Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Rock biografije
ELVIS GARAGIĆ
Tuzla, Bosna i Hercegovina / Dubai, UAE

Elvis Garagić
Biografija (od 2004. do sada)

Mogu ovo nazvati moj svojim novim početkom, a sve je krenulo krajem 2004. godine / početkom 2005. godine. U to vrijeme sam sarađivao sa Mustafom Mućetom Sušićem i Miodragom Batom Kostićem koji su pokrenuli band RockStars. Bilo mi je zadovoljstvo raditi na tom materijalu i sarađivati sa muzičarima poput Bate Kostića, Sinana Alimanovića i Damira Sinanovića. Saradnja je rezultirala albumom pod naslovom "Idemo dalje".

Paralelno, Southern Storm je u to vrijeme radio nove demo snimke. Nove pjesme (kao i one stare) smo pravili zajedno i zvučale su dobro. Ali sve to na stranu - da bi band mogao da funkcioniše (ne samo da vježba) tu mora postojati i neko ko taj band promoviše i organizuje prezentacije u javnosti (management)... e, to više nije bio slučaj sa Southern Stormom. Namjerno kazem "više nije bio...", jer dok smo radili sa tobom, Matoš (Dragutin Matošević, op.ur.), stvari su imale svoj tok. U to vrijeme dok smo tražili način da promovišemo band, pojavila se Irina Kapetanović kojoj je trebao prateći band. Kao dugogodišnji prijatelji počeli smo da sarađujemo i radimo na njenim pjesmama. Saradnja sa Irinom je išla dobro, i što je najvažnije, novi materijal se sviđao svima. Postalo je izvjesno da će Southern Stormovo djelovanje morati ići na priček. Tada počinjem da razmišljam o alternativama.

Igrom slučaja, krajem 2005. godine, dobio sam poslovnu ponudu iz Dubaia, UAE. Iako nije bio lako odlučiti, pristao sam na ponudu te sam otišao u Dubai. Tada me život odveo nekim sasvim drugim putem u poslove koji nisu imali puno dodira sa muzikom.

Ovo je podneblje gdje se puno toga dešava i gdje čovjek ima na raspolaganju praktično sve, tako da sam kroz izvjesno vrijeme pronašao SAE (School Of Audio Engineering), visoko školsku ustanovu koja pored ostalog nudi edukacioni program audio produkcije / inžinjeringa. Za ovu instituciju sam se interesovao i prije, ali nisam imao načina, a ni mogućnosti da dođem do njih. Ovaj puta sam imao petlju da razmišljam malo drugačije (hrabrije). Nakon par konsultacija, upisao sam fakultet. Ovo je bila najbolja odluka koju smo moja supruga i ja mogli da napravimo.

Edukacija se sastoji od dvije godine (trimestarski princip bez pauza) u kom periodu student stiče zvanje diplomiranog inžinjera (Bachelors Degree / BA). Nije bilo lako prestrojiti se u studentski kolosjek, ali audio (zvuk uopšte) je oblast za koju sam uvijek imao strast, tako da mi je išlo od ruke. Završavam prvu godinu u martu 2009. godine kao najbolji audio student od kako je SAE Intitute u Dubaiu otvoren. To je bila velika čast, ali i izazov za nastavak edukacije. Onda se počinju dešavati još bolje stvari. Nakon završetka prve godine, SAE mi nudi posao. Ovo, naravno, nisam mogao ni sanjati. Posao sam prihvatio i paralelno pohađao završnu godinu. U martu 2010. godine završavam puni program i stičem zvanje diplomirani inžinjer audio produkcije. I ovaj put završavam sa najvećim mogućim uspjehom (BA HD - Bachelors High Distinction).

Sticati zvanje inžinjera i uporedo raditi, nije bilo lako. Međutim, kad je čovjek većinu vremena u super kreativnom okruženju, 24 sata na dan, sve se može završiti. Trenutno, radim na SAE Dubai kao Audio Supervisor / Lecturer.

Tokom angažovanja na SAE, pored mojih obaveza, svo vrijeme sam se angažovao na komercijalnoj strani, izvan fakulteta. To uključuje snimanje, editing, miks i mastering zvuka za film, TV reklame, intervijue, itd.


Echoes With Laughter

Spomenuću neke od tih projekata:

- Producent, mix, mastering EP-a za hip-hopera pod imenom Gmac
- Co-producent mix i mastering za singl "Oon Rooz" by Amir Tataloo (Pop-Rock)
- Producent, mix, mastering za singl "Kist" by Irina & Storm (Rock)
- Mix i mastering za singl "Let Me Loose Control" by Marine (Dance)
- Mastering za single "Follow Me" by Angela P. remix by JMP (Dance)
- Sound edit za kratkometražni film "Eulogy" by Akash Kingston (prikazivan na ovogodisnjem Cannes film fastivalu)
- Sound edit za nekoliko intervijua za lokalnu Infusion TV

Trenutne aktivnosti:

- Produciram drugi singl pod imenom "Odiseja" za Irinu & Storm,
- Co-produciram album za hip-hopera Gmac
- Produciram album za lokalni bend Nikotin koji važi za jedan od najboljih rock bendova ovdje. Osvajači su nekoliko prestižnih nagrada od kojih je možda najvrijednija - drugo mjesto za rock bend na AVIMA dodjeli (Asia Pacific Voice Independent Music Awards). Također, bili su opening act za Nickelback u februaru ove (2010.) godine
- Sarađujem na albumu (Gospel) sa Andy Wardom, inače mojim radnim kolegom, likom koji je radio sa inžinjerima i producentima kao što su John Leckie, Neil McLellan and Rollo Armstrong. Andy potpisuje miks za #1 single Craig Davidsa - "7 Days". Na ovom albumu udruženim snagama potpisujemo editing i mix. Mastering će biti moja dužnost...


Creative Camp Voice Over (Recording)


Predstavljanje Elvisa Garagića, preuzeto sa web stranice SAE (School Of Audio Engineering), Dubai, UAE

Name: Elvis Garagic / Job Title: Audio Supervisor / E-mail: e.garagic@sae.edu

Elvis is a long time musician, very passionate about the music. Achieved several albums with the bands he worked with where he was featured as vocalist, instrumentalist, song co-writer and producer (Dugi put, Southern Storm, RockStars...).

Elvis is a SAE Audio Graduate (UAE, Dubai). Besides joyful duties at SAE, he is actively involved in producing music for other artists. He likes engineering/recording artists and specializes in mixing and mastering audio.

IRINA & STORM - Kist
RICHARD RAJASLA feat. MARINE PEDEPRAT - Let Me Loose Control
ECHOES WITH LAUGHTER - Of Wolf and Man







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -