Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

4. SISCIA OPEN JAZZ & BLUES FESTIVAL
11. i 12.07.2009. - Sisak, Hrvatska

4. Siscia Open Jazz & Blues Festival
11. i 12.07.2009. godine - Sisak, Hrvatska

4. SISICIA OPEN JAZZ & BLUES FESTIVAL - 2. i 3. večer

U Siscia jazz klubu u petak, 10. srpnja 2009. godine otvoren je 4. Siscia open jazz & blues festival. Već sam pisao o prvoj večeri i nastupu Adriana Byrona Burnsa i Telefon Blues Banda. Evo nekoliko riječi o drugoj i trećoj večeri. (11. i 12. srpnja 2009. godine).

Druga večer Siscia open jazz & blues festivala (ovaj put bez kiše, pa je koncert bio vani, kako je i planirano!) pripala je Jasni Bilušić i New Deal Bandu, predvođenim iznimnim kontrabasistom Sašom Borovcem. Jasna Bilušić je vrlo uspješnu pjevačku karijeru započela u B. P. Clubu Boška Petrovića. Nakon prvog albuma, "Lady Be Good", što ga je objavila 1990. za Jugoton, za Jazzette je 1991. snimila i CD. Ostvarila ga je na koncertu u B. P. Clubu u duetu s brazilskim pjevačem i gitaristom Mariom Limom i objavila pod nazivom "Pais Tropical". Album "Sings for You" sadrži snimke s klaviristom Julijem Njikošem i saksofonistom i klarinetistom Sašom Nestorovićem. Realizirala je i kazališne predstave (svi znamo koliko je Jasna Bilušić i sjajna glumica!) o glasovitoj američkoj jazz pjevačici Billie Holiday, te "Piaf", posvećenu slavnoj Edith Piaf).

Sisačku publiku, ispred Kluba, na šetnici uz Kupu, i ove je večeri oduševila toplim glasom i vrlo emotivnim pristupom, podsjećajući svojom kvalitetnom interpretacijom i na Billie Holiday i na Edith Piaf, pa i na Ninu Simone, osobito u dojmljivoj iskrenosti. Ta se iskrenost osjeti i to ljudi prepoznaju.

Uz pratnju odličnog New Deal Banda, Jasna je izvela jazz standarde poput "Don't You Worry", "Downtown", "Caravan", "Sweet Loraine", "50 Ways", "I'll never fall in Love" i druge, kojima je svojom upečatljivom izvedbom oduševila publiku. Izniman pljesak zaslužila je obradom pjesme Jadranke Stojaković, "Što te nema", skladba je to koje se sjećaju malo stariji posjetitelji.

Treće večeri festivala Damir Kukuruzović je publiku ugodno iznenadio ponudivši domaćim, sisačkim glazbenicima, okupljenim u nekad poznati sastav Flexible Frame, priliku za nastup. To su dečki, predvođeni vokalom Bernarde Butorac, znalački iskoristili i napravili koncert vrijedan pamćenja. Kako je u najavi Damir i rekao, čini se ovo velikim povratkom banda na domaću scenu.

Flexible Frame osnovani su još 1994. godine u Sisku. Od samih početaka band je vjeran čvrstom funk zvuku prepoznatljivom po wah-wah gitarama, brass aranžmanima, funky grooveu. Inspirirani uzorima poput Jamesa Browna, Princea, The Funk Brothersa... ostvarili su izniman nastup još na prvom izdanju festivala "Lagano, lagano", objavivši i dvije autorske skladbe na istoimenoj kompilaciji ("Led" i "Bus").

Moram priznati da band u ovom preporođenom izdanju odlično zvuči, ravnopravno Mayalesima ili Songkillersima (pa čak i uvjerljiviji!). Ako bi se netko pitao zašto je Kukuruzović stavio i jedan tipično funky sastav na jazz & blues festival, onda valja kazati kako funk jako puno duguje i jazz glazbi, dolazeći od afro-američkih korijena, preko soula i bluesa, oplemenjenim specifičnim grooveom basa i bubnja, do današnjeg poimanja funka kao vrlo kvalitetne, ritmične i slušljive glazbe.

Koncert su svirali pošteno i precizno. Uz znane funky standarde velikih imena svjetske scene ("Have good Time", "Star People", "Sex Machine"...) svirali su, što je silno važno, i svoje autorske skladbe, od "Slow Motion", preko "Nije važno", do svima znanog hita "Bus", kojeg je publika pjevala s bandom.

Pohvala glazbenicima za odličan nastup - u prvom redu fenomenalni vokal Bernarde Butorac, gitara i vokal Mire Čehajića, bas Željka Bilbije, bubnjevi Branka Badanjaka, klavijature Leona Pavlovića, i upravo intrigantni tenor saksofon Darka Buntića, koji autora ovog teksta neprispodobivo podsjeća na Grovera Washingtona Jr., u najplemenitijoj namjeri ove komparacije.

Više nego sjajan početak 4. Sisicia open jazz & blues festivala. Slijede novi koncerti (popis glazbenika i ove godine je reprezentativan, s velikim finalem, 26.07.2009. godine u kojem će s Damirovim Gipsy Swing Quintetom nastupiti i jedan od najznačajnijih svjetskih harmonikaša, Francuz Ludovic Beier!)...

Sisčani, a i gosti iz cijele Hrvatske i izvana, opet će, uz bajkovitu atmosferu ispunjenu odrazima svjetla grada na rijeci Kupi, moći uživati u vrhunskoj glazbi.

Autor teksta:

Prof. Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -