Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

KBO!
P r e d s t a v l j a n j e

KBO!
P r e d s t a v l j a n j e
Kragujevac, Srbija

Grupa KBO! je osnovana u januaru 1982. godine u kragujevackoj gimnaziji, na jednom velikom odmoru. Osnivaci su tada imali po 17 godina i svu su bili u istom odeljenju (Aca, Misa, Rajko i Vuja). Razlog osnivanja grupe bila je svirka prethodne veceri na kojoj su bili, a gde su svirale lokalne kragujevacke grupe. Revoltirani katastrofalnom zaostaloscu izvodjanja na tom koncertu, gore navedeni momci su odlucili da naprave band koji ce da razmrda Kragujevac... posle mesec dana su to i uradili na njihovom prvom nastupu u Domu omladine. Bila je to jedna od mnogih gitarijada gde su ucestvovali mnogi KG bendovi, s tom razlikom sto je ovog puta prvi put u istoriji kragujevackog rocka ucestvovao i jedan punk bend. Kada su izasli na binu publika (koju su tada uglavnom sacinjavali hipici i "poljoprivredni" heavy-metalci) u prvi mah je zanemela, a onda je na binu poletelo sve i svasta. Svirka se skoro nista nije cula od zvizduka i negodovanja, ali je KBO! ipak uspeo da zavrsi svoj prvi performans uzvracajuci na negodovanje izmedju pesama. Od tada, pa na dalje, KBO! su u inat nastupali na svim gitarijadama u Kragujevcu i to u postavi Misa - glas, Aca - gitara, Vuja - gitara i Rajko - bubanj. Tako je bilo sve do vojske, do 1984. godine. Uzgred, naziv KBO! nije skracenica, vec onomatopeja zabe iz crtanog filma.

Do tog perioda predgradje Kragujevca, Male Pcelice, postalo je kultno mesto za celu Jugoslaviju, jer su tamo odrzavane ne samo probe, vec su se tamo okupljali i mnogi istomisljenici sirom cele zemlje. KBO! u tom periodu izlaze i na 2 internacionalne kompilacijske kasete koje su izasle u Engleskoj - "Liberate" i "International Brigade" - na kojima su bila i velika imena poput Chumbawamba, Detonators, Pandemonium, C.C.M., Terveet Kadet i drugi. Posle odsluzenja vojnog roka i pauze od 15 meseci, dolazi do promene u postavi i ta postava se ne menja do danasnjeg dana: Vuja - gitara i glas, Aca - gitara i Boban - bubnjevi. Znaci, od pocetka su bez bas gitare sto im u neku ruku postaje i zastitini znak. Boban je Vujin burazer koji je izrastao na starom rocku. Onda je sve pocelo da se desava kao lavina: prvo sto su uradili bila je prva oficijelna kaseta koju su sami snimili i izdali ("Tama" - 1986.). Album je naisao na veliko odusevljenje svih pristalica takvog zvuka sirom YU, a neke pesme postaju i hitovi po mnogim radio stanicama. Ubrzo slede pozivi za koncerte i van Kragujevca i bilo gde da sviraju ostavljaju za sobom veliki broj novih fanova. Sledece godine izbacuju po istom principu novu kasetu, ali ovog puta u saradnji sa svojim velikim prijateljima, Incest iz Novog Beceja. Na jednoj strani su Incest sa svojim materijalom "Odstupi ili zivni", a na drugoj KBO! sa "Nove obrade starih stvari", pesme koje su odavno vec bile uradjene, ali losije snimljene, pa su sada uradjene u novom ruhu. Naravno, kao i prethodni materijal, i ovaj je snimljen u improvizovanom studiju "Cesnjak" koji ce kasnije postati legendaran.

Slede koncerti sirom YU. Ludilo iz godine u godinu postaje sve vece i redjaju se novi albumi ("!OBK", "Live In Budapest", "Moja sloboda") i veliki broj koncerata koji polako pocinju da prelaze granice (Madjarska, Austrija, Grcka) i da sviraju zajedno sa mnogim poznatim bendovima (Gorilla Biscquits, Emils...). Onda dolazi do sudbonosnog upoznavanja sa grckim studentom u Beogradu, Makisom (Christos Christostomidis) kome se toliko svidela nasa muzika da se maksimalno zauzeo da nam neko napravi i veliku plocu koja je svima bila san, a kamoli za manje bendove poput KBO! 1989. izlazi legendarni LP "Forever Punk", za grcku kucu "Wipe Out Records". Na ploci se nalaze sve najbolje stvari, od pocetka do tada, ali ovog puta snimljene u tada najboljem studiju - "Oliver" iz Beograda.

Sledece godine izlazi druga velika ploca, "Pozovi 93", (snimljena u studiju "Matrix"), koja izlazi za jednu od prvih nezavisnih kuca, a to je "Start Today" iz Novog Sada. Vlasnik (Big Boss) Voja Zugic rasprodaje je u roku u 9 meseci, a u medjuvremenu KBO! idu na turneju po Belgiji i Holandiji (jun / juli 1991.), gde na nekim koncertima sviraju zajedno sa Babes In Toyland, Political Asylum, dok se tamo u YU desavaju velika politicka sranja i pocinje rat u Sloveniji. Zbog tamosnjih sukoba celokupna binska oprema ostaje "zarobljena" u Klubu "France Presern". Oprema je "oslobodjena" tek godinu dana kasnije. Rat je ucinio svoje, ali se KBO! nisu prepustili apatiji. Posle 100-tog, jubilarnog koncerta u Kragujevcu (video!!!), sviraju sirom Srbije, a iz Banja Luke i Sarajeva beze preticuci barikade koje najavljuju novi ratni front.

Pocetkom '92. sviraju dve uzastupne veceri u Skoplju, a nesto kasnije stize vest iz Francuske: "Onkra Records" iz Tuluza objavljuje na CD-u novi KBO! projekat, "Za jedan korak", koji je ujedno bio i prvi punk / hc CD na ovim prostorima. Sve se to dogadja uprkos embargu protiv Srbije. Pocetkom '93. ruse granice izmedju Srbije i Slovenije gostujuci vrlo uspesno u Ilirskoj Bistrici i Kopru. Zbog katastrofalne ekonomske situacije u zemlji, dolazi do neaktivnosti u izdavanju novih albuma, ali ne i u koncertnim aktivnostima, tako da skoro svake godine gostuju u Sloveniji ili Makedoniji. Tih tmurnih godina izlazi i jedna njihova anri-ratna stvar na internacionalnom CD-u u Holandiji pod nazivom "The Dignity Of Human Being Is Vulnerable", gde se pored ostalih nalaze i imena kao sto su M.D.C., No Means No, Mr. T. Experience...

Tih godina dolazi do velikih korupcijskih prevrtanja u muzickoj politici uopste u Srbiji tako da 1997., posle 2 godine rada u studiju, sami objavljuju sledeci album pod nazivom "Svetlo ludila". Redjaju se koncerti, ali ne tako cesto kao pre rata i pored potpune medijske blokade, zadnji album uspevaju da prodaju u tirazu kome mogu da zavide i mnogi bendovi koji daju ogroman novac za reklamu na velikim TV stanicama.

Barem jednom godisnje, bend ide za Sloveniju i svira po nekoliko koncerata... Isti je slucaj i sa Bosnom (Banjaluka). Po prvi put KBO! gostuje u Crnoj Gori (Niksic) - bilo je to 1999. i to vrlo uspesno! Zapocinje i snimanje novog albuma. Ovog puta je to album sa etiketom "KBO! Records" i sacinjavaju ga obrade velikih svetskih i domacih hitova, sto je i davnasnja zelja svih u bendu. Album izlazi 2001. i zove se "Ne menjajte stanicu". Iste godine KBO! sa dve pesme ucestvuju na jednoj vrlo zanimljivoj kompilaciji u kojoj ucesce imaju iskljucivo kragujevacki bendovi, a to je "Know Your Rights", pod okriljem NVO "Millennium", gospodina Vlade Paunovica. Pesma "Zgubidan", sa te kompilacije, dozivljava neverovatnu popularnost i to u sirim muzickim krugovima.

Krajem 2001. KBO! ima vrlo uspesnu turnejicu po SLO, a u leto 2002. svira na velikom rock festivalu "Rock Otocec" u Novom Mestu (SLO). Odmah posle toga bend ponovo gostuje u Crnoj Gori (Niksic) i Bosni (Vlasenica). Iste godine KBO! zapocinju novi album koji je zavrsen na samom kraju godine i izlazi pod nazivom "Drugarska... stvar". I pored svega KBO! ostaje dosledan svojim idejama i ostaje jedini bend u staroj i sadasnjoj YU koji je ostao potpuno nezavisan i van svakih politickih kompromitovanja, i za sve ove godine ostaje najstariji i najaktivniji punk / hc bend u Srbiji.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -