Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

PISMO IZ LJUBLJANE - 02
Igor Bašin BIGor, Ljubljana, Slovenija

Pismo iz Ljubljane - 02
Igor Bašin BIGor, Ljubljana, Slovenija
(Ljubljana, 25.11.2006.)

Zdravo drugovi i drugarice Barikade!

Ispričavam se za neozbiljnost. Posle dva meseca sam konačno našao vreme za vas. Dešavalo se je puno toga. Nova izdanja, koncerti, najave, a za mene je vrhunac bio u zadnje dve sedmice.

Proživeo sam ga u društvu dobrog i dragog prijatelja - Damira Avdića. Diplomatz, alias Bosanski psiho, kako ga artistički zovemo u Sloveniji, bio je već peti put u Sloveniji. U ovoj godini dana već treći put. Posle nekoliko godina stanke, opet sam se bacio u sređivanje koncerta i sa Damirom sam zagazio u tajne i stvarnost naše suvremene klubske scene. Puno se toga dešava na njoj i baš je teško srediti neku zaokruženu turneju dan za danom. Ovaj put je Damir nastupio u Cerknom (11.11.2006.), u Pivki (13.11.2006.), u Beltincima (18.11.2006.) i tri puta u Ljubljani, prvo u Menzi pri Koritu na Metelkovoj (10.11.2006.), u Sax Pubu (14.11.2006.) i u mojoj omiljenoj kafani, Bizeljcu (16.11.2006.), gdje je bio prisutan i Radio Študent, koji je snimio njegov nastup. Damir je izvrstan performer i opasan autor. To se ustanovilo na svakoj svirci. Njegov krug obožavatelja i prijatelja u Sloveniji se konkretno povećava iz puta u put kako dođe kod nas. Već razmišljamo o turneji na proljeće. Taj put imamo cilj posjetiti nove i druge gradove, npr. Izola, Črnomelj, Murska Sobota, Velenje, Škofja Loka, Koper i koje novo mesto u Ljubljani.

A šta bih odvojio od ostalih dešavanja?

Završio se Klubski maraton (www.radiostudent.si/projekti/maraton/). Projekt Radia Študent koji traje skoro mesec i pol dana. U to doba izabrani bendovi iz natječaja nastupaju po slovenskim klubovima. Skupljaju kilometre, istražuju klubove i, što je najvažnije, nastupaju. Finale kontinuiranog nastupanja se je završio 3. novembra 2006. godine. Na zaključnom koncertu ovogodišnjeg, šestog maratona po redu, izostali su ČIKinŠIT jer je ta ekzotični "harmonika drum'n'bass" bend iz Idrije bio pozvan na koncert u Španiju. A ostalih pet bendova se poredalo u sledećem redu. Veče su otvorili Massage sa napetim post-rockom oslanjajuči se na Sonic Youth. Sledio je trio Bržjast koji su naslednici Kislega grozdja i kao takvi svoju noise punkovsku oštrinu udruzuju sa RIO (rock in opposition) hibridom. Program se izvodio na dva staga i tako je veče u Menzi pri Koritu na Metelkovoj prošlo prilično gladko, ako zaboravimo kašnjenje na početku. Treći su bili rockerji Real Things, koje pratim od prvog koncerta, pre godinu i pol. Dečki su se sa mačistićnim fazonom udaljili od simpatične početne punk energije. Nesavršen kraj nastupa je pokazao na trenutne izvođačke slabosti grupe. Kao što se oni bore sa takvim problemima, Hexenbrutal su se borili protiv tehničkih problema. Velike simpatije do otkačenosti Mika Pattona, upozorile su nas da se grupa još traži i da je na prilično dobrom putu. Druženje sa maratoncima su zaključili dečki We Can't Sleep at Night, doslovce slovenački odgovor klinaca na Franz Ferdinand. Do sada je Klubski maraton dao slovenačkoj sceni Moveknowledgement, Melodrom, Ruins Matador, Valterap, Samo Boris, Dani Kavaš, Kleemar, Muškat Hamburg, Sphericube, Intimn frizurn, The Lift. Ove godine je otkrio We Can't Sleep at Night koji imaju velike perspektive za proboj na slovenačku scenu. Za sada su sa engleskim tekstovima orijentisani na put u inostranstvo, a nadam se da će dečki skoro shvatiti, kako bi bilo jako prigodno stvoriti pesme na domaćem jeziku. Mislim da imajo jako velike perspektive promeniti koje stvari na našoj (mainstream) rock sceni. Dobrih deset dana posle klubskog finala počeo je drugi sličan projekt. Youngunz 4 je pozvao mlade grupe da se prijave do 15.12.2006. i da sudjeluju u konkurenci za koncerte - više o tome na www.youngunztour.com/.

U oktobru 2006. su se desila još dva zanimljiva festivala. Jedan je bio u organizaciji FV Music (www2.arnes.si/fv/), bio je to tradicionalni FV festival, na kojem su ove godine uz domaće, Dr. Zero i Sunshine Trip, nastupili i američki bendovi - punkrockeri Jack Saints, otkačeni postpunk hardrockerji This Moment In Black History i soul punk Ghetto Ways. To veče, 10.10.2006., u Orto klubu je bilo više druženje, nego neki konkretni festivalčić. Svi bendovi su uglavnom imali prilično loš zvuk i iz svog nastupa nikako nisu izvukli nešto pozitivno. Nekoliko dana prije, u petak, 06.10.2006. godine i u subotu, 07.10.2006. godine, desila se na Metelkovoj, opet u Menzi pri Koritu, Moonleejada, na kojoj je hrvatsko-slovenska izdavačka kuća Moonlee (www.moonleerecords.com) predstavila svoje bendove. Opet se potvrdilo kako je Moonlee najagilnija izdavačka kuća na ovim prostorima. Ne samo da ima šaroliki spekter bendova (drum'n'bass-breakbeatovske Bilk, punkere Debeli precjednik in emo-punkere Analena, post-rockere Lunar i Don't Mess With Texas, noise-rock veterane COG, emo-metalce Entreat., dub-trip-rockere Vuneny, hardkorovce Senata Fox, težkometalce Chang Ffos), nego ima duha zajedništva, što danas prečesto fali na našoj sceni.

Uz nova izdanja Moonlee je svakako treba spomenuti nove izdanje Laibach. Volk nam donosi obrade himni najjačih, imperialnih država. Izdvoio bi i zanimljivu ploču poeta Toneta Škrjaneca i basista Janija Mujića, Lovljenje ritma. Poezija sa muzikom je bio predstavljena u KUD France Prešeren (11. i 12.10.2006.), gdje su jake pesme mraka i žestine dobile još dodatnu karizmu sa živim izvođenjem. Jani Mujić, više poznat kao basist 2227, spremio je fantastičnu urbanu glasbu za avant-beatniškog poeta Škerjaneca. Uz nju su svoje nove ploče izdali još Intimn Frizurn, Wejn & The Genzis, Fetisha, Tinkara Kovač...

Ispred nas su nova dešavanja. Za 29.11.2006. se najavljuje koncert japanskih atmosferika Mono i američkih post-hardkorovca Made Out of Babies u Channel Zero (www.ch0.org), a pored u Gala hali (www.galahala.com) na Metelkovoj očekuje francuske dubovce High Tone. A sledeća nedelja će biti još opasnija. U srijedu, 06. decembra 2006. godine stižu noiseri Magik Markers u Channel Zero, gdje će nastupiti i domaća grupa Crazed Farmers. To će biti poseban koncert, jer ih napušta pjevač Žiga Jenko, koji će te iste večeri zadnji put biti njihov frontman. Crazed Farmers (www.crazedfarmers.org) imaju stvarno veliki problem, jer zamjenu takvog frontmana će teško pronaći. Istog dana u Zagrebu, u PAUK-u, nastupa grupa Twilight Singers sa Gregom Dullijem iz Afghan Whigs i posebnim gostom Markom Laneganom. Dva dana kasnije, 08. decembra 2006., sigurno ću (opet) skoknuti do Zagreba u KSET na koncert odličnih Thermals, a dan kasnije, 09. decembra 2006., očekuje me didžejanje na koncertu Balkan mu metalaca Kultur Shock u Channelu Zero na Metelkovoj.

Puno planova, puno obaveza, puno zabave, a život ide dalje. Do sledećeg puta - sve najbolje!

Vaš BIGor


Autor:
Igor Bašin BIGor, Ljubljana, Slovenija
igor.basin@guest.arnes.si






Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -