Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

NINE BELOW ZERO
Rock Club Boogaloo, Zagreb
29.10.2005.

ROCK CLUB SUBOTOM - 29.10.2005.
NINE BELOW ZERO (GB)
SUPPORT: SMALL HOUSE BROWN

Legendarni britanski rhythm and blues band NINE BELOW ZERO po prvi puta stize u Zagreb. Ugostit ce ih klub Boogaloo, u subotu 29.10.2005. sa pocetkom u 21 sat.

Veterani iz sedamdesetih dolaze u "postavi iz snova". Dennis Greaves je vodja banda, a danas svira gitaru i pjeva bolje nego ikada, na usnoj harmonici "povratnik" u bandu Mark Feltham koji je sa Dennisom i osnovao NINE BELOW ZERO. Mocnu ritam sekciju sacinjavaju Gerry McAvoy i Brendan O'Neill koji su dugi niz godina svirali sa legendarnim (nazalost pokojnim) Rory Gallagherom. Ovi vrhunski muzicari garantiraju sjajnu svirku, a ako dodamo i podatak kako nikada za koncerte na pripremaju set listu i da njihovi nastupi znaju potrajati i po nekoliko sati onda je svima jasno da se u Boogaloou priprema koncert o kojem ce se jos dugo pricati.

Ulaznice u pretprodaji po cijeni od 80 kuna - 100 kn na blagajni kluba. Pretprodajna mjesta: Boogaloo, klub Route 66, CD shop Dancing Bear, CD shop Free Bird, klub Purgeraj.

Nine Below Zero History

NINE BELOW ZERO osnovani su davne 1977., u juznom Londonu. Ime su si dali po pjesmi legendarnog bluesera Sonny boy Williamsona i odmah su krenuli sa svirkama po lokalnim klubovima i pubovima gdje ih je publika vrlo dobro prihvatila, te se ubrzo sele u vece dvorane. Iako su to bile godine moda i punka, NINE BELOW ZERO sviraju klasike rhythm & bluesa i rocka, ali i vlastite kompozicije, a najveca je pohvala njihovom autorskom radu sto i njihove pjesme zvuce kao da su iz starog blues kataloga. Bandovi poput Canned Heat, Dr. Feelgood i Blues Band odusevljeni njihovom svirkom vode ih na europske turneje, a ubrzo i NINE BELOW ZERO samostalno krecu u osvajanje svijeta.

1979. ulaze u studio i snimaju cetiri pjesme za svoj prvijenac EP "Pack Fair and Square" koji izlazi u tirazi od 3000 primjeraka i danas je vrhunski raritet medju kolekcionarima vinila.

Mnogobrojni koncerti ukljucuju i gostovanje legendarnog Alexis Kornera na koncertu NINE BELOW ZERO U Hammersmith Odeonu, a neprestana koncertna aktivnost jedva im je dopustila da u sijecnju 1981. odvoje dvanaest dana i snime svoj drugi album, "Don't point your finger". Njihove autorske pjesme dobile su fenomenalne kritike, a odusevljenje Pete Towsenda i Ray Daviesa donosi im turneje sa The Who i The Kinks.

Njihov treci album, "Third degree", nije ponovio uspjeh prethodnika i doslo je do trzavica u bandu i razlaza NINE BELOW ZERO. Dennis je otisao u band Truth, a Mark postaje session muzicar i pridruzuje se Rory Gallagheru.

1990., nakon mnogo uvjeravanja sa raznih strana, NINE BELOW ZERO odrzali su koncert povodom 10-godisnjice i tu je sve ponovo krenulo. Pridruzuju im se Gerry McAvoy i Brendan O'Neill, bivsa ritam sekcija Rory Gallaghera i krece nova era NINE BELOW ZERO, a vec slijedece godine izdaju album "On the road again" i nastavljaju sa svojim neprekidnim turnejama.

Na veliku zalost banda i publike, Mark se razbolio i 1992. morao prestati svirati. Zamjenio ga je Alan Glen koji je prije svirao sa B. B. Kingom, Johnny Winterom i Albert Collinsom. Sa Alanom su snimili album "Of the hook" i 1993. odsvirali turneju sa Stingom. Godinu kasnije Eric Clapton pozvao ih je da sviraju sa njim dvanaest noci za redom u Royal Albert Hallu. Sting je gledao te koncerte i "kupio" band za svoju diskografsku etiketu. U publici su bili i Brian May i Ray Davies pa su pozvani i na njihove turneje. Jos jedan veliki korak za band bio je 1994. kada su svirali americko - kandasku turneju sa Allanah Miles i Alvin Leeom, promovirajuci svoj US album "Hot Music for a Cold Night".

1995. godine Alan Glen je napustio band jer nije mogao izdrzati naporan raspored turneja pa ga je zamjenio mladi Irac - Billy Boy. 1996. godine izdali su album "Ice Station Zero" i u sklopu promotivne turneje nastupali su u Planet Hollywooodu, u Londonu, sa Bruce Willisom, a bili su i headlineri velikog Colne British Blues Festivala. 1997. su osnovali vlastitu diskografsku kucu - Zed Records - i izdali album "Covers" i krenuli na turneju po Bandgladesu pod pokroviteljstvom Engleskog konzulata. Tu je zapoceo i rad na njihovom novom albumu, "Refrigerator", za koji su napisali pjesmu povodom prvog nacionalnog curry dana sa indijskim umjetnikom Bappi Lahrijem.

1999. godine, diskografska kuća ponovo je izdala njihove stare radove, a kruna svega bilo je objavljivanje albuma "Live at the Marquee" kojeg su snimili davne 1980., 16. srpnja, a koji u pravom svjetlu prikazuje band i to kako su tada zvucali. Ne bez razloga bas taj album je u mnogim anketama proglasavan jednim od najboljih R&B live albuma ikada.

Nema odmora i vec pocetkom 2000. NINE BELOW ZERO snimaju svoj novi album "Refrigerator" koji dobiva fenomenalne kritike i nakon kojeg slijedi citava godina na turneji na kojoj proslavljaju i 20 godina diskografske karijere.

Mark se vraca u band i NINE BELOW ZERO su jaci nego ikada, svirajuci turneje i puneci klubove gdje god se pojave. Slijede albumi "Doing their homework" i "Hat's off", a band nastavlja sa svojom neprekidnom turnejom u sklopu koje po prvi puta stizu u Zagreb.

Da nisu okupirani samo radom u NINE BELOW ZERO dokazuje i vrlo zanimljiva knjiga basiste Gerryja "Riding Shotgun" koja govori o njegovom dugogodiąnjem sviranju sa NINE BELOW ZERO i Rory Gallagherom, a usnoharmonikas Mark je gostovao na mnogim projektima i turnejama u rasponu od Oasis i Texas, preko Joe Cockera, Tom Jonesa, Joan Armatrading i Everly Brothersa do Dido, Zucchero ili New Model Army.

Tijekom ove godine NINE BELOW ZERO snimaju izabrane koncerte, a nastavit ce to raditi i pocetkom slijedece (2006) pripremajuci buduci live album, jer ipak je ziva svirka njihova najjaca strana. Zanimljivo je da su upravo prije nekoliko dana svirali koncert na zatvaranju kluba "The High Cross" u Londonu koji su bas NINE BELOW ZERO otvorili prije mnogo godina.

Diskografija:

• Packed Fair & Square (1997)
• Live at the Marquee (1980)
• Don't Point Your Finger (1981)
• Third Degree (1982)
• Live at the Venue (1990)
• On the road again (1991)
• Off the Hook (1992)
• Hot music for cold night (1994)
• Ice Station Zero (1995)
• Live in London (1995)
• Covers (1997)
• Refrigerator (2000)
• Give Me No Lip Child (2000)
• Doing Their Homework (2004)
• Hat's Off (2004)

Javlja:

Gordan Penava Piąta, Zagreb, Hrvatska
gpenava@hgu.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -