Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

SKROZ
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

SKROZ
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Grupa Skroz iznikla je u Sarajevu, 1996. godine. Adnan Saran (vokal), Nedzad Mulaomerovic - Necko (bubanj), Mirza Suljagic (bas) i Sloven Anzulovic - Slo (gitara), momci u tada ranim dvadesetim godinama, predvodjeni vjerom u pjesme potpisane od glavnog autora, Sarana, te na krilima poslijeratnog entuzijazma, provodili su sate svirajuci i trudeci se da te pjesme najbolje zazvuce. Tako je nastao band koji nije imao ime, image, ni neku posebnu furku. Vladala je samo ideja koja je bila toliko jaka da su momci vrlo brzo nakon njenog rodjenja napustili svoje dotadasnje muzicke angazmane (Top Lista Nadrealista, Zabranjeno Pusenje).

Prve svirke radili su u sarajevskom klubu Bulldog gdje su i vjezbali u to vrijeme. U Bulldogu su nastale neke kasnije na prvom albumu objavljene pjesme, i nikad objavljeni interni hit "Traver", jedina stvar po kojoj su Saran i ostali u to vrijeme bili poznati u underground krugovima. Skroz, kao ime grupe, pojavljuje se krajem 1997. godine, te je pod tim imenom uslijedilo i prvo pojavljivanje u eteru, s pjesmom "Nova godina", u prosincu iste godine. Pocetkom 1998. godine u Sarajevo se iz Izraela vraca Dejan Ostojic - Dejo, koji je uz Sarana jedan od starih, predratnih tvoraca ideje o necemu sto ce kasnije postat Skroz. Iako basista po struci, svoj doprinos u to doba je pruzao na klavijaturama i to je bilo ono sto je do tada nedostajalo da prica oko zvuka banda bude u potpunosti zaokruzena. Uslijedile su pripreme za prvi album.

Prvi nastup grupe Skroz bio je u Sloveniji, u okviru festivala Rock Otocec 1998. godine gdje su premijerno odsvirali materijal koji ce se kasnije naci na njihovom prvom albumu i dobili su veliku podrsku mnogobrojne publike. Nakon toga uslijedilo je niz nastupa sirom Hrvatske i BiH u okviru turneje Zabranjenog Pusenja.

Krajem 1998. godine, Skroz po postignutom dogovoru sa producentom Zlajom Hadzicem odlazi u Nizozemsku na snimanje njihovog prvog albuma. Snimljeno je 14 pjesama u studiju "Rent a Cow" u Amsterdamu od kojih ce se 12 odabranih kasnije naci na albumu. Skroz sa svojim debi albumom nailazi na veliku zainteresiranost kod izdavaca, te se odlucuju na ugovor sa izdavackom kucom Croatia Records u cijem je aranzmanu, u Amsterdamu, sredinom 1999. godine, uradjena postprodukcija. Pocetkom 2000. godine, grup Skroz izbacuje najavni single za album "SKROZ", koji izlazi u svibnju iste godine pod etiketom Croatia Records / Tessa Audio. Album je najavila pjesma "Sve sam jaci" postigavsi u BiH neocekivani uspjeh, te se dugo vremena zadrzala na mnogim TV i radio top listama. Ubrzo su i ostale Saranove pjesme bile pjevane od strane publike na koncertima Skroza, a posebna reakcija na pjesmu "Kada te droge spuste" bila je presudna za odabir drugog singla s albuma. Nazalost, ova pjesma biva neshvacena od strane mnogih muzickih urednika u BiH i tako ostaje cenzurirana na mnogim BH medijima.

Sloven Anzulovic - Slo u ljeto 2001. godine napusta grupu, te svoju muzicku karijeru nastavlja kao d'n'b mpj (Kontra) a na njegovo mjesto dolazi Dino Sukalo. Malo nakon Sloa, Skroz napusta i Mirza, zbog rada na doktoratu u Italiji. Dejo je tad zasvirao svoj maticni instrument u bandu (bas), a na mjesto klavijaturiste dolazi Nedzad Podzic - Pocko, dotadasnji klavijaturista Zabranjenog pusenja.

Treci single s prvog albuma bila je pjesma "Dobro mi doąli" koji postize do tad najveci uspjeh za grupu nakon cega, 24.12.2001. godine, dolazi do realizacije fenomenalnog solistickog koncerta u prepunoj dvorani CDA.

Nakon sarajevskog koncerta, Skroz radi turneju po vecim gradovima u BiH i usporedo priprema novi album. U rujnu 2002. godine Dino Sukalo napusta grupu, te Esad Bratovic (clan sarajevske grupe Sikter), do tada ucesnik u mnogim koncertima Skroza i gost na prvom albumu, postaje gitaristom grupe. Grupa u konacnom sastavu zapocinje pripreme za drugi album. Snimanje novih pjesama trajalo je do sredine 2003. godine kada se materijal salje u Amsterdam kod producenta Zlaje Hadzica. Skroz tada odlazi na ljetnu turneju po BiH i Jadranu.

Drugi album grupe Skroz, "Savrseni Organizam", zavrsen je pocetkom 2004. godine, a objavljen je, u srpnju iste godine pod etiketom izdavacke kuce "KAPA MUSIC". Prvi single sa novog albuma bio je za pjesmu "Super Zena". Video spot za tu pjesmu radio je PRO.BA team na celu sa Redzinaldom Simekom i Eminom Kujundzic, i nominiran je za BH glazbenu nagradu "DAVORIN" u kategoriji najboljih video spotova u 2004. godini. Likovno rjesenje omota za "Savrseni Organizam" uradila je Hana Zec, takodjer nominacija za DAVORIN-a. Na albumu se nalazi 15 pjesama autora Adnana Sarana, a na jednoj od njih gostuju Bure i Edo Maajka.

Skroz je pred BiH publikom promovirao svoj drugi album 28.8.2004. godine u Sarajevu kada im je pripala cast da velikim solistickim koncertom zatvore 10. Sarajevo Film Festival. Taj nastup prenosila je FTV uzivo, te su ljudi sirom BiH imali prilike upoznati se sa novim pjesmama u live verziji. Uslijedile su pripreme za novi video spot za pjesmu "Stan" cija se bosanska premijera ocekuje marta 2006. godine. Ovo je ujedno najavni singl za Hrvatsku gdje je album "Savrseni Organizam" objavaljen pocetkom prosinca 2006. pod etiketom MENART-a.

Kontakt:

Menart d.o.o., Bencekoviceva 19, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Opci e-mail: info@menart.hr

Urednik izdanja: Branko Komljenovic (voditelj odjela)
branko@menart.hr - Tel: ++ 385 1 6594 905
Stipe B. Madjor - stipe@menart.hr
Tel: ++ 385 1 6594 904








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -