Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MERI CETINIĆ
P r e d s t a v l j a n j e


Meri Cetinić
Split, Hrvatska

Meri Cetinić rođena je 15. lipnja 1953. godine u Splitu. Porijeklom je iz Blata na Korčuli od kuda su joj se roditelji, početkom 50-tih, doselili u Split. Odrastajući u skromnoj, ali skladnoj obitelji, uz oca električara i majku domaćicu, te dva starija brata, Antu i Borisa, vrlo rano se počeo isticati njen talent za glazbu, osobito pjevanje. Počinje nastupati već kao dijete, a u osnovnoj je školi često dobivala glavne uloge u školskim priredbama. Kasnije zavrsava Srednju muzičku školu i Pedagošku akademiju, smijer Glazba, u Splitu.

Njen brat Ante, 5 godina stariji od Meri, bio je vrlo utjecajan i cijenjen muzičar u Splitu. U njihovom stanu su se okupljala sva imena iz glazbenog života Splita tog vremena i Meri je još kao djevojčica sve to upijala sa strane. Rano je počela slušati crne pjevače, zavoljela blues i gospel glazbu.

U 14. godini pobijedila je sa pjesmom "Warm and tender love" Percie Sladgea na "Raspjevanom proljeću" u Splitu. Sa 15 godina postaje članom grupe "CHE" i to kao orguljašica. Svirala je tada prve Hammond orgulje u gradu. U 17. godini prelazi u grupu "Delfini" kao vokalni solist, te odlazi na prvu turneju po SSSR-u. Uglavnom je pjevala repertoar Janis Joplin, Deep Purple, Led Zeppelina i sličnih grupa i pjevača. Ubrzo prestaje suradnja s "Delfinima", te upisuje Pedagošku akademiju i radi na usavršavanju glasa kod prof. Branke Ristić u Splitu. Na Pedagoškoj akademiji 1972. godine susreće Slobodana M. Kovačevića, te zajedno osnivaju grupu "More" u kojoj Meri svira klavir i vokalni je solist. Također je uz S. M. Kovačevića skladatelj i aranžer grupe. Grupa snima nekoliko singlica i album "More" koji postiže veliki uspjeh, kao i naslovna pjesma. Ujedno, na "Splitskom festivalu" grupa "More" ima 2 uspješna nastupa s pjesmama "Gdje god da pođeš" i "Samo simpatija". Nakon nekoliko uspješnih godina s grupom "More" započinje solističku karijeru. Glavnog suradnika pronalazi u bratu Anti koji već tada živi u Holandiji, te s njim snima nekoliko albuma: "Meri" (1979), snimljen u Zagrebu s vodećim studijskim muzičarima i Zagrebačkim solistima; "Ja sam žena" (1980) snimljen u Annhemu, Holandija, prvi je njen kompletan autorski album. Album je postao dijamantni i kao takav prvi u Hrvatskoj pop glazbi. Na albumu sudjeluju i neki holandski glazbenici.; "U prolazu" (1981) Arnhem; "As" (1982) Arnhem i "Prašina s puta" (1983) Arnhem.

Na svim tim albumima Meri je skladala većinu pjesama na tekstove Ivice Flesch, Jakše Fiamenga, Krste Jurasa i Momčila Popadića. Meri je pjevala i sve prateće vokale, te svirala klavir, a sav produkcijski i aranžerski dio, te sviranje svih ostalih instrumenata, djelo su njenog brata Ante Cetinića. Paralelno s ovim autorskim albumima, u suradnji s skladateljem Zdenkom Runjićem uglavnom nastupa na Splitskom festivalu, te godinu za godinom ostvaruje uspjehe s pjesmama: "Lastavica", "Četiri stađuna", "U prolazu", kao i kasnije s pjesmama "Konoba" (S. M. Kovačević - Šunjić), "Zemlja dide mog" (V. Barčot - I. Cetinić)...

U međuvremenu dobiva nekoliko važnih priznanja i nagrada: Proglašena je pjevačicom godine 1981. i 1982. za cijeli teritorij ex-Jugoslavije, Dobiva "Zlatnu pticu" za izvanredne diskografske uspjehe u 1983. godini, te Estradnu nagradu 1988. godine. Na festivalu Split 1989. izvodi vlastitu skladbu "Dome moj" i osvaja 3. nagradu publike. Ista skladba doživjela je i stranu verziju. Snimljena je u Belgiji 1990. pod nazivom "Veel te mooi" u izvedbi dueta Neygen Erik i Sanne i postala veliki hit.

Ostali albumi su: "Meri VI"; "Zlatni snovi" u suradnji Z. Runjić - M. Došen; "Potraži me" (1988) u suradnji s Ivom Lesićem i "Zašto te volim" (1992) u suradnji s Remi Kazinotti.

Nakon preseljenja u Zagreb, 1996. godine, snima još jedan autorski album, "Putovanja" (1998). U Zagrebu snima sa studijskim muzičarima iz grupe Song Killers, te nešto od tog materijala i u Splitu. Na ovim pjesmama sama je radila i aranžmane, te produkciju uz suradnju Ante Pecotića i Joška Banova. Na albumu se prvi put pojavljuje njena kćer Ivana te zajedno rade.

Za album, "Malo mora na mom dlanu", snimku koncerta iz splitskog HNK, na kojem su sudjelovali Merini dugogodišnji suradnici (Banov, Brodarić, Sirišćević...), te kao gosti i prijatelji (Oliver, Kondža, Tedi, klapa Kumpanji, te još neke klape), dobiva nagradu Porin za najbolji album zabavne glazbe 2002. godine.

Osim studijskih radova i festivala, svih ovih godina radi koncerte širom Hrvatske, te često odlazi u SAD, Canadu, Australiju i mnoge druge zemlje.

Nekoliko zadnjih godina nastupa na Šibenskom festivalu Dalmatinske šansone s vlastitim skladbama i dobiva nekoliko nagrada: "Rijeka bez povratka", "Griža", "Kruh i sol", "U samoći prolazi mi vrime" ... God ine 2005., nakon dugog vremena ponovo nastupa na Splitskom festivalu i to sa svojom jazz skladbom "Sjena tvoga tila", uz pratnju jazz grupe Black Coffee. Početkom 2005. godine u izdanju diskografske kuće Croatia Records objavljen je dvostruki CD sa 40 uspješnica iz Merine karijere, "Meri Cetinić - Zlatna kolekcija", među kojima je i 20 Merinih autorskih pjesama.

Također, početkom 2006. godine u Splitu je snimila novi studijski album "Tiramola", rađen u suradnji sa splitskom jazz grupom Black Coffee, a izdala ga je diskografska kuća Croatia Records.

Kompletna albumska diskografija:


Tiramola
Croatia Records (2006)


Zlatna kolekcija
Croatia Records (2005)

Malo mora na mom dlanu
MenArt (2001)

Putovanja
Orfej (1998)

Zašto te volim
Croatia Records (MC) i
A.T. Productions (CD) (1996)

Sve najbolje
Croatia Records (1994)

Najveći uspjesi
Croatia Records (1992)

Zlatni snovi
Jugoton (1989)

Potraži me
Jugoton (1988)

Meri VI
Jugoton (1985)

Najveći uspjesi
Jugoton (1984)

Prašina s puta
Jugoton (1983)

As
Jugoton (1982)

U prolazu
Jugoton (1981)

Ja sam žena
Jugoton (1980)

Meri
Jugoton (1979)

More
Jugoton (1974)

Dodatni linkovi: Grupa More - Male gramofonske ploče - Meri Cetinić - Male gramofonske ploče








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -