Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

RATKO ZJAČA & SIMONE ZANCHINI
The Way We Talk

Ratko Zjača & Simone Zanchini
"The Way We Talk" - In+Out Records, 2010.

Ratko Zjača & Simone Zanchini: The Way We Talk (In+Out Records, 2010.)

Ratko Zjača u svom glazbenom izričaju neobičnim stilom svira gitaru, sklada, a djeluje i kao glazbeni pedagog. Rođen u Zagrebu, Ratko Zjača je kao mladić privučen zvukom Jimija Hendrixa, ali i J. S. Bacha i L. Beethovena. Studirao je u Nizozemskoj, i to na Konzervatoriju u Rotterdamu. Pohađao je majstorska predavanja poznatih gitarista, primjerice Joea Passa, Jima Halla, Pata Methenyja, Mikea Sterna, Boba Brookmeyera i Johna Abercrombiea.

U Sloveniji, Nizozemskoj, Japanu, Francuskoj, Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, drži majstorska predavanja iz sviranja gitare i gitare bez pragova. Nakon završetka studija na Konzervatoriju u Rotterdamu, gdje je studirao jazz gitaru, kompoziciju i indijsku klasičnu glazbu - studirao je i na University School of Music u New Yorku.

Između ostalih, svirao je i snimao s Garyjem Peacockom, Reggiem Workmanom, Alom Fosterom, Ronom Carterom, Jimmyjem Cobbom, Johnom Patituccijem, Miroslavom Vitousom, Steveom Gaddom... Travnja 2000. godine, Ratko Zjača je snimio CD "A Day in Manhattan" u New Yorku sa zvijezdama jazza, Reginaldom Reggieom Workmanom i Alom Fosterom, 2004. CD "Shades of Spirit", sa Stanislavom Mitrovićem, 2006. "Crossing the Border" u New Yorku s Johnom Patitucciem i Alom Fosterom, te "Continental Talk" u New Yorku 2008. sa Johnom Patitucciem, Steveom Gaddom i Randyjem Breckerom. Ratko Zjača je istinski veleposlanik hrvatskoga jazza u Nizozemskoj, a ovih dana objavljuje novi CD, za svoju matičnu kuću, glasoviti njemački In+Out Records.

Pametnim i hrabrim odabirom suradnika tijekom više nego plodne glazbene karijere (u prvom redu tu je Miroslav Vitous, ali i Reggie Workman, Al Foster, John Patitucci, Randy Brecker, Steve Gadd, Stanislav Mitrović...), Zjača pokazuje svjetsku relevantnost, nadilazeći granice hrvatskog jazza, ali uvijek ističući da je hrvatski glazbenik. Ovakva imena, s kojima snima svoje albume, tjeraju ga biti još boljim glazbenikom; Ratko tako uči stvarajući i stvara učeći glazbu.

Novi album je nastao u neobičnoj suradnji s velikim talijanskim harmonikašem Simoneom Zanchinijem, uz raskošnu ritam sekciju makedonskog kontrabasista Martina Gjakonovskog i američkog bubnjara Adama Nussbauma. Ratko i Simone surađuju zadnjih nekoliko godina, zajedno sviraju u Amsterdamu i drugdje (ovoga ljeta i kod nas po Jadranu), a plod takve interakcije je ovaj album. Bjelodana je različitost njihovih glazbenih poetika te se poput dviju rijeka spajaju u jedan jaki vodeni tok koji pred sobom ruši sve brane i pomiče granice jazz glazbe. Zanchini će kazati kako njihova glazba i nije mainstream, već je doista iskorak u nova istraživanja.

Već poslije dva-tri slušanja albuma, osjeti se kako kreću svaki sa svoje startne pozicije, od nekakve glazbene terra incognita, da bi kroz progresiju skladbe nastajalo sve više dodirnih točaka koje tad predstavljaju uvjerljivu i harmoničnu cjelinu. Šest je Ratkovih kompozicija, pet Zanchinijevih. I bez potpisa, osjeti se tko je kojoj skladbi autor, ta osobnost je prepoznatljiva.

Ratko Zjača oduvijek snima autorske skladbe, vrlo rijetko snima standarde, njegov stvaralački čin je snažan i nužan, jedino tako se stvari poslože kako treba i to je glazba koja ima težinu. I ovdje je ta autorska pozicija definirana - jazz, meditativnost, emotivnost (između nota ne skriva se divljenje prema ne-gitaristima poput Coltranea, Colemana, Stravinskog ili Shostakovicha, pa i egzotici Ali Akbar Khana) i profinjeni zvuk Mirabella gitare, kao kontrapunkt razigranosti Zanchinijeve harmonike i elektronskih upliva u skladbi. Poveznica su Gjakonovski i Nussbaum koji cijeloj stvari daju staloženost.

Vrlo mi je uzbudljiva skladba "Kandinsky Night" koja je Zjačina posveta Vitousu, ali i sinkretizmu slikarstva i glazbe, koji jazzisti često vole, poput slikanja jazza ili muziciranja slike. Skladba je to puna izmjene tempa, efekata, višeslojne kompozicije, raskošnog finala gdje se gitara i harmonika poigravaju temom - tipičan primjerak dobre skladbe iz Zjačine radionice! Zgodna je i "Forest of Love", baladičnog i rekao bih, montmartreovskog ugođaja, a CD zatvara skladba "Out of Body", čija zarazna tema lako ulazi u uši.

Uz pohvalu Zjači i ekipi za izniman glazbeni doživljaj, moram istaknuti i odličan cover Sabine Bekavac, osebujne slikarice koja odlično slika upravo jazz. Ovim je albumom, čini mi se, Ratko Zjača otišao još korak naprijed, u odnosu na album "Continental Talk".

RATKO ZJAČA & SIMONE ZANCHINI - Breakfast in Tokyo

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Velika Ludina, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -