustite ovu jedinstvenu priliku i provedete večer uz stare i nove hitove odličnih Superhiksa. A pridružit će im se i combat ska punk bend iz Rijeke, Officer Down. Novi riječki bend nastao je u 5. mjesecu 2006. kada se zbog zajedničkih interesa spajaju Skanoi! i jedan noname bend. Ekipa za sada broji 8 članova, uz standardnu postavu tu su još violina, truba i tenor sax. Svira se combat ska sa milozvučnim etno melodijama na violini. Nakon uspješno odrađena tri festivala (Dirty Old Festival, Istria in Reggae, Petkotina) pod privremenim radnim imenom P.T.S.P., osmočlana banda mijenja ime u Officer Down. Ulaznice po cijeni od 35 kn možete kupiti na ulazu. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 sat.

04/08/2007
DEBELI PRECJEDNIK (Osijek / Hrvatska) - www.myspace.com/fatprezident
THE WELCOMIN' COMMITTEE IN FLAMES (Zagreb/Tokyo / Hrvatska/Japan) - www.myspace.com/wcinflames
BUD SPENCER (Osijek / Hrvatska) - www.myspace.com/budspencerosijek

Posljednjeg dana festivala vidjet ćete još jedan odličan punk bend, Debeli Precjednik. Dugovječni osječki melodični punk rockeri bezbrojnim su svirkama dokazali veliku popularnost među domaćom publikom. Nakon prva dva albuma, novi uradak nazvan "Through The Eyes Of The Innocent" izdali su za odlični Moonlee Records, a energija, žestina i odlični gitarski riffovi na ovom albumu, dokazali su da je Debeli Precjednik trenutno jedan od najboljih domaćih punk bendova koji to itekako dokazuju žestokim live nastupima. Fantastični zagrebački trio The Welcomin' Committee In Flames se uistinu najbolje opisuje kao trash'n'roll kamikaza napad iz Zagreba i Tokya. Naime, ovaj tročlani bend pršti energijom kombinirajući punkerski bubanj s električnom gitarom dok japanska pjevačica Kazuko Kono vrišti perverzne tekstove o svojim bradavicama i stvarčicama... Sirovi garage punk, zabava zagarantirana. I treći bend večeri također dolazi iz Osijeka. Bud Spencer su u zadnje vrijeme odličnim i sve češćim svirkama privukli pažnju javnosti i pobrali pozitivne reakcije publike. Nihov žestoki punk'n'roll zvuk mnoge podsjeća na legendarni Mőtorhead, a na Vama je da to provjerite. Ulaznice po cijeni od 35 kn možete kupiti na ulazu. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 sat.

O RADIONICAMA:

CAMERA OBSCURA - Bavite se fotografijom ili biste jednostavno htjeli naučiti nešto novo i jako zabavno vezano za fotografiju? Dođite na radionicu Camera Obscura ZKF-a i naučite kako raditi veličanstvene fotografije na jedan zabavan alternativan način - putem kutije šibica ili sličnog predmeta.

OSNOVE BUBNJANJA - Htjeli biste naučiti nešto o ritmu i sviranju bubnja, odnosno bilo koje njegove komponente? Navratite na ZKF gdje će Vas naši voditelji uputiti u sviranje ovog zabavnog instrumenta.


RADIONICA VJ-inga - Htjeli biste postati majstor VJ-inga? Ovo je pravo mjesto za Vas. Kroz ovu radionicu naučit ćete kako pratiti koncert elektronske glazbe video materijalom te kako korisiti VJ-ing efekte i opremu. Polaznici radionice imat će priliku pokazati naučeno na večeri elektronske glazbe ZKF-a, gdje će nastupiti kao VJ-i.

ZMAJARSTVO - Radionica izrade zmajeva obuhvaća kratak uvod u zmajarstvo te način izrade zmajeva. Radionica će se bazirati na izradi zmajeva, tako će svaki polaznik raditi na svom primjerku te je predviđeno puštanje tih zmajeva u zrak na zatvaranju festivala. Za izradu zmaja potreban je materijal koji će po cijeni od 50 kuna biti dostupan na Zadarskom Kulturnom Forumu.

ŽONGLIRANJE - Radionica žongliranja sastojat će se od kratkog teoretskog uvoda i vježbanja žongliranja lopticama, poiem, čunjevima, maramama i diabolom. Odaberite što vas najviše privlači i pridružite se radionici.

O TEČAJEVIMA:

TEČAJ FOTO TEHNIKE - Tečaj foto tehnike obuhvaća predavanja o osnovama fotografije, građi fotoaparata, odnosno njegovoj uporabi. Sastojat će se isključivo od teoretskog dijela i upoznat će vas sa svim mogućnostima vašeg fotoaparata te kako ga uporabiti da biste postigli željenu vrstu fotografije.

TEČAJ TONSKE TEHNIKE - Htjeli biste postati ton majstor, saznati više o audio opremi, miksanju i obradi zvuka - dođite na ZKF i naučite! Voditelj radionice će tijekom trajanja tečaja kroz predavanja i praktični rad na mikseti i racku od Vas napraviti ton majstora. Zbog praktičnog dijela radionice tečaj se održava u Domu hrvatske mladeži.

Kontakti:
Domagoj Marušić
Zagreb, Hrvatska
brada@kset.org








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -