Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DAMIR HALILIĆ HAL
Trilogy




Damir Halilić Hal
Trilogy

"...Hal je pravi moderni izdanak glazbenog virtuoza..." kaže Zoran Stajčić na T portalu vezano za nedavno objavljen trostruki album "Trilogy".

Gledano kroz prizmu uvriježenih promotivno-glazbenih djelatnosti diskografskih kuća, izdavanje ovakvog albuma je ravno samoubojstvu. Trostruko CD izdanje gitarista Damira Halilića Hala u domaćim prilikama podsjeća na Štulićevu eru kada je isti uzrokovao glavobolje diskografima jer nije prezao od objavljivanja četverostrukog live izdanja ili pak dvostrukih studijskih uradaka.
Dakle, Halova pretencioznost nije upitna, ima je na kile, upitna je jedino opravdanost ovakvog poteza jednog od naših najboljih gitarista. 'Trilogy' je snimljen na relaciji Nashville - Rim - London - Zagreb, a na njemu gostuju respektabilna glazbena imena među kojima su J. D. Blair, Jim Horn, John Jorgensen, Pat Bergeson, Glen Caruba, Stewart Duncan i drugi, a također, tu je i Meri Trošelj koja vokalno gostuje na većini pjesama. Hal je pravi moderni izdanak glazbenog virtuoza, poznata mu je većina gitarskih tehnika i široki spektar glazbenih žanrova, kako dominantnih tako i onih manje poznatih, a također, ne treba izostaviti i odlično poznavanje domaće glazbene tradicije, u prvom redu hrvatske i makedonske glazbene strukture.

'Trilogy' je fuzija glazbenih stilova, od klasičnih paterna, do prearanžiranog popa, countryja i bluesa. Prvi CD posjeduje upravo najveću mješavinu stilova, ali dobro aranžiranu i upakiranu čak i za konzumente rocka i pop glazbe. Dobar izbor za prvo poglavlje trilogije. Drugi CD je na tragu glazbenog stila koji je Hal predstavio na svoja dva prethodna albuma Ocean i Infinity. Radi se o skoro potpuno instrumentalnom poglavlju gdje akustična gitara vodi glavnu riječ, čak se i tu autor poigrava s miješanjem podneblja, primjerice u "The Fairy Gloom" koja posjeduje elemente irskog i hrvatskog folka. Treći CD je u potpunosti jazz fusion album s dosta zastupljenosti latinoameričkog ritma, čime Hal postiže dobru dozu poletnosti.

Unatoč obimnoj minutaži, 'Trilogy' drži vodu. Halilić je očigledno vodio računa o opasnosti da se cijeli projekt ne pretvori u autističko-tehničko maltretiranje slušatelja. Dakle, ima melodije, ima pjesama, ima 'zraka'. Album nudi tri odijeljena poglavlja koja se mogu konzumirati zasebno, ovisno o raspoloženju slušatelja. Pretencioznost je jako dobro potkrijepljena. Hrabar potez i autora i izdavača. Za kraj jedino treba izraziti podršku i nadu i jednom i drugom da će im se ovakav hod po žici isplatiti. Ocjena: 8,5 / 10 (www.tportal.hr/showtime/glazba)

"Trilogija riječkog gitarista Damira Halilića Hala bez konkurencije je najambiciozniji album ovogodišnje domaće glazbene pop rock produkcije, uz sve poštovanje Gibonniju, Lukyju, Edi, Gustafima i ostalim prvoligašima gornjeg doma glazbe s razlogom", kaže Anđelo Jurkas u svom osvrtu na Vip music portalu koji u cjelosti donosimo u nastavku:

"Ne nasjedajte na floskule nemoćnika koji sliježu ramenima s uobičajenim u uvriježenim tužbalicama kako je ovakve albume teško promovirati zbog njihove opsežnosti i epike. Dapače, pravi majstori glazbenog marketinga imaju dragulj u rukama, vruć jesenji kesten, jer su takvi projekti itekakva rijetkost kako na domaćem, tako i na inozemnom terenu.

Na tri kompaktna diska razvrstane su, uz mnogobrojna gostovanja inozemnih sporednih uloga, Damirove lucidne i tehnički dotjerane gitarističke interpretacije i klasično dobre vokalne interpolacije Meri Trošelj. Realiziranje čitavog albuma usmjerilo je Hala na crossroads, potez križanja Zagreba, Londona, Rijeke, Rima, Nashvillea, gdje je svoju inspiraciju dodavao gostovanjima ljudi poput J. D. Blaira, Jima Horna, Johan Jorgensena, Glena Carube, Stewarta Duncana i mnogih drugih. Halova opsežna trilogija je stilski šarolika pa seže od klasične gitarijade, već predstavljene na ranijem albumu "Ocean" i "Gemini", preko radiofoničnih pop rock pjesmica kakvima je obilovao prednik "Infinity", do dobrog hvatanja u koštac s elementima melodičnog makedonskog, istarskog i irskog melosa. Nezahvalno se laćati pojedinih naslova kao ilustracija cjeline kad se radi o albumu kojeg je dobro progutati kao i trosatni film. U prekidima, nasreću, nema propagandno - komercijalnih poruka.

Koncentraciju ne možete zadržati u zenitu sva tri sata trajanja albuma. Uostalom i znanstveno je dokazano da idealno vrijeme
guštanja glazbe može potrajati maksimalnih sat i pol bez značajnih ometanja koncentracije slušatelja. Neki su mu naslovi predugački, ponegdje je lirika pjesnički preduboka u nastojanjima dosezanja "viših ciljeva", ponekad se odlično baratanje gitarom moglo stilistički ležernije podastri, ali generalno, naklon na ovakvom poduhvatu ne može izostati. A dalje, kao što je u interviewu i sam najavio, zašto ne očekivati i peterostruki album?" (www.music.vip.hr)

"Trilogy" je neobično zamišljen album, vrhunski produciran i odsviran, album čija koncepcija iskače iz klišeiziranih domaćih izdanja, jedino ostaje pitanje hoće li Hal napokon i u svojoj vlastitoj zemlji biti prepoznat kao veliki glazbenik, što on, bez ikakve sumnje, neupitno i jest." Uz navedeno, na portalu Muzika hr, Stjepan Vrečko piše:

Kojim imenom nazvati odluku jednog od naših najboljih gitarista o objavljivanju novog, trostrukog albuma (u prodaji po cijeni jednostrukog) u državi gdje općenito malo tko mari za kvalitetnu domaću glazbu, a kamoli za album većim dijelom sklopljen od samih instrumentala?

"Trilogy" četvrti je album u karijeri Damira Halilića - Hala, koji je, nažalost, kao autor i gitarist ipak više cijenjen u inozemstvu, nego u Lijepoj našoj. Vijesti o njegovim uspjesima i mnogobrojnim suradnjama s eminentnim svjetskim glazbenicima u našoj sredini proći će uglavnom nezapaženo, eventualno ćete ih moći pročitati kao tek par crtica pri dnu novinskih stranica vezanih za kulturu.

Međutim, Hal je virtuoz finger-picking stila, uvijek sposoban iznenaditi s nekim novim tehničkim rješenjima prilikom svirke, izvrsno poznaje gitarske tehnike i žanrove, baš kao i domaći folklor. Isto tako sposoban je pomaknuti granice skladanja i aranžiranja skladbi za gitaru, neovisno gura li se gitara kao solo instrument, ili kao instrument u ravnopravnom glazbenom 'nadmetanju' s ostalim instrumentima.

"Trilogy" je posve svjetski, gotovo globtroterski album: sniman je u Nashvilleu, Rimu, Londonu i Zagrebu uz sudjelovanje sve samih svjetski poznatih i priznatih glazbenih veličina (Jim Horn, John Jorgenson, Glen Caruba, Suzy Bogguss i mnogi, mnogi drugi čije bi nabrajanje i glazbeni utjecaj i suradnje trajali dugo u noć), da ne zaboravim i uvijek prisutnu Meri Trošelj, a sve kako bi kao finalni proizvod dobili jedinstveno iskustvo s tri žanrovski različita diska s autorskom glazbom.

Prvi disk rezerviran je (uvjetno rečeno) za skladbe klasičnog pop-rocka, countryja i bluesa, ali da ne bude sve predvidivo, naći će se ovdje i pokoje primjese jazza: pjesme "I Won't Be Back No More", "Tonight We Dance", "Something Wrong", "Crazy Day", "Roseless Road", kao i "Tonight We Dance" (s fantastičnom Suzzy Bogguss) i "Crossroads" (tribute za Robert Johnsona) ne samo da izvanredno uvode slušatelja u čaroban svijet trilogije, već bi poneke pjesme s prvog diska mogle i komercijalno zasjati, no najveća prepreka bit će im minutaža - naime, samo pet pjesama traje ispod pet minuta.

Drugi disk 'smiruje' trilogiju i na njemu imamo priliku poslušati samo jednu gitaru prebiranu Halovim prstima, uz tek poneku intervenciju perkusija i vokala. Igranje s etno elementima ("Na brigu kuća mala"), koketiranje s irskim i hrvatskim folklorom ("The Fairy Gloom"), no istovremeno poznavanje i makedonske glazbene tradicije neće vas ostaviti ravnodušnim.

Da stvar bude još bolja, tehnika snimanja odigrala je ovdje veliku ulogu. Double-recording stvorio je prekrasnu zvučnu sliku uz koju se možete samo opustiti, sklopiti oči i sanjariti. Na ovom disku nalazi se i pjesma "At Court" s albuma "Infinity" gdje je odsvirana na devetožičanoj gitari, no ovdje je obrađena sa šestožičanom.

Uho nenaučeno na fusion glazbu teško da će moći 'progurati' kroz treći disk od početka do kraja. Svoju dozu 'shizofrenije' Hal je posve odradio na posljednjem disku trilogije. Neke pjesme su slušljive i običnim smrtnicima, neke sadrže prezahtjevne, teško probavljive i na tren prezamorne aranžmane, neke se vežu na latino ritam, ali Hal i ekipa koja je s njim radila na ovom disku, svakako je skladbe žanrovski podigla jednu stepenicu više.

U svakom slučaju, "Trilogy" je neobično zamišljen album, vrhunski produciran i odsviran, album čija koncepcija iskače iz klišeiziranih domaćih izdanja, jedino ostaje pitanje koliko je ovakav projekt isplativ (i pritom ne mislim novčano) u našim prilikama, te hoće li Hal napokon i u svojoj vlastitoj zemlji biti prepoznat kao veliki glazbenik, što on, bez ikakve sumnje, neupitno i jest." (www.muzika.hr)

Vezani Link: Damir Halilić Hal - Trilogy

Kontakti:

Tanja Milošević, dipl. oec.
Public Relations & Promotion
DANCING BEAR Records & Distribution
WARNER MUSIC LICENSEE CROATIA
Heinzelova 47a, 10 000 ZAGREB, CROATIA

tel: +385 (0)1 23 01 310 / GSM: 091 73 98 400 / 098 500 698
e-mail: tanja@dancingbear.hr / www.dancingbear.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -