Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

SAVJET STRUČNJAKA
Podešavanje i održavanje gitare



Giga

Giga

SAVJET STRUČNJAKA
Podešavanje i održavanje gitare
By Darko Saračević - Giga

Vjerovatno je vaša gitara zvučala dobro kada ste je tek donijeli iz prodavnice i vremenom počinjete primjećivati da to više nije to. Ili nije bilo OK od početka. Prva stvar na koju obratite pažnju je činjenica da, iako tek naštimane, žice na dijelu bliže tijelu gitare počinju da distoniraju. Druga stvar je da je gitara nekako "tvrda", zamara vas sviranje. Gitara je definitivno spremna za:
- podešavanje šipke u vratu, tj. zakrivljenosti vrata,
- podešavanje visine kobilice,
- podešavanje visine pickupa i
- kotiranje.
Ovo definitivno nije definitvna lista, ali je dobra polazna osnova i predstavlja manje poslove koje možete i sami uraditi. Ako nikada niste pregledali / podesili kobilicu na vratu gitare, predlažem da odnesete instrument iskusnom majstoru koji će to uraditi. Kobilica na vratu osigurava pravu visinu žica na prvom pragu. Ako je kobilica previsoka, svi tonovi koje svirate na nižim pragovima će biti povišeni. To je zato što žice prevaljuju veći put kada ih pritisnete, tj. budu više zategnute i daju viši ton. Većina gitara se NE ISPORUČUJE sa podešenom kobilicom na vratu instrumenta.

Gibson za svoje gitare kaže da kobilicu narezuju prema debljini žica sa kojima se instrument isporučuje i ako mijenjate debljinu žica, obavezno morate prepravljati kobilicu. Srednja vrijednost udaljenosti žica od prvog praga na Gibsonovim gitarama: 0,8 mm (bas strana) i 0,4 mm (treble strana).

Sve mjere u ovom tekstu se odnose na Gibson i Fender gitare, ali, kako ćete već vidjeti, i za njih su to samo polezne tačke, tako da te mjere možete primijeniti za sve gitare slične ovima.

PRIPREME
Dobra vijest jeste da će vam za sve gore nabrojane radnje trebati veoma malo alata. Ono bez čega nećete moći:
- Kapo (da vam posluži kao treća ruka kada zatreba) ili prijatelj/ica (da vam posluži kao treća ruka kada zatreba)
- Set inbus ključeva (vjerovatno su uz vašu gitaru isporučeni potrebni ključevi: jedan za šipku u vratu i jedan za kobilicu na tijelu gitare)
- Mikrometar (poznatiji kao "šubler")
- Standardni set odvijača i kliješta
- Alatka kojoj niko ne zna pravo ime (na slici dolje), a sastoji se od oko 30 listića debljine 0,01 mm do 1 mm i obično služi automehaničarima za mjerenje zazora na svjećicama motora. Ima je nabaviti u svim boljim prodavnicama auto-dijelova.
- Tehnički alkohol (postoji gomila priča o čišćenju polja na vratu i gomila originalnih tečnosti, ali sve je to zbog profita)
- Purol pasta (za čišćenje mesinga)
- Ćebe koje ćete prostrijeti po stolu da vam gitara ne kliže dok radite i da se ne ošteti.
- Nove žice, kabl i gitarski štimer.

Skinite stare žice i gitaru dobro očistite od prašine i masnoće. Posebnu pažnju obratite na metalne dijelove kobilice. Masnoću oko pragova nastalu mješanjem znoja i prašine teško da ćete bilo kojim hemijskim sredstvom skinuti. Prvo je sastružite tvrđom plastikom (trzalica i ovdje dobro dođe) ili veoma pažljivo ravnim odvijačem pazeći da ne ogrebete lak. Kada ste sastrugali prljavštinu, krpom natopljenom alkoholom očistite polja na vratu.

Ako do sada niste radili sa purol pastom, nekoliko važnih napomena: purol pasta je izuzetno abrazivno sredstvo i nedozvolite da dođe u dodir sa drvetom na vratu. Najbolje će biti zalijepiti papirnu traku (možete je nabaviti u prodavnicama boja i lakova) tik uz pragove. Nanesite vrlo malo paste na krpu i pređite preko praga da se pasta ravnomjerno nanese na metal. Čistim dijelom krpe glancajte prag da se izgubi i najmanji trag paste. Usput će vaš prag zablistati.

Dotegnite sve šarafe i matice na gitari, uključujući i one koji drže vrat pričvršćen za tijelo gitare. Primijetit ćete da ih je veliki broj popustio. Postavite nove žice i naštimajte gitaru. Potegnite svaku žicu na sredini za 4-5 cm nekoliko puta da bi se lijepo naštimale i rastegle i da ne bi kasnije popuštale. Ponovo naštimajte gitaru. Na slici ispod teksta možete vidjeti kako izgledaju ispravno namotane žice na mašinici.

PODEŠAVANJE ZAKRIVLJENOSTI VRATA
Negdje od sredine vrata pa do kobilice na vratu vlada blaga zakrivljenost vrata (al' mi je dosadila više ova riječ). To je normalno, čak i poželjno, da bi pritisnuta žica o prag imala mjesta da slobodno vibrira. Ako bi vrat bio potpuno ravan, žica bi udarala o pragove između mjesta pritiska i kobilice na tijelu gitare.

Da biste na brzinu provjerili treba li podešavati zakrivljenost (jer ni premalo ni previše nije dobro) pritisnite gornju E žicu na prvom i trinaestom pragu i kucnite žicu preko šestog praga. Trebali biste čuti lagani "klik" kada žica dodirne prag. Ako ga ne čujete, vrat treba još zakriviti. Ako je "klik" prenaglašen, vrat je previše zakrivljen.

Evo preporuka Gibsona za razdaljinu između šestog praga i gornje E žice (pritisnute na prvom i trinaestom pragu):
stil sviranja razmak u mm (od šestog praga)
rock & roll 0,25
jazz 0,35
acoustic 0,35
classic 0,60
bass 0,50

A evo šta Fender kaže o istoj stvari, s tom razlikom da kod Fendera razmak mjerite između gornje E žice i osmog praga (žica pritisnuta na prvom i posljednjem pragu):
radijus vrata u cm* razmak u mm (od osmog praga)
18,40 0,30
24,15 - 30,50 0,25
38,10 - 43,20 0,20

*Kada gledate gitaru niz vrat primijetite da je površina vrata zakrivljena. Ova mjera se odnosi na radijus zamišljene kružnice koju biste dobili kada bi bilo koji prag produžili dok mu se krajevi ne spoje.

Ako postoji poklopac koji prekriva maticu šipke u vratu, skinite ga. Sada ide delikatni dio:
a) ako je razmak između praga i žice veći od potrebnog šipku treba zategnuti (u smjeru kazaljke na satu kada gledate od matice šipke niz vrat)
b) ako je razmak između praga i žice manji od potrebnog šipku treba otpustiti (obrnuto od smjera kazaljke na satu)

Imajte dvije stvari na umu. Nikada ne okrećite šipku na silu. Ako se ne pomjera relativno lako, gitaru odnesite iskusnom majstoru. Uvijek okrećite šipku samo za 1/8 punog kruga i ostavite gitaru petnaestak minuta da se vrat postavi u novi položaj. Idealno bi bilo da je možete ostaviti preko noći i sutradan nastaviti posao. Ponovo provjerite razmak između žice i praga. Ukoliko treba, ponovite okretanje za 1/8 kruga.

Sva mjerenja radite u položaju u kojem gitaru svirate, jer ako je nezgodno naslonite na nešto možete dobiti pogrešne rezultate.

Ovo sa podešavanjem zakrivljenosti vrata vam vjerovatno izgleda suviše komplikovano i nepotrebno, ali zamislite da svirate na žicama promjera 9 i baš pred važan nastup ili snimanje želite promijeniti žice. Ali nigdje devetki. Samo desetke. Kupite ih, stavite i ... ni ne vidite, ali da biste debljim žicama dobili isti ton kao i tanjim, morate ih više zategnuti. Više zategnute žice - više se vrat iskrivi. I, kako ćete to ispraviti? He, he, zatezanjem šipke u vratu.

PODEŠAVANJE VISINE ŽICA
Visina žica se mjeri između dvanaestog praga i donje strane žice. Gibson preporuča slijedeće:
- šesta žica (bas strana): 2 mm
- prva žica (treble strana): 1,2 mm
- visinu ostalih žica podešavate tako da prate zakrivljenost pragova.

Fender se, opet, razlikuje od Gibsona i kod ovih gitara se razmak mjeri između četrnaestog praga i donje strane žice:
radijus vrata u cm * (vidi gore)
šesta žica (bas strana) u mm
prva žica (treble strana) u mm
18,40 2 1,60
24,15 – 30,50 1,60 1,60
38,10 – 43,20 1,60 1,20

Postupak za ostale žice je isti kao i kod Gibsona.

Pojedina žica se diže ili spušta pomoću malih imbus šarafa na kobilici. Ne dozvolite da se prljavština nakupi u tim šarafima, jer ih kad bude trebalo okrenuti – nećete moći. Neke kobilice, pogotovu na Gibsonovim gitarama, imaju samo dvije matice kojima podešavate bas ili treble stranu. Ako imate problema sa pragovima koji "zvone", prvo provjerite pragove, tek onda podešavajte visinu žice. Pragove nećete moći sami zamijeniti. Odnesite gitaru majstoru.

Slijedeći put ću objasniti kako se podešava visina magneta (i još neke detalje oko istih) i kako se gitara "kotira".


Slika 1

Slika 2

G i g a

Preuzeto sa web stranice www.demobands.com
uz odobrenje autora teksta i gl. urednika web stranice:
Ivan Demoli (091/5957-922)
idemoli@demobands.com
www.demobands.com

Vezani linkovi:
Kako napraviti promotivni paket za bend
Istina o demo snimku - I dio

Istina o demo snimku - II dio
Vrlo malo o mikrofonima i još manje o DI kutijama
Kako promovirati bend
Podešavanje bubnja
Ozvučavanje bubnja
Podešavanje i održavanje gitare



Autor priloga:
Darko Saracevic - Giga
darko@alterart.ba
Travnik, BiH







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -