Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ARSEN DEDIC
Ministarstvo straha
Scardona Records, Zagreb, Hrvatska

ARSEN DEDIC
Ministarstvo straha

Po objavljivanju 1997. godine, kritika je ovaj album nazvala "remek djelom", a profesija mu je 1998. godine dodjelila nagradu "Porin" u kategoriji za Najbolji album zabavne glazbe.

SCARDONA sada izdaje trecu ediciju albuma Arsena Dedica "Ministarstvo", i to pod njegovim izvornim naslovom "Ministarstvo straha". Istoimena pjesma na albumu na ovom se reizdanju takodjer nalazi u svojoj izvornoj verziji, kakva na njegovom prvom izdanju nije bila objavljena.

Album je snazna kolekcija 14 pjesama i zasigurno je jedan od Arsenovih najboljih albuma u karijeri. "Ministarstvo straha" najvecim dijelom cine pjesme kojih je Arsen u cjelosti sam autor. U njegovoj i produkciji Stipice Kalogjere, na albumu se okupila plejada mladih glazbenika i veterana, u rasponu od Matije Dedica i Marka Krizana, preko Vedrana Bozica i Drage Mlinarca, do Gabi Novak i Branka Bulica, te brojnih drugih.

Intimisticke kompozicije u aranzmanu su najcesce temeljene na glasoviru i gitari, gdjekad upotpunjene Arsenovom flautom ili gudackim kvartetom, jazz instrumentarijem ili poprimaju klasican obik pop pjesme. Osnovu albuma cini okosnica izricaja Arsena Dedica - balade o ljubavi, ali nalaze se tu i angazirani elementi kabaretske intonacije. "Onaj tko je bio sklon mom nacinu razmisljanja, naci ce se i u ovom projektu", rekao je o ovom albumu Arsen.

Popis pjesama:

Seosko groblje II / Tvoje tijelo - moja kuca / Covjek bez zvijezde / Lutka / Cistim svoj zivot / Seosko groblje I / Dva ljubljanska dana / Stari vuci / Ratni profiteri / Daj mi malo / Ministarstvo straha / Ruke / Ivan bez zemlje / I na kraju malo srece

www. scardona.hr / inana@scardona.hr / marketing@scardona.hr / www.arsen.hr


ARSEN DEDIC

Arsen Dedic rodjen je u Sibeniku 1938. godine (Lav). Nakon zavrsene Gimnazije i Srednje muzicke skole odlazi u Zagreb. Studira pravo. Prekida. 1959. se upisuje na Muzicku akademiju te diplomira u veljaci 1964. godine. Radio je razne poslove vezane uz glazbu - prepisivac nota, flautist, glazbeni suradnik pri TV ... i na pocetku najcesce tekstopisac, koji pise za druge. Pjevac u vise vokalnih skupina (Prima, Zagrebacki vokalni kvartet, Melos ...). Svirao u ansamblima popularne i jazz muzike. Vodio vlastiti instrumentalni ansambl (Kvartet flauta).

Od 1963. godine je pjevac i solist na festivalima. Iste godine pojavljuje se i kao kantautor (Split). 1964. godine objavljuje pjesmu "Kuca pored mora" i "Moderato cantabile", sto u potpunosti odredjuje njegov kantautorski put. Iste godine priredjuje svoj prvi recital, a povremeno ih priredjuje i danas. Objavio je velik broj gramofonskih ploca, od "Covjek kao ja" (1969), do "Ministarstvo straha". Javlja se kao skladatelj, interpret, pjesnik, producent, dirigent, svirac ...

Jedan je od utemeljitelja Zagrebacke skole sansone. Autorska pjesma je njegov osnovni izraz, ali pisao je i slagere, pjesme za djecu, pjesme za dalmatinske klape, glazbu za reklamne spotove i sve ostalo. Autorska pjesma je prirodni amalgam njegovih dvaju izvorista - glazbe i poezije. Koncertirao je u vecem dijelu Europe, te u Sjevernoj i Juznoj Americi. Devet ruskih turneja.

Dobitnik je velikog broja nagrada na podrucju popularne glazbe. S vremenom prevladavaju glazbenik i pjesnik (doslovno), pa Arsen objavljuje desetak knjiga stihova. Prevodjen je i antologiziran. Knjiga stihova "Brod u boci" prodana je u oko sezdeset tisuca primjeraka. Ipak, najveci dio njegova rada cini primjenjena glazba - glazba za TV, film i kazaliste. Glazbu za prvu TV dramu ("Mediteranska klima") napisao je 1966. godine. Slijede velike serije kao "U registraturi", "Prosjaci i sinovi", "Jedrima oko svijeta", "Zlatna nit", "Vrijeme za bajku", "Zagrljaj" ...
Pise glazbu i za veci broj TV drama.

S pocetka sedamdesetih pise za kazaliste. Oko stotinu naslova (Shakespeare, Drzic, Weiss, Begovic, Bresan, Ostrovski, Turgenjev, Marinkovic, Kozarac, Ödön von Horvath, Goldoni, Cesarec ..). Vise puta je nagradjivan za scensku glazbu.

Dva puta je dobio Zlatnu arenu za svoje filmske, glazbene uradke. Poznatiji filmovi su mu "Glembajevi", "Ziva istina", "Vlak u snijegu", "Donator", "Fergismajniht", "Pont- Neuf". Radio je i za animirani film, kao i za filmove kraceg metra ("Rabuzin", "Mestrovic"). Takodjer, nagradjivan.

Skladao musical "Lady Sram" (libretist Nino Skrabe). Suradjivao s avangardnim teatrom Arbos u Salzburgu, napisao glazbu za plesni teatar u Düseldorfu.

Uz ostale nagrade treba istaknuti Vjesnikovu Nagardu Slavenski, nagradu Premio Tenco, te Premio Brel.
Od osnutka je clan Glumacke druzine Histrion, s kojom ga vezu i prijateljstvo i suradnja. Autor je glazbe za gotovo sve histrionske predstave.

Clan je Hrvatskog drustva skladatelja kao i Hrvatskog drustva pisaca. Odlikovan je. Otac je dvoje djece (Sandra i Matija) i ima unuku Lu. Suprug je Gabrijele Novak s kojom je lomio ovaj posni kruh.

O Dedicu su pisala mnoga ugledna pera: Mandic, Pavletic, Sabol, Golob, Fiamengo, Zima, Maroevic, Zuppa, Gligo, Muscet, Vrdoljak, Glavan i drugi. Pa, zavrsimo ovaj zapis rijecima dragog Veselka Tenzere: " ... ambicioznih sezdesetih godina, od kojih je malo toga prezivjelo do danas, on je pronasao formulu nove osjecajnosti; gdje su se plodotvorno doticali tisina pjesnicke imaginacije i buka estrade."










Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -