Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2005

Popboks
Web magazin koji treba posjetiti
www.popboks.com

Popboks je web magazin za popularnu kulturu. Nudi bogat sadržaj vezan za muzička događanja / aktere. Reklo bi se - ni prvi, ni posljednji. Međutim, on je specifičan po tome što nam (između ostalog) na raspolaganje daje i dvije vrijedne arhive: prva arhiva sadrži skenove 185 brojeva Džuboks magazina (od 1974. do 1985.), a druga arhiva sadrži skenove svih brojeva magazina Ritam (od 1989. do 1995.). Koliko je to vrijedan izvor informacija najbolje znaju oni kojima one trebaju, a među te uključeni su: novinari, muzički urednici, razni muzičari, pa čak i redovni konzumenti muzike. Više detalja o ovom projektu mi je u ime Popboksa otkrio Goran Tarlac iz Beograda, SCG.

1. Ko stoji iza projekta Popboks? 

"Društvo ljubitelja popularne kulture" koje je osnovano u Beogradu prošle (2004.) godine s ciljem pokretanja različitih projekata iz oblasti rocka, filma, stripa... sa ciljem negovanja uspomene na nekadašnjeg kritičara i urednika časopisa Džuboks i Ritam, Branka Vukojevića, koji je 30. avgusta 2003. u svojoj 47. godini tragično nastradao u Londonu gde je živeo od 1991. godine. Pokretač ovog poduhvata je Vukojevićev prijatelj i, takođe, nekadašnji Džuboksov novinar, Predrag Popović koji od sredine 80-ih živi Britaniji: "Ideja za postavljanje Džuboksa na Internet je dosta stara, ali smo njeno ostvarivanje uvek odlagali”, kaže on za vaš web.

2. Koji je bio motiv da se na Internet postavi arhiva magazina Džuboks i Ritam? 

Opet, P. Popović kaže: "Brankov odlazak nas je nekako primorao da se latimo posla i da Džuboks preselimo sa tavana, iz podruma i sa uličnih tezgi na mesto gde će biti dostupan novim generacijama koje će, nadajmo se, tu naći inspiraciju da ožive duh koji je ne samo beležio nego podstrekao i osmislio jedan od najuzbudljivijih perioda naše pop kulture".

3. Što sve ima u jednoj, a što u drugoj arhivi?

Skenovi 185 brojeva Džuboksa (1974-1985), a u drugoj skenovi svih brojeva Ritma (1989-1995).


Dzuboks arhiva (1974. - 1985.)


Ritam arhiva (1989. - 1995.)

4. Koje su tehničke mogućnosti te arhive i koje software zahtjeve ona postavlja pred svog korisnika? 

Pregled i pretraživanje po nadnaslovu i naslovu teksta, te po imenu autora. Od softwerskih zahteva, ništa preterano: to je samo FLASH PLUG-IN čija se besplatna instalacija nudi na samoj web stranici. I naravno, dobra internet konekcija.

4. Da li se planiraju neke izmjene / dopune - kako sadržajne, tako i tehničke prirode? 

Dopuna 11 brojeva iz kolekcije Džuboksa i mnogo naprednije pretraživanje. Na "živom" delu sitea: legalna baza MP3 pesma, komentari tekstova, forum, klasifikovana baza linkova ka zanimljivim / korisnim web stranicama, mailing lista u kojoj bismo nedeljno slali izabrani materijal sa sitea, možda i Net radio...

5. Kakav feedback ocekujete od korisnika vaših arhiva? 

Važnije od činjenice da je Džuboks postao prvi domaći časopis iz predinternet doba koji je postavljen na Internet, jeste da se time ponovo skreće pažnja na (napuštene) visoke standarde pisanja o fenomenima popularne kulture kakvi su nekada postojali.

Nadamo se da će dostupnost Džuboksa i Ritma novim generacijama neminovno uticati da se "stara dobra vremena" sagledaju bez mistifikacija i mitologizacija. Daleko od toga da je ranije sve bilo idealno. Međutim, zaostavština sačuvana u tim časopisima nesumnjivo predstavlja zdravu osnovu za (medijsko) kreiranje jednog novog koncepta popularne kulture. Redakcija PopBoksa će zato da pokuša da "staro" pomiri sa "novim", odnosno, da pozivajući se na uzore iz prošlosti artikuliše iznijansiran savremen pogled na domaću i svetsku muzičku scenu.

6. Da li je u planu stavljanje tih arhiva na CD i njihova distribucija? 

Za sada ne - zbog obimnosti podataka, a i zbog piraterije.







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -