Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

THE MAMAS & THE PAPAS
USA

The Mamas & The Papas (USA)
Biografija

MISSISSAUGA, Ontario (AP) - Denny Doherty, jedan od cetvorke The Mamas & the Papas, umro je u petak u 66-toj godini. Njegova sestra Frensis Arnold je objavila kako je preminuo poslije kraće bolesti u svom domu gradiću Mississauga, zapadno od Toronta. The Mamas & Papas su upamćeni kako po velikim hitovima "California Dreamin'" i "Monday, Monday", tako po izuzetno harmoničnom slaganju glasova. Uvršteni su u muzeje slavnih grupa prošlog vijeka. Od kvarteta je u životu ostala je još samo Michelle Phillips.

Denny Doherty

Denny Doherty je karijeru počeo u Montrealu 1960-te kao 19-godišnjak, osnivajući folk grupu "The Colonials". Uspjeli su potpisati ugovor s kućom Columbia Records, a onda promjenili ime u "The Halifax Three." Izbacili su ne mnogo zapažen, ali ipak, hit, "The man who wouldn't sing along with Mitch“. Ironičnom koincidencijom, raspali su se 1963. u hotelu istovjetnog naziva od kojeg su počeli: “The Colonial."

Ubrzo se sprijateljio sa Cass Elliot koja je pjevala za grupu "The Big Three". Tih su dana Deni i njegov drug Zal Yanovsky (kasnije gitarista i pjevač, takođe legendarene grupe, "The Lovin' Spoonful”) životarili po Njujorku. Elliotova je, vidjevši im nevolju, ubijedila svog menadžera da ih angažuje. Obojica su se priključili "Velikoj trojci", koja je sad, brojavši više od tri člana, promijenila ime u "The Mugwumps" (naziv grupe Republikanaca koji su 1884-te podržali Demokratskog kandidata). Prekinuli su poslije nekoliko mjeseci.

Još dok je bio u grupi "The Halifax Three", Denny je tokom turneje upoznao John Phillipsa i njegovu mladu nevjestu Michelle Gilliam. Phillips je imao bend “The New Journeymen" i tražio je hitnu zamjenu za tenora Marshall Brickmana koji ih je napustio usred koncertne sezone. Denny je tako upao, ali su se brzo ugasili, pocetkom 1965-te. Nisu se razišli - htjeli su osnovati bend drugačije profilacije. Pozvali su Cass Elliot da se priključi i nazvali se "The Magic Cyrcle". Na jesen su potpisali ugovor sa kućom Dunhill Records, i promijenivši ime u "The Mamas & the Papas" objavili prvi album "If you can believe your eyes and ears“.
Ostalo je istorija ...

The Mamas & the Papas - biografija

The Mamas & Papas, prvobitno "The Mama's and the Papa's" (prema omotu debi albuma), bili su jedna od vodećih američkih pop grupa 60-tih. Snimali su i intenzivno nastupali od 1965. do 1968. godine, objavljujući u tom periodu pet albuma sa deset hit singlova. Njihovi, kako su neki kritičari opisali, "lebdeći" vokali, bili su uklopljeni u vještu harmoniju vođeni frontmenom, kompozitorom, tekstopiscem i aranžerom - John Phillipsom. Dali su muzičkoj istoriji prergršt sjajnih pjesama, na vrhu sa "California Dreamin'" i "Monday Monday".

Denny Doherty, Cass Elliot, John Phillips i Michelle Phillips oformili su grupu nakon nekoliko propalih projekata. John je prethodno vodio relativno popularni trio "The New Journeymen" u kom je nastupao sa budućom nevjestom Michelle Gilliam. Sa druge strane, Denny i Cass, docnije poznata kao Mama Cass, okušali su se u grupi "The Mugwumps". Novi kvartet tražio je početnu sreću u Njujorškom Greenwich Villageu, ali se ubrzo preselio u Kaliforniju na sudbonosni susret s producentom Lou Adlerom, kada su vokalno pratili Barry McGuirea.

Bili su kratko poznati kao "The Magic Circle". Dok su u zajedničkoj kući tražili lakši naziv za pamćenje, neko je uključio televizor i ukazao se neki "anđeo pakla" (pripadnik velike grupe motorista - obožavalaca motora Harley-Davidson) kako govori drugaru: "Ne uzbuđuj se Hoss, neki nazivaju naše žene jefitinim, ali ćemo ih zvati Mamas (naše mame)“. Cass je uzviknula: "Ja bih da sam mama". Michelle se složila da bi i nju da zovu mama. Denny je pogledao Johna, a ovaj je konstatovao: "Papas" (Tate)? OK, riješen problem. Tako je bend dobio naziv.

Dvije djevoke i dva mladića su se naglo proslavili u novembru 1965. lansirajući "California Dreamin'" - hit po kom ih i danas znaju. U stvari, originalno je prvo zapjevao Barry McGuire, ali je pjesma dobila sjaj tek kada je Barryjev vokal zamijenio Denny Doherty, a pogotovo kada su pjesmu doradili autori John i Michelle.

The Mamas & the Papas bili su oličenje boema, odjeveni u šarene krpice, asocirajući na hipike. Slike Johna, mršavog ispijenog dvometraša, njegove anđeoski lijepe i nježne supruge Michelle, čiji izgled su htjele oponašati tadašnje šiparice, pa Dennya - kanadskog ljepotana što pali ženska srca, i debeljuckaste šarmantne Cass obišle su svijet sa "Kalifornijskim snom". Kako bi muzičari definisali: pjesma je postala "standard" - prepjevana docnije od mnogih.

Debi album "If you can believe your eyes and ears" ostaće primjer slaganja glasova i muzičkog pravca tada nazvanog "Sunčani pop“. Vodeća numera je izbačena i kao singlica - "Monday, Monday". Po mnogima najveći hit grupe. Tri nedjelje prvi na vodećim top listama. Osvojili su njime Grammy. Mame i Tate su krenuli iz trijumfa u trijumf. A... , "ispod žita“ je bio haos. Kratka, plodna karijera, obilježena je neurednim životom, svađama, "hemijskim", seksualnim i alkoholizovanim incidentima.

U kasnijim intervjuima članovi grupe su potvrdili da su im snimanja i životni stil bili teško prožeti drogom. Uvijek su pri sebi imali obilne rezerve marihuane ili nekog drugog popularnog opojnog sredstva. Čak su im seanse neskriveno gledala rođena djeca. No, prije droge, omču oko vrata grupi je zatezalo nešto drugo. Stoga pomenimo: Frontmen John Phillips i lijepa Michelle Giliam su se vjenćali tri godine prije formiranja benda, poslednjeg dana 1962. godine. Tada je ona promijenila prezime u Phillips. Trebali su biti zdravi temelj The Mamas & the Papas.

Ali, nisu. Odmah po formiranju kvarteta, 1965., dok su još bili "Magični krug", Michelle i drugi muški član grupe, Denny Doherty, počeli su aferu. Čuvali su tajnu neko vrijeme, sve dok se na turneji po Meksiku Denny nije povjerio drugoj ženskoj pripadnici - Cass Elliot. To je Cass razbjesnilo jer - bila je potajno zaljubljena upravo u Dennya. Nedugo potom, prevareni muž John Phillips uhvatio je svoju Michelle usred ljubavnog čina s Dennyem. Istjerao ju je iz kuće.

John nije više htio život s Michelle, ali je Denny insistirao da ona ostane u grupi. Ona je pak počela da flertuje sa Gene Clarkom, članom grupa Byrds (prijateljima, ali i rivalima The Mamas & the Papas). Konačno, kada se na jednom koncertu Michelle ljubila s Clarkom iz prvog reda publike, John nije više htio ni da nastupa sa bivšom ženom. Poslije konsultacija s advokatim i izdavačkom kućom, Michelle je izbačena iz grupe, 1966. godine.

Kao zamjena, uzeta je Jill Gibson, djevojka producenta Lou Adlera. Gibsonova je već bila pjevač i kant-autor na albumima dueta "Jan and Dean". Nije bila znana kao neki "jak“ pjevač. Morala je naučiti Michelleine dionice za tri nedjelje, dok je bend bio u Londonu. Jillini vokali su na drugom albumu, zvanom kao i bend, "The Mamas & the Papas". Samo na dvije trake ostao je Michellein glas. Gibsonova se činila dobrom zamjenom, duge plave kose, vitka, lijepog lica, no obožavaoci su bili podijeljeni. Jedni zadovoljni novošću, drugi ne. Naposljetku, John je popustio i Michelle je vraćena avgusta 1966. godine. Gibsonova je dobila finsijsku nadoknadu za učinjeno, ali je kasnije izjavila kako se osjeća izdanom od John Phillipsa.

John i Michelle Phillips su se u međuvremenu potpuno pomirili. Kupili su kuću na Bel Air. Uslijedio je treći album - "Deliver“. Takođe, veliki hit. Stvari su opet počele dobro da idu. Naizgled. Ubrzo, Denny se odao alkoholu pokušavajući ne misliti na Michelle. Teško mu je padalo što je vidi opet sa Johnom. Na zatvaranju prvog Monterey International Pop Festivala, juna 1967. godine, grupa je djelovala turobno.

Pokušavali su da objave novu ploču. Nije uspjevalo. Odlučili su da odu u Evropu tražeći inspiraciju. U zimu 1967. godine, trebali su nastupiti u Britaniji, u Londonskom Royal Albert Hallu. Doplovili su do Southamptona i odmah po iskrcavanju - Phillipsa je uhapsila policija zato što je tokom prethodne posjete The Royal Garden Hotelu u Kensingtonu krao kapute i ključeve. Šteta je nadoknađena, ali su koncerti nepovratno otkazani.

A onda, za vrijeme jedne žurke u Engleskoj, organizovane od njihove izdavačke kuće Dunhill Records, dok je Elliotova razgovarala s Mick Jaggerom, John im se primakao i uputio joj teške uvrede, tako da ih čuju svi. Zgađena i ponižena, napustila je smjesta žurku, ali i … grupu. Kompanija je kao privremeno rješenje izbacila kompilaciju njihovih najvećih hitova - "Greatest Hits", a potom su Cass nekako ubijedili da se uključi u naredni LP nazvan "The Papas & the Mamas" . Tu je Phillips opet briljirao kao pjesmopisac, a snimljen je u studiju koji je osnovao sa Michelle. Uprkos tome, dani grupe su bili odbrojani. Uslijedio još samo autobiografski hit singl "Creeque Alley", u kojem bukvalno pjevaju o sebi, pominjući i svoja imena.

Raspali su se jula 1968. godine. Pojavila se singlica u junu te godine, "Dream a little dream of me", koja je u stvari solo početak Mame Cass Elliot . Iako je pjesma dio prethodnog albuma grupe, na singlici piše kako je izvode "Mama Cass with The Mamas & The Papas". Činilo se da više nikad neće biti skupa. Krenuli su u solo karijere. Promjenjljivim uspjehom. Ali...

Razmatrajući ugovore s Mamas and Papas, izdavačka kompanija je konstatovala da joj duguju jedan album, pa su samo za tu namjenu okupili i objavili ga. Bio je to album "People like us" iz 1971. godine... I to je definitivno bio kraj. U tom su se periodu John i Michelle razveli. U docnijim intervjuima Cass je odala kako je njena želja za solo karijerom glavni uzrok raspada. I zaista je počela uspješnu solo karijeru obilazeći USA i Evropu. Otpjevala je tad hitove kao "Make your own kind of music" i "It's getting better." Nažalost, za vrijeme jedne solo turneje, Cass Elliot je podllegla srčanom napadu, 29. jula 1974. godine u Londonu (neki su mediji izvjestili kako se udavila sendvičem sa pršutom - što nije istina).

John Phillips je, treba i to reci - 1982. godine probao sa Dennyem rekonstruisati Mamas and Papas , uključivši kao ženske članice Johnonovu kčer iz prvog braka, Lauru McKenzie, i njenu drugaricu, Elaine "Spanky" McFarlane, poznatu već po učešću u "Spanky And Our Gang". Niisu uspjeli obnoviti slavu, niti funkcionisati dugo. Na repertoaru su im bili stari hitovi, a novi ženski glasovi nisu bili inkarnacija starih. Plus, Denny ih je napustio ćim su počeli da planiraju ozbiljnije poduhvate. Stara i originalna postava grupe uvrštena je u muzeje Rock And Roll Hall Of Fame, 1998. godine i Vocal Group Hall of Fame, 2000. godine.

• Johna Phillipsa će nakon raspada The Mamas & the Papas pominjati po osrednjem uspjehu s pjesmom "Mississippi", iz 1970., ali ga iz toga perioda znaju više po hapšenjima i incidentima u vezi sa drogom. Stradao je, takođe od srca, 18. marta 2001..
• Denny Doherty je izbacio solo hit "You'll never know", kao i solo album 1974., a glumio je i posuđivao glas likovima TV dječje serije "Theodore Tugboat." Bio je domaćin TV emisija u Kanadi i koautor i izvođačšoua na Brodveju, "Dream a Little Dream“ iz 2003.. Umro je 19. januara 2007. u svojoj kući blizu Toronta, poslije kraće bolesti.
• Michelle Phillips je 1970. pjevala prateći vokal za kant-autora Leonarda Cohena i iste godine se vjenčala sa glumcem Dennis Hooperom. Brak je trajao osam dana. Počela je uspješnu glumačku karijeru, pojavljujući se 1973. u filmu "Dillinger" Sam Peckinpaha. Snimila i nekolika singlova: "Aloha Louie" napisan davno sa pokojnim mužem John Phillipsom, "No love today" i solo album "Victim of romance", ali bez zapaženog uspjeha. Udala se još jednom, za radijskog menadžera Robert Burcha 1978., pa opet razvela dvije godine potom. Snimila je "Forever" - soundtrack filma "California Dreaming" - koji nema ama baš nikakve veze sa grupom u kojoj se proslavila! Danas je posvećena Chynnai - svojoj i Johnovoj čerci.
• Chynna se zaputila stopama roditelja i priključila bendu Wilson Phillips u kom su još Carnie Wilson i Wendy Wilson, kčerke Bryan Vilsona iz Beach Boysa.
• Da kažemo još... Johnova najstarija kčer iz prvog braka, Mackenzie Phillips, ostvarila je osrednju karijeru kao glumica, sredinom 70-tih, pojavljujući se u American Graffiti, George Lucasa 1973. i TV seriji "One day at a time", ali uspjeh joj je zatamnjen problemima s drogom - sklonošću koju je dijelila s ocem. Nije se mogla oduprijeti i 1979. je prekinula karijeru zbog nesposobnosti da se ičemu posveti.

Albumi grupe The Mamas & the Papas
1. "If You Can Believe Your Eyes and Ears" (1966) US #1, UK #3 (retitled "The Mamas & The Papas in the UK")
2. "The Mamas & the Papas" (1966) - US #4, UK #24 (retitled "Cass, John, Michelle and Denny in the UK")
3. "Deliver" (1967) - US #2, UK #4
4. "Farewell to the First Golden Era" (1967) - US #5
5. "The Papas & the Mamas" (1968) - US #15
6. "Golden Era, Vol. 2" (1968) - US #53
7. "People Like Us" (1971) - US #84

Singlovi
• "California Dreamin'" - November 1965 - US #4, UK #23 (re-charted in the UK at #9 in 1997)
• "Monday, Monday" - March 1966 - US #1/3 wks., UK #3
• "I Saw Her Again" - June 1966 - US #5, UK #11
• "Look Through My Window" - September 1966 - US #24
• "Words Of Love" - November 1966 - US #5, UK #47 b/w "Dancing In The Street" - US #75
• "Dedicated To The One I Love" - February 1967 - US #2, UK #2
• "Creeque Alley" - April 1967 - US #5, UK #9
• "Twelve Thirty (Young Girls Are Coming To The Canyon)" - August 1967 - US #20
• "Glad To Be Unhappy" - October 1967 - US #26
• "Dancing Bear" - November 1967 - US #51
• "Safe In My Garden" - May 1968 - US #53
• "Dream A Little Dream Of Me" (credited to "Mama Cass with The Mamas & The Papas") - June 1968 - US #12, UK #11
• "For The Love Of Ivy" - July 1968 - US #81
• "Do You Wanna Dance" - October 1968 - US #76
• "Step Out" - January 1972 - US #81


Prilog:
Časlav Vujotić
Podgorica, Crna Gora
vujotic@gmail.com
http://vujotic.googlepages.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -