Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

TEDI SPALATO
"Lipote gladan, ljubavi ľedan"
Aquarius Records, Zagreb, Hrvatska

Lipote gladan, ljubavi ľedan
Lito /s Marijanom Banom/
Kad zanime kapitani
Ti i ja /s Tamarom Obrovac/
Pofrajat ću ľivot
Oblaci
Matere dvi /s Oliverom Dragojevićem/
Oątrokonđa
Borovi
Marinero
Patimenti
Kraj tvoje duąe moje
Fado

Novi album Tedija Spalata "Lipote gladan, ljubavi ľedan", ujedno je i prvo izdanje za diskografsku kuću Aquarius Records. Sama suradnja započela je objavljivanjem singla - pjesme "Lipote gladan, ljubavi ľedan" s kojom je Tedi uz pratnju klape Teuta nastupio na proąlogodiąnjem Festivalu dalmatinske ąansone i osvojio prvu nagradu ľirija, prvu nagradu publike i nagradu za tekst koju je napisao Branko Svilar. Dugoočekivani album Tedi je stvarao uz ponajbolje hrvatske glazbenike, a na trľiątu je od 10.05.2005. godine, također, pod imenom "Lipote gladan, ljubavi ľedan". Koncertna promocija albuma odrľana je u klubu Aquarius, 07.06.2005. godine.

TEDI SPALATO o albumu kaľe: "Ovaj album me posebno veseli, jer zapravo objedinjuje sve moje glazbene afinitete tijekom svih godina mog bavljenja glazbom. Drugim riječima, nosi u sebi onu tradicionalnu dalmatinsku pjesmu od koje se ne odvajam i koja mi ostaje kao nekakav stup ili temelj mog glazbenog identiteta. Neąto praiskonsko ąto me vječno napaja i potiče. Zatim, naznake etno glazbe nečeg čime odiąe ne samo naą povijesni i sadaąnji lokalitet i etnos, nego i cijeli Mediteran koji objedinjuje vrlo slične kulture, mentalitet i temperament. I konačno, jazzy natruhe (naznake) ili utjecaji s kojima koketiram godinama.

S druge strane me neobično raduje i obvezuje suradnja sa mojim kolegama glazbenicima, koje izuzetno cijenim i uvaľavam i koji su na naąim glazbenim prostorima, ostavili i ostavljaju značajan glazbeni doprinos. Njihov utjecaj na ovom projektu je golem i daje mu jednu posebnost i teľinu. Tu su Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Tamara Obrovac, Matija Dedić, Marijan Ban...

Vaľno je reči da je svaki glazbenik na ovom albumu mnogo doprinjeo zvuku. Također, svaki autor skladbe i stihova dao je svoje učeąče na albumu. Da ne bih nekoga slučajno izostavio, sva su imena mojih dragih suradnika navedena na albumu.

Ispunjen sam radoąću ąto je većina glazbenog tkiva uľivo odsvirana, ąto stvara poseban ugođaj. Producent i aranľer Ante Gelo je inzistirao na tome, s obzirom da i sam kao vrstan umjetnik pripada takozvanoj "sviračkoj struji". Dakle, bitni su neki trenuci i emocije koje se dogode u zajedniątvu muziciranja. Gelov stvaralački nemir, radoznalost i talent prisutni su u svakom trenutku na ovom albumu. Posebnu "farbu" albumu dali su gudači, njih ąesnaest (mahom simfoničari) koji su raspisane partiture Ante Gela odsvirali pod dirigentskom palicom uvaľenog i dragog maestra Alana Bjelinskog. U radu na vokalu i back vokalima posebno bi se zahvalio dragoj Ivani Husar, vrsnoj glazbenici istančanog sluha do perfekcije, koja mi je mnogo pomogla na snimanju. Ovaj materijal ima producentsku poveznicu (boju) između modernijeg i tradicionalnog glazbenog izričaja.

U tekstovima ima dosta arhaičnih izraza (pojmova koji se malo koriste), a zapravo su dio naąeg jezika i poetske baątine. Te prekrasne naąe stare riječi ili kako ih mi na moru zovemo "batude" potaknule su me da tekstopisce koji su ih izvadili iz paučine, s respektom promoviram na ovom albumu. Mislim, prije svega na Bruna Vučkovića, Branka Svilara i Olju Savičević. Tekstovi odiąu vječnom tematikom (ljubav, duhovnost, more) te pitanjem smisla ovog naąeg puta na Zemlji. Neke pjesme su nostalgične i tuľne, ali svaka od njih na kraju nosi duboku poruku nade i vjere u ľivot.

Album je i dizajnerski (Joąko Bajić) oblikovan u tom nostalgičnom i romantičarskom tonu, ali zapravo svaki sudionik ovog albuma nosi u sebi te značajke. Svi su oni topli i dragi ljudi i glazbeni zanjesenjaci. Zahvaljujem diskografskoj kući Aquarius Records koja je poznavajući moj glazbeni ukus i senzibilitet, pratila ovaj projekt i daje mu veliku potporu (ljudsku i materijalnu). Jedan čovjek koji je u svakom trenutku toliko ljudski i profesionalno surađivao te svojim velikim glazbenim i producentskim iskustvom uvelike doprinio je Miro Vidović (glazbenik i vlasnik Morris studija).

Zahvaljujem svim svojim prijateljima i svojoj obitelji koji su me bodrili i podrľavali u ovom projektu. Posebnu zahvalu upućujem dragoj Lidiji Samardľiji koja mi je u svakoj fazi stvaranja ovog albuma mnogo pomogla kao čovjek i prijatelj. Pozdravio bih i zahvalio se mojim dragim sluąateljima, mojoj divnoj publici koja me uvijek podrľavala i bodrila i zbog koje i stvaram. Dok god budem mogao ja ću joj se oduľiti ljubavlju i pjesmom."

"LIPOTE GLADAN, LJUBAVI ®EDAN" – novi album Tedija Spalata - potraľite u svim boljim CD Shopovima te na web stranicama www.cedeterija.hr .

AQUARIUS RECORDS – UNIVERSAL MUSIC GROUP LICENSEE CROATIA
Trakošcanska 38 – 10000 Zagreb – CROATIA
PROMOCIJA:: Tel: +385 1 30 40 703 :: Fax: +385 1 30 40 710 :: e-mail: radio@aquarius.hr
VELEPRODAJA:: Tel: +385 1 309 1111 :: Fax: +385 1 30 40 720 :: e-mail: aquarius@aquarius.hr
www.aquarius-records.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -