Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

DAVOR MATOŠEVIĆ
"Always Be Good To Your Enemies"

Foto: Dragutin Matosevic

Davor Matošević
"Always Be Good To Your Enemies", (Croatia Records, 2010.)

Davor Matošević: "Always Be Good To Your Enemies"

U vrlo zanimljivom filmu "The Soloist", Joea Wrighta, Robert Downey Jr. igra novinara Stevea Lopeza koji susreće na ulici Nathaniela Ayersa, kojeg glumi odlični Jamie Foxx. Ayers svira na violini koja ima dvije ispravne žice i proživljava punoću emotivnosti glazbe koju izvodi. Rastura Beethovena na samo dvije žice. Izvorno je violončelist, i tu pokazuje svu snagu stvaralačke emocije. Priča, zaplet i rasplet, kao i karakter i životne priče glavnih likova nisu bitni za ovaj tekst, povlačim ovu paralelu kako bih naglasio emotivnu snagu skladbi Davora Matoševića na CD-u znakovita naziva "Always Be Good To Your Enemies" i dječačku opčinjenost kako glazbom, tako i glazbalom (u Davorovom slučaju to je gitara!) kojim se služi.

Druga paradigmatska stvar je minimalizam glazbenog izričaja... dok Ayers u par tonova violončela gledatelja definitivno dovodi pred vrata Raja, Davor to čini s nekoliko gitarskih tonova (zgodnog prstometa, bez nepotrebna kompliciranja ili tehniciranja tek efekta radi!) u stilu songwriting autora britanske i američke scene od pred kojeg desetljeća. Taj akustični - indie stil stvaranja pjesme američke Zapadne obale podsjetit će na trenutak i na Jamesa Blunta, no dok je Blunt svjetski poznat i jednako tako plačljivo tugaljiv (i mojoj malenkosti dosadan!), Matošević je snažan i čvrst, znajući kako gotovo teatarski voditi priču i tijek pjesme, naglašavajući momente gdje se ježi koža, pa sve do katarze u završnici... kao npr. u meni možda najjačoj skladbi ovog maxi singla, "Colors", kad kaže:

"The paintings that I draw / Are washed away when the rain falls / But the colors that I have / Will always draw"

Jezični dušobrižnici mogli bi prigovoriti zašto pjevati na engleskom, međutim današnje su generacije u tom pogledu neopterećene i odlično se služe engleskim, da i ne govorim o mogućem plasmanu ploče na inozemno tržište. Pametan producent morao bi namirisati mogućnost i profitabilnost Davorove glazbe i svakako uložiti u "dionice" mladog autora.

Prvi put sam čuo ovu glazbu kad mi je Davor odsvirao par skladbi u svojem tuzlanskom stanu. Zatim je na webu bilo par demo snimaka, ali ovo izdanje je definitivna potvrda stvaralačkog i tehničkog napretka i svakako dobra preporuka za kompletan album. Davor Matošević ima jako puno za reći, i bjelodani je dokaz koliko može biti dobra minimalistička produkcija, ako se udruže volja, talent i beskrajna ljubav za ono što se radi.

Poruke koje nam autor nesebično daje općeljudske su i svevremenske. Glazba koja ima priču i težinu danas je rijetkost, u poplavi svakojakih besmislica i glazbenih sapunica. Stvaralački ego ovako ispravnog usmjerenja nemaju mnogi. Oni rijetki zaslužuju naše uši, a mi njihov talent i ono što nude na bogatom meniju tog svojeg talenta! Davor Matošević je jedan takav dragulj. Još malo brušenja i to je to.

DAVOR MATOŠEVIĆ - Footsteps (Always Be Good To Your Enemies)
DAVOR MATOŠEVIĆ - Colors (Always Be Good To Your Enemies)
DAVOR MATOŠEVIĆ - The Truth (Always Be Good To Your Enemies)
DAVOR MATOŠEVIĆ - We (Something For Us) (Always Be Good To Your Enemies)

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -