Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

1. Internacionalni muzicki Zetra Festival
Sarajevo, BiH, 2006
Autor priloga: Damir Gulamovic, Tuzla, BiH

Zetra Festival
Sarajevo, BiH, 2006
Kriticki osvrt

Da su neka druga vremena, a ako bi bilo po onoj latinskoj "Panem et circenses" (Hljeba i igara), onda Sarajevo nebi bilo Sarajevo vec Rim! Glavni grad BiH je vec poznat po mnogobrojnim festivalima koji traju unedogled, lice na vasere tastine i skoro da se poklapaju jedni sa drugima.

Sutra (10.06.2006. godine) pocinje jos jedan. Bit ce to prvi po redu, "Medjunarodni muzicki Zetra festival", dakle, muzika u olimpijskoj Zetri, sportskoj areni ciji je menadzmet, cini se, mudro odlucio da radije otvori vrata zvjezdama show businessa nego trecerazrednim sportskim klubovima po kojima je zemlja Bosna nadaleko poznata.

Program Festivala je ambiciozan. Organizacija je, bar kada je o propagandnom dijelu rijec, impresivna. To je neobicno za bosanske prilike. Cak postoji i web stranica, www.zetrafestival.ba na kojoj mozete pogledati program Festivala i rezervisati karte. Da se ipak radi o bosanskom Festivalu shvatite kada pokusate saznati nesto vise o samom Festivalu i otkrijete da je taj dio stranice: "jos u konstrukciji". Slozit cete se da je to jako "konstruktivno" uzmemo li u obzir cinjenicu da Festival pocinje za jedan dan.

Program pocinje 10.06.2006. godine gala koncertom Maksima Mrvice. Ja nisam impresioniran Mrvicom i njegovim eksperimetisanjem sa klasicnom muzikom tako sto se mene i ostatka Europe tice, on moze nastaviti osvajati Kinu.

Sedam dana nakon Mrvice, 17.06.2006. godine, stize balet Petra Iljica Cajkovskog, "Labudje jezero", a na sceni ce se naci Carski Ruski Balet (Imperial Russian Ballet Tandra "Stars Of Bolshoj"). "Labudje jezero" je balet koji je krajnji cilj svakog baletskog umjetnika. On ima visoke kriterije i sinonim je za balet. Prije Zetre, balet se moze pogledati i u Narodnom pozoristu, provincijalnom austrougarskom hramu kulture koji svojom skucenom scenom ne moze dati punu slobodu baletskoj grupi koja broji 50 clanova. Zbog toga se Zetra cini boljom alternativom, bar kada je o velicini scene rijec.

Paco De Lucia, 05.07.2006. godine daje koncert u Sarajevu, koje je najblize Tuzli. Ako prof. Predrag Stankovic bude na koncertu, a vjerujem da hoce, onda ce biti zadovoljan gledajuci Paca jer ce znati da je vrijeme njegovih ucenik vec pocelo.

07.07.2006. je na redu Eros Ramazzotti koji je pored Alan Forda postao jos jedan prepoznatljiv italijanski product. Da znam da ce biti i Tina Turner ja bih otisao pogledati Erosa, ali ne sumnjam da ce publike ipak biti dovoljno.

Jose Carreras je u Sarajevu 10.07.2006. godine i opet ce to biti gala koncert. Svakako da je gala, zar jedan od tri tenora koji su obiljezili kraj XX stoljeca moze dati ista drugo nego gala predstavu.

A na samom pocetku mjeseca jula 2006. godine... Pavarotti! Tako bar kazu, a ako je vjerovat narodu - treca sreca! Kazu da majstor vise nije majstor, al' Pavarotti je Pavarotti. Ako ga budu uspjeli donijeti na binu, bice ga vrijedno pogledati.

Bice mi drago da sa buducim napisima na www.old.barikada.com sa vama podjelim utiske sa nekih od ovih koncerata, a do tada se nadam da ce se neko sjetiti i ovom narodu osim igara podjeliti i hljeba!


Autor priloga:

Damir Gulamovic
Tuzla, Bosna i Hercegovina







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -