Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

NEW PRIMITIVS - UMJETNOST I PRIMITIVIZAM

U posljednje vrijeme, a to je unazad nekoliko godina, možda i cijelo desetljeće, sve više se, kako u životu tako i u glazbenom izričaju, ispoljava primitivizam. Godinama se sve više širi i kao kakva bolest i epidemija bez milosti napada, te svojom zarazom truje već ionako nagrižene i istrošene ostatke umjetničkog duha. Zapravo, mnogima je danas teško izvagati što spada u umjetnost, a što u primitivizam. Laici mogu spajati nespojivo, a stručnjaci će se vječito ograđivati od svakojakih netradicionalnih upada drugih sfera u klasičnu umjetnost.

Za vrijeme zlatnih godina Rocka u nas, sredinom osamdesetih kada se pojavio onaj dobro poznati New Primitivs, pokret koji je zarazio mnoge generacije, odvojio se od ustaljene atmosfere koja se odigravala od početka sedamdestih. Kao novi pokret, New Primitivs je označio osvježenje, ali i novu eru, novi podpravac Rocka u BiH. Ne treba kriti oduševljenje mnogih koji su se odmah, bez ikakvog razmišljanja, priklonili tom pokretu, koji na neki način i danas živi. Razvaline tog pokreta leže negdje u sakrivenoj svakidašnjici razuzdanih dobro poznatih glazbenih i životnih javašluka. I sada se u ovom trenutku sudaramo i kosimo s umjetnošću. New Primitivs se pokazao kao glazbeni pravac nadahnut životnim situacijama i oblikovan umjerenim humorom.

Dobro znani začetnici tog novog pokreta, glazbenici Zabranjenog Pušenja i Crvene Jabuke, pružili su nam mnogo više od samih albuma i pjesama na njima. Oni se pojavljuju i na malim ekranima u obliku popularnog serijala "Nadrealisti". Na koncertima širom nekadašnje Jugoslavije oni ostavljaju dojmljiv pečat grada i zemlje u kojoj su odrasli. Razvijen iz uličnog žargona, odišući i pokazujući prisnost i intimu, ali i pozitivno zlo međuljudskog odnosa u urbanim sredinama, New Primitivs postaje poštovani i shvaćeni dio umjetničkog izričaja. U onim manje urbanim sredinama, normalno, dolazi do iskrivljene repeticije i interpretacije već viđenog. Tu se nekako sudaraju umjetnost i pravi, istinski primitivizam. Umjetnost će uvijek New Primitivs, kao glazbeni podpravac, ali i kao igrokaz predstavljen skečevima u televizijskoj seriji i glazbom spomenutih začetnika, smatrati kreativnom originalnošću koja u sebi prije svega sadrži boemštinu, pa tek onda onaj traženi i okvirima zadani kvalitet. Može se slobodno reći da u ovom slučaju New Primitivs ne može biti umjetnost ako služi uveseljavanju narodnih masa. Ili, ipak, može? Ako komedija nije vrsta umjetnosti i kao takva prisutna u kazalištu, što onda jeste? New Primitivs, dakako, nema ništa s kazalištem osim prirodne talentiranosti osoba koje glume u skečevima koji su pravljeni po uzorima i idolima na legendarni serijal Leteći Cirkus Monty Paytona. Glazba, ipak, u BiH je uvijek imala specifične dodirne točke s umjetnošću, pa se Rock u ovom slučaju morao pojaviti kao jedina prihvatljiva varijanta u kojoj se New Primitivs mogao opušteno prikazati na svjetlu dana bez ikakve bojazni.

Prihvačen u urbanim i manje urbanim sredinama, totalno odvojen od folk glazbe, Rock je tih osamdestih bio bolje i više prihvačen nego danas. U pogrešnom intrepretiranju New Primitivsa koje je uslijedilo u manje urbanom okruženju, takva sredina nije bila, a i neće biti spremna, sebi postaviti odrednice zakulisanog govora i onoga što se pokazalo početkom devedesetih. Razvojem glazbe ali i političkog utjecaja koji se tih godina pojavljuje u serijalu "Nadrealisti" počinje se odigravati prikaz života koji će uslijediti i koji na žalost i danas dan traje. Jedan slijed događaja koji je predstavljen u toj humorističkoj seriji od samih početaka je prikazan dijelom iz stvarnog života, a dijelom domišljatošću samih autora. Ipak takav slijed događaja s vremenom postaje stvaran i kada se današnji način života pogleda - skeč napravljen u "Nadrealistima" danas je stvaranost. Danas više nema govora i misli iza kulisa, nekadašnji humor i smijeh utihnuo je s pjesmama i serijom umjetnika koji su otišli negdje i zabili se u svoje radove i pognute glave smišljaju naizgled bolje ali i melankoličnije pjesme. Žive nekim drugim životom, možda ponosni, a možda i tužni što su baš oni bili ti koji su obilježili jedno razdoblje u kojem je došla prekretnica. Ili smo mogli postati totalno urbana sredina koja se stapa s ostatkom naprednog dijela svijeta i Europe, ne samo glazbom nego i načinom razmišljanja ili smo ono što zapravo danas jesmo: otrcani pokušaj zataškavanja i uvjeravanja da je sve u redu krijući na taj način trulu priču o glazbi, načinu života i ostalim standardima. U to vrijeme New Primitivs nedovoljno shvaćen provlačio se kroz Rock glazbu i na taj način upotpunjavao one nejasne dijelove.

Primitivizam u glazbi je prisutan od samih početaka razvoja Homo Sapiensa. Od špilja, sojenica, koliba, kuća do zgrada i solitera, od kamenog do ovog najmodernijeg i tehnološki najnaprednijeg doba, taj isti primitivizam se zadržao u glazbi. I koliko god ga pokušali zaobići nitko ga se od nas sa sigurnošću ne može riješiti ni osporiti ga jer se cijelo vrijeme nalazi tu negdje, ako ne u nama onda u našoj neposrednoj blizini. Kako glazba ispunjava naš život taj primitivizam je u našoj sredini zauzeo jako važno mjesto. Dok se Rock pojavljivao u inteligentnijem svjetlu, primitivizam se s mnogim tabu temama borio protiv naprednijih ideja. Najveći udar primitivizmu i uštogljenošću osamdesetih godina dvadesetog vijeka imao je pokret koji se rodio u Sloveniji pod nazivom Neue Slowenische Kunst (NSK) pod kapom danas svjetski slavnog vokalno instrumentalnog sastava Laibach. Tada, u to vrijeme, članovi Laibacha su imali problema s vlastima koji su pogrešno tumačili taj pokret što je čak rezultiralo progonom i zatvaranjem članova Laibacha. Primitivizam nije prihvatao ništa što se odvajalo i odudaralo od uobičajenih mediokriteta i klišeja povezanih s tabu temama. Zato je naravno i u današnje vrijeme, za koje se može koristiti naziv "vladavina modernog primitivizma", Rock 'n' Roll stavljen na marginu zbivanja. Na sceni se sve više pojavljuje primitivna glazba, objeručke se prihvata banalnost i bezgranična jednostavnost prostote, a dostojanstvo, ugled i čast spuštaju se na najnižu moguću razinu.

Dok nove mlade snage polako dolaze do izražaja, izgubljene i rastrgane u tom kaosu između umjetnosti i primitivizma, pitam se da li će ikada nastupiti i red i disciplina i situacija gdje će se jednom za svagda znati što je što.

Rock Files - 27.09.2004. godine, ponedjeljak 18.00h - 19.00h


Autor:

Tomica Račić
solimozak@hotmail.com
Ismeta Mujezinovića 33
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

Metal Mind - underground and alternative radio show
Radio Soli Tuzla - 92,7 & 103,4 FM - utorak / Tuesday - 22.30h - 00.00h








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -