Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BOILERS QUARTET
P r e d s t a v l j a n j e


Foto: Davor Hrvoj

BOILERS QUARTET
P r e d s t a v l j a n j e
Zagreb, Hrvatska

Tijekom cijelog devetog desetljeca prosloga stoljeca Boilers Quartet kojeg cine trubac i krilnicar Davor Krizic, klavirist Matija Dedic, kontrabasist Mladen Barakovic i bubnjar Krunoslav Levacic bio je uz Trio Matije Dedica i Kvartet Tamare Obrovac - nas najbolji mali jazz sastav, a u povijesti hrvatskog jazza, uz Zagrebacki jazz kvartet zacijelo je i najbolji hrvatski mali jazz sastav uopce. Osim standarda, kojima su Boilersi uspijevali udahnuti nov identitet i prevesti ih u svoj jedinstveni i autenticni izraz, sastav svoj repertoar redovito obogacuje i s mnogim originalnim skladbama i aranzmanima iz pera samih clanova ansambla, snimljenih na albumima "Some Blues", "Abstract Lights" i "St. Miles Infirmary", sjajno primljenih od publike, a neki od njih postali su vec uspjesnicama i hrvatskim standardima, te se danas nalaze na repertoaru raznih drugih solista i sastava, posebice Big Banda HRT-a.

U posljednje doba kvartet se povremeno prosiruje i vodecim hrvatskim solistima mladjeg i srednjeg narastaja - alt saksofonistom i flautistom Mirom Kadoicem, koji uspjesno djeluje u Ljubljani, tenor i sopran saksofonistom Sasom Nestorovicem, bariton saksofonistom Damirom Horvatom, gitaristom Antom Gelom i udaraljkasem Hrvojem Rupcicem – i tada se preimenuje u Boilers All Stars. Nonet, te je u takvom sastavu koncem 2003. godine snimio izvrstan CD "Boilers All Stars: That's It", a 20. studenog 2004. godine odrzao je koncert u dvorani "Istra", Zagrebackog kazalista mladih predstavivsi se svojim originalnim repertoarom, mahom stavljenim od skladbi samih clanova sastava. Ovim jazz koncertom bile su obiljezene tri znacajne obljetnice hrvatske kulture: osam godina od dogadjanja na Trgu Bana Jelacica, zahvaljujuci kojemu je spasen opstanak Radija 101, deseta obljetnica djelovanja zagrebackog jazz sastava Boilers Quartet i dvadeseta obljetnica emisije Jazz stand Radija 101.

U drugom dijelu koncerta sastav Boilers se prvi put okupio kao Boilers Big Band kojim je ravnao Davor Krizic. Nonetu su se pridruzili clanovi Big Banda Radiotelevizije Slovenija, sve odreda vrsni, prokusani i srcani glazbenici: trubaci Dominik Kranjcan i David Jarh, trombonist Matijaz Mikuletic, altsaksofonist Ales Susa i tenorsaksofonist Klemen Kotar, te mladi zagrebacki glazbenici: trombonisti Miro Taradi i Marin Ferketin i trubac Antonio Gecek.

Nakon sto je u uvodnoj skladbi kao gost nastupio vibrafonist Bosko Petrovic, u Krizicevom hitu "Yeah Man", Big Band je nastavio s programom s Dedicevom "Popy Wopy", Kadoicevom "Monster in the Garden" i Gelinim skladbama "Echantillon gratuit" i "Cena". U dodatku Boilers Big Band je izveo skladbu "Moanin' Mambo" Charles Mingusa iz repertoara Mingus Big Banda, u intrigantnu aranzmanu Igora Savina, sto je bilo posebno zanimljivo cuti, jer Mingusov materijal u nas danas malo tko izvodi, a nastup orkestra - nakon skoro punog sata svirke - koja ni u jednom trenutku nije gubila dinamiku ni tonus - na uporni zahtjev odusevljene publike, furiozno je zavrsio dodatkom: pravim jam-sessionom Monkova standarda "Straight No Chaser", u kojem su svi glazbenici spontano i zaneseno briljirali u improvizacijama.

Ovaj jedinstveni big-band na ovom je koncertu u "Istri" predstavio specifican, nadasve suvremen pristup jazzu koji bitno odskace od uobicajenih kliseja i stereotipa main-streama. Intrigantan je to spoj combo i bigbendovskog pristupa, a odlikuju ga prepoznatljiv zvuk i organiziranost u nastupu. Sve su to redom sjajne i po kvaliteti ujednacene skladbe, zanrovski i ritmicki vrlo raznolike i sarolike, a krecu se u sirokom stilskom rasponu od njeznih balada, preko bluesa, latino ritmova i himnicnog hard-bopa. I tempa su se kretala u rasponu od tugaljiva bluesa do furioznih "paljevina". Premda su neke skladbe vrlo ambiciozne i slozene, ipak su prijemcljive i lako ulaze u uho, sto se ocitovalo po sjajnu prijamu razdragane publike koja ih je izvrsno prihvatila.

Ovaj dio koncerta donio je kompaktan, kreativan i atraktivan suvremeni jazz visoke umjetnicke razine i moderna autorskog pristupa, a osim kao skladatelji i aranzeri, svi su se clanovi orkestra predstavili uvjerljivim, majstorskim i nadasve mastovitim solima, jednako uvjerljivim u sporim, brzim i agresivnijim brojevima, sve prepustajuci spontanosti, komunikaciji, interakciji, medjusobnim, uvijek plodonosnim provokacijama i nadahnucu onime sto cuju jedan od drugoga.

Vazan aspekt njihova muziciranja cine originalni aranzmani. Iako se u svakoj skladbi osjecaju razliciti aranzerski pristupi, postojani rukopisi i rjesenja, clanovi orkestra energicno su "prokuhali" sve te divergentne aranzerske napore, sacuvali njihove stilske gabarite i intencije te ih suvereno prenijeli u svoj autenticni izraz. Nevjerojatno je kako je jednom orkestru, koji se prvi put nasao zajedno u ovakvom sastavu, uspjelo odmah stvoriti takvo zajednistvo u razlicitostima, grupnu kompaktnost, predanost i dosljedno slijedjenje zastupanih glazbenih ideja. Dokaz je to visokog profesionalizma svih glazbenika i potpune predanosti jazz glazbi koja cini bitni intelektualni i emocionalni nukleus njihova bica. Ne treba pritom smetnuti s uma da se ovaj veliki sastav okupio prvi put i da cak nije imao dovoljno vremena niti mogucnosti za uvjezbavanje materijala. Ipak, clanovi Boilers Big Banda svirali su nevjerojatno dinamicno, duhovito i mastovito, ne stedeci energiju i ocitujuci radost zajednickog muziciranja i sposobnost nadahnutog improviziranja - bez cega nema kvalitetnog jazza. Stoga je izdavanje ovog izuzetnog koncerta na CD-u velik kulturoloski dogadjaj za suvremenu hrvatsku jazz-scenu.

Ivica Zupan

Vezani link: Boilers Big Band - Recenzija albuma

Foto: Davor Hrvoj







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -