Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GORAN BREGOVIC
Interview za italijanski list "La Stampa" - Mart 2006.

GORAN BREGOVIC
Interview za italijanski list "La Stampa" - Mart 2006.

1) Da li se i Vasa "Karmen" kao i Bizeova oslanja na emotivni naboj istinite price?

Kao i Bizeova, i moja Karmen bi mogla da bude istinita prica. Nazalost, mozda jedna od mnogih strasnih istinitih ciganskih prica. U Bizeovo vrijeme Cigani su bili u alegorijskom smislu evropski kauboji. Automobil je odavno izumljen, a oni su ti koji jos uvijek jasu. Romanticna neprilagodjenost. U danasnjem svijetu Ciganima je pripala, nazalost, mnogo manje romanticna uloga. Kao sto se i svaki druga roba sa greskom baca na smetljiste i Cigani, kao ljudska roba sa greskom, zive na smetljistu ove civilizacije. Jer neprilagodjenost vise nije romanticna. Ja sam krenuo od hipoteze: ako bih odveo jednog od mojih Cigana muzicara, jednog od obicnih, koji sviraju svadbe i sahrane, da vidi tu jednu jedinu cuvenu cigansku operu Karmen, kakva bi bila njegova reakcija? U mojoj hipotezi bila bi: ako je Bog htio da u ciganskom zivotu, u zivotu te Karmen, jedina stvar zbog koje vrijedi zivjeti i umrijeti bude sloboda, ako vec ne u zivotu, zasto ne makar u toj jednoj jedinoj operi koju Cigani imaju kao svoju, nije sretan kraj. Kao u onom vicu kada Cigan zatekne svoju babu kako gleda porno film i kaze zgranut "sta to gledas baba?" a ona kaze "cekam da vidim hoce li se ozeniti". Jer i Cigani, kao i svi mi, vole sretne zavrsetke. Oni jos naivnije vjeruju u njih.

2) Da li cemo opet cuti ritmicke elemente inspirisane balkanskim folklorom?

Cigani na Balkanu ne izvode Karmen jer bi trebalo njih sto da zavrsi muzicku akademiju za takav poduhvat i da imaju drzavu i ministarstvo za kulturu koje bi taj poduhvat podrzalo, jer ni na svadbi ni na sahrani niko ne placa za takvu muziku. Namjera moje opere je da bude opera koju ce Cigani izvoditi. Moja opera je pisana za standardan orkestar koji svira svadbe i sahrane.

3) Koliko se Vasa muzika promenila od albuma "Underground", do albuma "Karmen"?

Kao i vecina kompozitora u istoriji muzike i ja sam oduvijek i zauvijek inspirisan tradicijom. A ko nije? To je oduvijek bio najprirodniji metod. Od Stravinskog do Bartoka, od Bizea do Lenona. Jer tradicija je kao solidna banka iz koje uzimate sa vjerom da cete vratiti sa kamatom. Ja dolazim iz male muzicke kulture u poredjenju sa italijanskom. Mi nemamo tradiciju pjevanja narativne forme i ovo je za mene pionirski posao u kojem nemam uzora.

4) Da li mislite da rock muzika danas treba da napravi nove medje?

U prirodi muzike je da se pravi da granice ne postoje.

5) Vi ste uspeli da sjedinite etnicku muziku sa pop i ostalim zanrovima - kako Vam to polazi za rukom?

Ja dolazim sa granice. I ta granica izmedju Katolika, Pravoslavaca i Muslimana, koju politika pomjera lijevo desno sa toliko strahota, prolazi kroz sredinu moga srca. Mirno.

6) Cesto kazete da u Vasoj muzici ima elemenata tradicionalne vojne muzike - otkud to?

Ja sam vojnicko dijete. Moj otac je bio Pukovnik. To da neko zbog nekakvog rata prlja uniformu mi je bilo nezamislivo. Najljepse odijelo u nasem ormaru je uvijek bila njegova svecana uniforma. Da nije bilo ovog rata ja bih jos uvijek kao jednu od najljepsih slika u prirodi imao pred ocima vojsku, u svecanim odijelima, koja uz muziku marsira ispod zastava.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -