Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ELEKTROBUDA
Zagreb, Hrvatska



ELEKTROBUDA
Zagreb, Hrvatska

Kao uvod u cijelu pricu o zagrebackoj grupi Elektrobuda bio je nastup u zagrebackom Boogaloou prije Billa Wymana. Nakon toga, neposredno prije pojavljivanja u prodaji njihovog albuma prvijenca "Sveti zvuk", svoj povratak na rock scenu, clanovi grupe Elektrobuda obiljezili su svirkom u Vinkovcima i Osijeku. Potom su njihovu svirku imali prilike cuti u slovenskoj Sevnici, te sredinom prosinca 2005. godine u Ljubljani. Za docek Nove 2006-te svirali su na Korculi. potom su ih mogli cuti u caffe baru San Antonio u Sesvetama. U cetvrtak 16.02.2006. godine sviraju u Dubrovniku (Orlando), 17.02.2006. u Sinju, te 18.02.2006. u Splitu (Admiral).

20.04.2006. godine u Ljubljani, u sklopu Orto Festa, dogodit ce se sluzbena slovenska promocija njihovog prvijenca "Sveti zvuk". Podsjecamo, album "Sveti zvuk", Elektobuda je i vise nego dobro najavila svojim prvim singlom, "Na nogama od stakla", koji se mjesecima izvrsno snalazio na top listama i opcenito u radijskom i TV eteru. Njegov nasljednik, "Ne postoje cuda", nadogradio je postavljeni standard. I nakon pet mjeseci od prvog emitiranja, jos uvijek je zastupljen na visokim mjestima top lista. Izdvajamo, ovotjedno prvo mjesto na top listi Radija KL u Splitu, sto je dobar uvod za splitski koncert, 18.02.2006. u Admiralu. S obzirom na glasove slusatelja, mozemo zakljuciti da ce Splicani u velikom broju biti na koncertu grupe Elektrobuda. Iznimno dobra popracenost u lokalnim radijskim i pisanim medijima, govori da je ista situacija i u Dubrovniku.

O albumu "Sveti zvuk", frontman Alen Marin kaze: "...jako smo si dali truda kada smo radili CD i smatram da je vrlo raznolik i da ce svako na njemu naci nesto za sebe. Drzim da dokazuje izvodjacku i autorsku zrelost, a istaknuo bih i neizmjernu pomoc i talent Dine Sarana." Koristimo ovu prigodu, da predstavimo i novog, zapazenog bubnjara grupe Elektrobuda. Na mjesto Bobe Grujicica koji je svirao sve stvari na albumu, dosao je mladi, perspektivni Sinisa Svedek-Nino. Po zavrsetku studijskog snimanja, zbog brojnih obaveza i drugih planova, Bobo je prepustio svoje mjesto Nini.

Vec nakon zagrebackog Boogalooa gdje je bilo "vatreno krstenje", novi bubnjar je primjecen, a potvrdu svoje kvalitete dobio je i na koncertu u Vinkovcima. Nakon koncerta u Osijeku, Nino je dobio prave hvalospjeve i publike i eminentnih kolega glazbenika na kojima bi mu mnogi bubnjari zavidjeli. Navedenom moramo dodati da ni obozavateljice nisu bas ostale ravnodusne, a kako bi dobili odgovor na pitanje zasto? Dovoljno ce biti da pogledate prilozenu fotku Mateje Tomazincic na kojoj je uz Alena Marina, Zorana Calica, Kilmistera i mladi, perspektivni Nino.

Album "Sveti zvuk" grupe Elektrobuda obuhvaca 13 pjesama snimljenih u studiju Dancing Bear pod budnim okom Mladena Maleka. Mastering potpisuje Aco Razbornik, "Studio Tivoli", a produkciju Zoran Calic. Fotografije - Srdan Saric. Design omota - Bruno Marin. Kao gosti i prijatelji benda na albumu se pojavljuju: veliki prijatelj i prvi medju jednakima: Danko Krznaric - Hammond i prateci vokali (ljubaznoscu Dallas Records-a). Kruno Domacinovic - solo gitara "Ti me cinis sretnim", ritam gitara i solo (drugi) "O slobodi", ritam gitara "Sanjam". Hrvoje Rupcic - kongosi i raznorazne udaraljke. Mario Markovina, Robert Vnuk, Ervin Baucic i Romeo Krzelj - prateci vokali. Kapetan duge plovidbe Ivo Kukuljica - banjo u "Prsten". Vedran Zanko - usna harmonika u "Na nogama od stakla". Nimai Ashis Roy - vokal, harmonij i table u "Kreni".

A sto za "Sveti zvuk" kaze kritika? Izdavajamo:

Denis Leskovar (Vecernji list) - uvrstio je prvijenac Elektrobude na trece mjesto na svojoj listi albuma koji su obiljezili domacu scenu 2005.

Zoran Stajcic (T-portal) - "Bilo bi neistinito tvrditi da nije postojao skepticizam pri pomisli na preslusavanje debi albuma glazbenika koji stoje iza imena Elektrobuda. Radi se iskusnim muzicarima koji su svojim stazom u 90-tima vec jednom dokazali svoje mjesto na hrvatskoj rock sceni. Svi smo svjedoci kako je cijela prica o hrvatskom rock 'n' rollu utihnula u novom tisucljecu, a jedno vrijeme se (opravdano) pricalo i pisalo samo o smrti doticnog glazbenog pravca. Oni malobrojni "prezivjeli" dobili su etiketu "izbjegavati po svaku cijenu", kao sto je slucaj i s hrvatskim filmom. U takvom negativnom okruzenju za ljubitelje distorzije okupili su se clanovi nekadasnjih Majki (Zoran Calic i Kilmister) i Kojota (Alen Marin), uz pomoc bubnjara Bobe Grujcica i klavijaturiste Krune Domacinovica. Skepticizam je rasprsen vec prvim taktovima pjesme 'Na nogama od stakla' koja je "umocena" u zvuk southern rocka u najboljoj maniri The Black Crowesa. The Black Crowes su mozda i najjaca inspiracija Elekrobudi, ali ne u smislu pukog kopiranja, vec u svojevrsnom hommageu i, uvjetno receno, naslanjanju na njihov zvuk. Ugodno iznenadjenje je pjevac Alen Marin koji je puno radio na svojem vokalnom izricaju (sto se i osjeti). Pjesme imaju dobro definirane pjevacke dionice, a Alen ima puno jaci stav nego sto je imao kao frontmen Kojota. Iako albumom prevladava lirika musko-zenskih odnosa, nema patetike. Osim Alena, tekstove pjesama potpisuje i Dino Saran, cija slikovitost tekstova cijeloj glazbi daje dodatnu dimenziju. Potpuno je izbjegnuto koketiranje s novim trendovima u glazbi, sto ide u korist "glazbenicima sa stavom" jer je postignuta odredjena bezvremenost koja je itekako ugodna uhu. To je mozda i najveca vrijednost ovog projekta, jer je "trckaranje" za svjetskim trendovima vjerojatno glavni razlog koji je hrvatski rock bacio u nezavidni polozaj. Na "Svetom zvuku" se nalazi i obrada Pankrta, "Totalna revolucija", koja se, iako stilski udaljena od ostalih pjesama, bez problema uklapa u atmosferu cijelog materijala."

"Sveti zvuk", ako vec niste, potrazite u svim boljim shopovima u Hrvatskoj ili poslusajte live na jednom od najavljenih koncerata grupe Elektrobuda.

Kontakt:

Tanja Milosevic, dipl. oec.
Public Relations & Promotion
DANCING BEAR Records & Distribution
WARNER MUSIC LICENSEE CROATIA
Heinzelova 47a, 10 000 ZAGREB, CROATIA

tel: +385 (0)1 23 01 310 / GSM: 091 73 98 400
e-mail: tanja@dancingbear.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -