Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svaątara - 2004.
 1. Bikers Oktoberfest v Lenartu

Vabimo vas na 1. Bikers Oktoberfest v Lenartu pred poslovnim centrom Era, 15.10.2004. Oktoberfest je v vsakem vremenu pod velikim ogrevanim sotorom (cca 7000 ljudi). Dobro glasbo, poceni hrano in pijaco je poskrbljeno. Moznost kampiranja. Nastopajo: Sank Rock, Zaklonisce Prepeva, Six Pack, Cukur in 7th Angel. Prireditelj 1. Bikers Oktoberfest v  Lenartu je samo za motoriste na prostoru moto kampa dodal velik ogrevan sotor s sankom in motoristicno glasbo. Vstopnica za koncert je za motoriste znizana iz 1500 na 1000.- SIT. Info: Robert Luznic - Misko, 00 386 41 660578, email: freeridersmc@email.si, www.mklub-freeriders.si

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH Vise...
 26 - Jeans generacija - 30.11.2004.

Ovo sto slijedi je size 26-tog izdanja muzicko-informativne emisije Jeans generacija koja se emituje iz studija Radio Tuzla, u utorak, 30.11.2004. godine, u terminu od 20:30 do 21:50 sati (repriza: u srijedu, od 03:00 do 04:20 sati). Jeans generacija obradjuje slijedece teme: 01:00 - Queen (UK), 05:40 - Branko Milicevic Kockica (SCG), 08:20 - Rafael Dropulic Rafo (HR), 12:45 - Mars Hill (USA), 25:00 - Soniq Theater (D), 36:25 - Knight Area (NL), 44:15 - Dry Fish (SLO), 56:20 - The Marbles (IUK), 60:10 - Valerija (HR). Svi zainteresovani mogu pratiti ovu emisiju putem talasa Radio Tuzle ili u direktnom Internet prenosu - link glasi: http://www.radiotuzla.com/live.html uz pretpostavku da na svojim racunarima imaju instalisan Real Player. Urednik / voditelj emisije: Dragutin Matosevic.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH Vise...
 Agonize - When Memory Dies...

Tuzlanski melodic death / black metal bend Agonize izdao je ovih dana svoj drugi album pod nazivom "When Memory Dies...". Album je izdat pod etiketom dobojskog Walk Recordsa (www.walkrec.tk), nove izdavacke kuce iz Bosne i Hercegovine. Agonize je jedan od vodecih metal bendova BiH. Ovaj album predstavlja veliki korak naprijed u odnosu na njihov prvi album ("The Chosen One"). Na albumu je devet melodicnih, agresivnih, tehnicki perfektno izvedenih pjesama. Album je miksan u "OAC" studiju (Tuzla, BiH), a producirali su ga Droga i clanovi benda Agonize. Vise info ima na: www.agonizeband.com . Adnan Hatic (gitare i vokali), Tihomil Grgic (bubnjevi), Anton Grgic (gitare) i Dario Stevanovic (bas gitara) zasluzuju sve cestitke.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH Vise...
 Beograd - Najava koncerata

Beogradsku muzicku scenu ocekuje bogata ponuda nastupa poznatih svjetskih bendova. Za 28.09.2004. godine najavljuje se nastup grupe Benediction u Klubu Akademija. Vec 13.10.2004. godine u Domu Omladine odrzat ce se 2 Days Of Hell festival, a svirat ce: Graveworm, Kataklysm, Mistic Circle i Into Eternity. Za 14.10.2004. dogovoren je nastup grupe Cannibal Corpse i dvije njihove predgrupe uz karte po cijeni od 1,500 za oba dana. Nakon toga slijedi nastup grupa Mortiis i Susperia (na slici) zakazan za 26.10.2004. godine u Domu Omladine.  Pregovara se i o nastupu grupe W.A.S.P. tokom decembra 2004. godine, ali o tome nesto vise kasnije.

 Autor: David Vartabedijan, Beograd, SCG Vise...
 Bijelo Dugme - Konferencija za stampu

Potpuno nenadano i bez neke prethodne najave, u utorak 14.12.2004. godine, predstavnici medija dobili su pozive za prisustvovanje press konferenciji koju organizuju Raka Maric i "Music Star Production", a ticu se jubileja vezanog za 30 godina postojanja Bijelog Dugmeta. Kao sto je poznato onim starijim poznavaocima desavanja na ex-YU muzickim prostorima, Raka Maric je bio manager Bijelog Dugmeta u njihovoj poslednjoj fazi egzistiranja (a od svih managera najduze je bio i ostao sa grupom), poslednjih godina takodje se nalazi i u ulozi vlasnika - direktora "Music Star " produkcije i diskografske kuce, iako sto se tice mesta boravka, radi i deluje na relaciji Grcka - Srbija.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 Branislav Petar Stumpf - Kratka biografija

U Tuzli je, 12.09.2004. godine, u 70. godini zivota preminuo Branislav Petar Stumpf. Rodio se 10.06.1935. godine u Benkovcu, u Hrvatskoj. Otac, Njegov oorenc, bio je vojni muzicar.  Branislav Stumpf je, sticajem okolnosti, Srednju muzicku skolu (odsjeku za klarinet) zavrsio u Banja Luci. Odmah po zavrsetku srednje skole dolazi u Tuzlu, gdje 1977. godine zavrsava trogodisnji studij Teoretsko - pedagoskog odsjeka isturenog odjeljenja Muzicke akademije u Sarajevu. Funkciju muzickog urednika Radio Tuzle obavljao je od 1960. do 2001. godine. Njegov dugogodisnji rad u Radio Tuzli obiljezio je serijal emisija "Muzicki matine" koje su emitovane nedjeljom sa numerama iz razlicitih muzickih segmenata - klasike, evergreena, jazza, zabavne i narodne muzike, te prepoznatljivim komentarima cije je vrijeme neprolazno. Kao muzicki kriticar ostavio je dubok trag. U svojim kritickim osvrtima objektivno je prikazivao vrijednosti muzike i dogadjaja. Svoje komentare je objavljivao putem programa Radio Tuzle i Fronta Slobode. Kao muzicki urednik Radio Tuzle, 40. godina je ucestvovao u realizaciji brojnih kulturnih priredbi ovog grada. Njegova svestranost ogledala se i u tome sto je kao kalrinetist i saksofonist bio clan i Velikog tuzlanskog jazz orkestra pod rukovodstvom prof. Mirka Duseka. Branislav Petar Stumpf bio vrhunski muzicar, novinar, kriticar i interpretator. Ostace zauvjek u sjecanju svih onih koji su ga poznavali kao covjek koji je cijeli svoj radni vijek doprinosio razvoju muzickog zivota grada Tuzle.

 Autor: Mirela Ibrahimovic, Tuzla, Bosna i Hercegovina
 Brian Wilson - Smile

"Smile" je ime albuma Beach Boysa snimljenog 1967. godine. Radi se o najpopularnijem neobjavljenom albumu u svjetskoj pop povijesti. Prica o konacnom objavljivanju tog albuma pocela je 2003. godine, a ide otprilike ovako...  Brian Wilson nasao se sa tekstopiscem Van Dyke Parksom, s kojim je suradjivao '67. godine na originalnom albumu Smile i zajedno su preslusali 37 godina staru nikada ranije objavljenu snimku albuma. Razlog tog okupljanja i vracanja skoro cetiri desetljeca unatrag bila je Wilsonova zelja da odrzi seriju "Smile" koncerata u Londonu. Nakon sto su koncerti pobrali sjajne kritike, Wilson je napokon odlucio objaviti album "Smile", i tako nam nakon 37 godina zainteresovanima pruziti zadovoljstvo preslusavanja davno izgubljenog umjetnickog djela legendarne grupe Beach Boys!

 Autor: Anamarija Firm, Zagreb, Hrvatska Vise...
 Damir Simić-Sime - Demonstratus

Hrvatski gitaristicki majstor Damiri Simic-Sime upravo je izdao svoj novi, treci po redu album. Pod nazivom "Demonstratus" ovaj instrumentalni gitaristicki album donosi 11 originalnih kompozicija. Uz Simeta na gitari, na albumu su sudjelovali na bubnjevima Mike Terrana (Yngwie Malmsteen, Rage, Tony McAlpine) i Tiho Borosak-Kmica (Jake E. Lee Band) na bas gitari. Kao specijalni gost na pjesmi "Little boy's dream" pojavljuje se Steve Stevens (Billy Idol). Kao sto se od Simeta moglo i ocekivati album donosi vrhunsku gitaristicku svirku, sa fenomenalnim dionicama i aranzmanima, zestoku i dobro isproduciranu, ali uz sve to i dovoljno melodicnu.

 Autor: Gordan Penava Pista, Zagreb, Hrvatska Vise...
 Disciplina kicme - Ove ruke nisu male...2

Drugo iz serije regularnih CD reizdanja starih ploca grupe Disciplina kicme, OVE RUKE NISU MALE, donosi digitalno-remasterovan zapis njihove trece ploce "Svi za mnom" (Helidon, 1986) na kojoj su uz bucni bas, vokal (Koja) + bubanj (dva bubnjara - Kele, Zika) u zvuk grupe ravnopravno utkani i duvacki instrumenti (dve trube: Zerkman, Dedza), kao i horsko pevanje clanova grupe, uz gostujuce zenske vokale (Boye). Kao verovatno najpoznatiji hit sa ploce je obrada pesme YU Grupe "Cudna suma" sa legendarnim intro-usklikom "Najbolja jugoslovenska grupa svih vremena... Disciplina kicme!", dok su "Zasto?", "Ne, ne, ne...", kao i naslovna, "Svi za mnom", vise nego ikad do tada jasno pokazale upliv funk-groovea u "/ne/popularnu buntovnu muziku" Discipline kicme, sto je sve dodatno ojacalo poziciju grupe u tadasnjem sarenolikom jugoslovenskom rock prostoru. Javlja: Tom Tom Music.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH Vise...
 Dubioza kolektiv - Open Wide

Iz sarajevske izdavacke kuce Gramofon stigla je informacija da se od 14.12.2004. godine na trzistu nalazi novi album sarajevsko / zenicke grupe Dubioza kolektiv. Album je nazvan Open Wide i sadrzi sest kompozicija - cetiri su remiksi pjesama sa njihovog prvog albuma (Dubioza kolektiv), a dvije kompozicije su nove. Koncertna promocija ovog albuma obavit ce se 18.12.2004. godine u Klubu Sloga u Sarajevu.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH Vise...







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -