Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara 2007

BENTBAŠA
Sevdalinka bosanska ljubavna pjesma
Razni umjetnici, Yaman 2006

Bentbaša
Sevdalinka bosanska ljubavna pjesma
Kompilacija

A unique collection of Sevdalinkas, traditional Bosnian love songs, (re-)interpreted by musicians from all around the world, including Miroslav Tadic (USA), Donna Mckewitt (UK), Markus Burger (GER), Vlatko Stefanovski (MAC), Jadranka Stojakovic (BiH/NP), Theodosii Spassov (BUL), Mercan Dede (TUR), Damir Imamovic (BiH), Omer Pobric (BiH), Dave Pozzi (USA) and many more. Funded by the Stability Pact for South-Eastern Europe, this CD was initiated, compiled, produced and released jointly by the Goethe-Institute Bosnia and Hercegovina and the Label "Yaman" and will soon be released world-wide through "Piranha" in Berlin. Most of the sales' revenues will be used to donate musical instruments to primary schools in Bosnia and Hercegovina.

Various Artists - Bentbasa Sevdalinka - Bosnian Love Songs

Tracklist: 1. Jadranka Stojakovic feat. Miroslav Tadic - "Kad ja pođoh na Bentbašu" (4:05) / 2. Muammer Ketencoglu - "Pokraj vrela ploča b’jela mermera" (4:50) / 3. Avdo Lemeš feat. Theodosii Spassov - "Sinoć sam ti, Safo, dvoru dolazio" (5:12) / 4. Markus Burger - Dave Pozzi Duo - "Theme of Nit' ja sanjam nit' ja dr'jemam" (7:30) / 5. Omer Pobrić feat. Hasna Kašmo - "Kraj tanana šadrvana" (6:13) / 6. Quattro Bassi - "L'jepi li su Mostarski dućani (5:19) / 7. Mercan Dede feat. Zerina Cokoja - "Moj dilbere kud se šećeš" (4:00) / 8. Vesna Hadžic - "Sini jarko sa istoka sunce" (4:24) / 9. Damir Imamović feat. Vlatko Stefanovski - "Što li mi se Radobolja muti" (8:01) / 10. Jadranka Stojaković - Natsuko Kido Duo feat. Naoki Kita - "Što te nema" (5:28) / 11. Emina Zečaj and Mehmed Gribajčević - "Knjigu piše Tahir-Beže" (5:44) / 12. Trio Mustafa Sudžuka i Merkuš - "Kad ja pođem na Bendbašu" (2:59). Total length: 63:45 min.

Kompilacija sevdalinki Bentbaša će biti objavljena širom svijeta

Nakon izdavanja kompilacije sevdalinki "Bentbaša - Bosanska Ljubavna Pjesma" u novembru mjesecu 2006. godine u BiH, inovativni album bi na proljeće trebao da se pojavi širom svijeta. Suizdavači i producenti kompilacije "Bentbaša", Goethe Institut BiH i Yaman d.o.o. iz Sarajeva, prošle sedmice su potpisali ugovor sa izdavačkom i distributerskom kućom "Piranha" iz Berlina, na osnovu kojega je renomirani izdavač world music licencirao album za svjetsko izdavanje.

Christian Borkowsky-Akbar, direktor izdavačke kuće Piranha je rekao: "Uzimajući u obzir da mi izdamo samo 3-4 albuma svakih pola godine, bilo je veoma teško donijeti odluku da se odlučimo za album 'Bentbaša', zbog toga što je to kompilacija. Ipak, veoma je pozitivno uticao na nas i vjerujemo u njegov potencijal na svjetskom tržištu." U isto vrijeme, Piranha je i organizator sajma Womex u Sevilli i izgleda kao da će ovaj sajam internacioanlne muzike imati štand iz BiH propraćen i stageom gdje će se svirati sevdalinka uživo. "Ponosni smo što je naš CD pronašao veoma jakog partnera i na polju distribucije i marketinga. Polako, ali sigurno, ostvarujemo ciljeve postavljanja sevdalinke na svjetsko tržište i donaciju muzičkih instrumenata BiH školama od prihoda prodaje ovog CD-a širom svijeta", kaže Tayfun Kesgin, direktor Yaman d.o.o.

Paralelno sa ovim razvojem događaja, berlinska javna radio stanica "Radio Berlin - Brandenburg" je u emisiji "Multikulti" već predstavila ovaj CD u toku svog programa na bosanskom jeziku i pripremila je specijalnu emisiju o CD-u sa intervjuima sa Michael Schroenom (direktor Goethe Instituta) i Tayfun Kesginom za svoj "Novogodišnji program". "Stvarno sam bila iznenađena fantastičnim interpretacijama i aranžmanima sevdalinke od strane muzičara iz čitavog svijeta i zbog toga sam odlučila da CD predstavimo u jednoj čitavoj emisiji", rekla je Begzada Đulović-Kilian, urednik radijske emisije "Multikulti".

Album "Bentbaša" dostupan u svim CD šopovima

Nakon tromjesečne promotivne i uvodne faze prodaje CD-a "Bentbaša - Sevdalinka Bosanska Ljubavna Pjesma" preko dnevnih novina Avaz, prodaja CD-a će se od sada vršiti u CD-radnjama i knjižarama. "Do sad smo dosta zadovoljni što se tiče prodaje CD-a, gdje sa većinom zarađenog novca iz prodaje želimo kupiti instrumente za osnovne škole u BiH," objašnjava Michael Schroen, direktor Goethe-Instituta u BiH. Ovdašnji njemacki institut je u suradnji sa firmom Yaman iz Sarajeva izdao album sevdalinke, na kojem se mogu čuti poznati muzičari iz cijelog svijeta kao Vlatko Stefanovski, Jadranka Stojaković, Mercan Dede, Teodosii Spassov i Dave Pozzi. Na proljeće 2007. godine planirano je uručivanje instrumenata školama. U istom perijodu CD će preko svjetske firme "Piranja" (Piranha), poznate za svjetsku muziku (world music), biti distribuiran po cijelom svijetu. "Tako će sevdalinke na našem CD-u biti slušane po cijelom svijetu, što nas čini ponosnim, jer od početka projekta željeli smo da sevdalinka postane svjetska muzika", kaže Tayfun Kesgin, direktor firme "Yaman".

CD "Bentbaša" je krajem prošle godine imao veliku medijsku pažnju u BiH i inostranstvu. Njemačka radio stanica "Radio Berlin - Brandenburg" je u emisiji "Multikulti" odvojila 20 minuta u svojoj novogodišnjoj emisiji i pohvalila CD kao "najinovatniji bosanski muzički projekat". Također, CD je na internet stranici od Bentbaše na Myspaceu (www.myspace.com/bentbasa) pohvaljen od svjestkih poznati muzičara i producenata kao što su Damir Nezirović i Karmen Rico (Niyaz, Alanis Morissette, Seal i. dr.).

Stižu pohvale iz čitavog svijeta za kompilaciju sevdalinki "Bentbaša"

Samo dvije sedmice nakon početka prodaje na BiH tržištu, kompilacijski CD "Bentbaša - Sevdalinka Bosanska Ljubavna Pjesma" dobio je pohvale iz čitavog svijeta. Pogotovo muzičari koji su učestvovali u inovativnom projektu otvaranja sevdalinke publici i izvan Balkana, poslali su svoje čestitike inicijatorima i suizdavačima, Goethe Institutu u BiH i Yaman d.o.o. iz Sarajeva.
Vlada Samardžić iz Novog Sada je u svojoj poruci rekao: "Zaista sam se oduševio kompletnim izdanjem. Sjajno je čuti toliko različitih interpretacija bosanske sevdalinke u izvedbi mnogih izuzetnih muzičkih umetnika medju kojima su i Vlatko Stefanovski i Teodossi Spasov, sa kojima sam imao priliku da saradjujem prošlog meseca u Novom Sadu." Ovo je još jedan dokaz da je ovaj projekat stvarno "ujedinio svijet" kroz sevdalinku.

Moto "Sevdah Spaja Svijet" koji su osmislili Tayfun Kesgin i Michael Schroen kako bi propratili promotivnu i marketinšku kampanju Agencije CMC iz Sarajeva, već je pokazao šta se dogodi kada muzičari iz 11 različitih zemalja snime pjesme za kompilaciju od 12 pjesama u gradovima kao što su Tokio, Los Angeles, Minhen, Istanbul, Sofia i Mostar. Zerina Cokoja koja je sa turskim muzičarom Mercan Dedeom surađivala po prvi put na novoj verziji pjesme "Moj Dilbere" je rekla: "Dragi Tajfune, još jednom iskreno hvala na izuzetnoj saradnji, a između ostalog, što sam kroz nju imala priliku raditi sa takvim umjetnikom kao što je Mercan Dede."

Kada je Tayfun Kesgin, izvršni producent i direktor suizdavačke firme Yaman, otišao u Sevilju kako bi promovirao ovaj CD u okviru WOMEX-a (World Music Expo), muzičari i medijski profesionalci su bili puni hvale za novi CD. Christoph Borkowsky Akbar, direktor sajma Womex i izdavačke i distributerske kuće Piranha iz Berlina je rekao: "Skoro sam zaplakao slušajući muziku sa ovog CD-a, stvarno me dirnula." Kesgin komentira: "Dok sam bio u Sevilji i posmatrao reakciju ljudi na naš CD i sevdalinku, primjetio sam da je svijet stvarno spreman da prihvati ovu zbilja predivnu muziku. Samo je pitanje truda i iskrenosti muzičara, producenata, izdavača, menadžera i vlade BiH, za koje vrijeme će ovo biti postignuto. Naš CD je započeo dokazivati svijetu nevjerovatni potencijal i bogatstvo koji posjeduje sevdalinka."


Tayfun Kesgin
 
Tayfun Kesgin







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -