Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

YO-YO MA
Francusko-kinesko-americki celist
Autor priloga: Damir Gulamovic, Tuzla, BiH

Yo-Yo Ma
Francusko-kinesko-americki celist

Yo-Yo Ma je francusko-kinesko-americki celist. Njegovo kinesko porijeklo mu je dalo kvalitet apsolutnog sluha, kvalitet razvijan pod strogim nadzorom njegovog oca koji mu je poceo davati casove cela kada mu je bilo tek cetiri godine. Prve recitale poceo je davati kada mu je bilo pet godina, kada je napunio devetnaest muzicka kritika ga je ushiceno poredila sa majstorima kao sto su Rostropovich i Casals. Nastupa sa svim znacajnijim orkestrima pod dirigentskim ravnanjem najvecih dirigenata naseg vremena.

Kamerna muzika je njegova velika pasija. Suradjuje sa velikim brojem prvoklasnih muzicara. Rezultat te suradnje veliki broj snimljenih nosaca zvuka sa djelima koja potpisuju Brahms, Faure, Schumann, Beethoven i drugih. Osim starih majstora Yo-Yo Ma izvodi djela suvremene ozbiljne muzike, posebno americkih kompozitora od kojih vrijedi pomenuti neke: John Coriglian, Richard Danielpour, David Diamond, John Harbison, Leon Kirchnera.

On posjeduje neobicnu snagu da pronalazi nove nacine komuniciranja sa publikom, da poboljsa svoje sposobnosti i obnovi stvaralacku energiju neophodnu umjetniku koji zeli da traje. On otkriva novi svijet klasicne muzike, svijet koji povezuje, spaja drugacije i ono sto se naizgled ne da povezati. Jedan od primjera je njegov posljednji album "Put svile" gdje spaja razlicite tradicionalne instrumente koji se mogu naci na putu od Europe do Kine. On prolazi kroz vrijeme i prostor lakocom covjeka koji vrlo dobro zna sta radi. Na ovaj nacin on je u stalnom procesu pronalazenja novih nacina muzickog izrazaja za vec postojece sto kompozicijama koje izvodi daje novu zivost i dimenziju.

Violincelo je instrument niskog tona, cije su cetiri zice podesene za oktavu nize od viole. To je instrument neobicno snazne izrazajnosti, a visoka A zica ima lijep pjevajuci zvuk sto omogucava da se cesto puta koristi u solo dionicama. Yo-Yo Ma ovo na najljepsi naci pokazuje na svom albumu na kojem izvodi sest Bachovih svita za solo celo. Muzika na ovom nosacu zvuka je poput najljepse tihe molitve nade. Meditativna, opustajuca, inspirativna. Njegova izvodjacka virtuoznost spojena sa "prostornom arhitekturom zvuka" Bachovog notnog zapisa je jedinstven osjecaj zadovoljstva koji se moze mjeriti sa zadovoljstvom kojeg sam Yo-Yo Ma osjeca gubeci se u detaljima koji ovom djelu daju zivot. On ide korak dalje i svitama daje vizuelnu komponentu, koja se cini od posebnog znacaja u njegovom radu, snimajuci DVD inspirisan Bachovim svitama za solo celo.

Yo-Yo Ma snima ekskluzivno za "Sony Classic", dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada, cak 8 "Emija", a nedavno je proglasen Ambasadorom mira od strane Generalnog sekretara UN-a, Koffi Annana.

Ukoliko svojom voljom zalutate na Amazon.com nemojte se libiti da izvucete kreditnu karticu, te porucite CD sa snimcima ovog umjetnika. Za malu sumu novca dobicete neponovljiv ugodjaj koji ce vas natjerati da razmislite o krutim okovratnicima i elegantnim damskim toaletama, kada cujete da Yo-Yo Ma dolazi u grad.

Vise o umjetniku sa neobicnim imenom, Yo-Yo Ma, mozete naci na njegovoj web stranici www.yo-yoma.com .


Autor priloga:

Damir Gulamovic
Tuzla, Bosna i Hercegovina







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -