Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

4. GHETALDUS ALL WOMEN JAZZ FESTIVAL
Jazzarella4

Foto: Davor Hrvoj
Patricia Barber

4. Ghetaldus All Women Jazz Festival
Jazzarella4

Završen 4. Ghetaldus All Women Jazz Festival - Jazzarella4

Glazbena magija Patricie Barber

U Zagrebačkom kazalištu mladih od 2. do 5. travnja 2009. godine održan je četvrti Ghetaldus All Women Jazz Festival - Jazzarella. Prema odazivu i reakcijama publike i medija, Festival je potrvrdio status kultne jazz priredbe koja postaje predmetom zanimanja javnosti već u trenutku svršetka prethodnog. Osjetilo se to i na zatvaranju ovogodišnje Jazzarelle, a u tom trenutku ljubitelji jazza stavljeni su na slatke muke iščekivanja i brigu o tome da na vrijeme nabave ulaznice za nova glazbena uzbuđenja što ih priprema isti organizator. Naime, direktor Festivala, Dražen Kokanović, najavio je program "Zagreb Jazz Festivala" na kojem će od 5. do 7. studenog 2009. godine nastupiti Sonny Rollins, Branford Marsalis i Terence Blanchard, te Jazzarelle na kojoj će za godinu dana pjevati Cassandra Wilson i Dee Dee Bridgewater. Spominjanje ovih glazbenika, za svakog ponaosob, izmamilo je uzdahe i burno odobravanje publike koja je i posljednje večeri ispunila sve kutke dvorane.

Pozitivna energija
Radost prisutnih tijekom završnog koncerta održavala je američka pjevačica s adresom u Londonu, Stacey Kent. Nastupivši uz kvintet predvođen njezinim suprugom, saksofonistom, skladateljem i aranžerom Jimom Tomlinsonom, pjevala je šansone, filmske teme i jazz standarde, ali i skladbe koje su za nju pisali Tomlinson i japanski pjesnik Kazuo Ishiguro. Bez ekstravagancije i eksperimentiranja, uspjela je prenijeti pozitivnu energiju i osvojiti publiku koja je upravo njoj podarila najviše pljeska.

Poput Stacey Kent, pozitivnu energiju raspršila je Gabi Novak koja je na otvorenju Jazzarelle nastupila uz All Star Ensemble. U pratnji sjajnih glazbenika u potpunosti je uspjela iskazati svoj karakter i muzikalnost. S nestrpljenjem se očekuje CD sa snimkom tog koncerta.

U skromnijem svjetlu predstavila se američka saksofonistica i pjevačica Grace Kelly, iako je njezina sviračka, te nešto manje pjevačka vještina, fascinatna za glazbenicu koja još nije napunila sedamnaest godina. Mainstreamaškim se izvedbama predstavila raznolikim programom sastavljenim od vlastitih skladbi, te jazz i pop standarda u kojima je bila uvjerljivija. Razvila je dobar zvuk i ima zanimljive zamisli, no ne uspijeva ih smisleno oblikovati i zaokružiti u skladnu glazbenu cjelinu. To je nadoknadila zanesenošću i radošću muziciranja čime je solidne glazbenike iz svog kvinteta motivirala na bolju svirku.

Foto: Davor Hrvoj
Grace Kelly

Patricia Barber Street
Vrhunac festivala bio je nastup osebujne američke jazzistice Patricie Barber. Iako nije velika pjevačica niti virtuozna pijanistica, Patricia Barber je svakako vrhunska glazbenica sa smislom za estetiku, kreiranje dinamike i kolektivnog zvuka. Izmjenjujući vokalne i instrumentalne izvedbe vlastitih skladbi i standarda publiku je u svoj svijet uspjela uvući glazbenom magijom zasnovanom na vlastitiom iskazu, mističnom ugođaju i glazbenom razumijevanju s gitaristom Nealom Algerom, kontrabasistom Michaelom Arnapolom i bubnjarom Ericom Montzkom, s kojima je ostvarila dugogodišnju suradnju. Uz nju i oni su se predstavili smislenim solima. Osim što je izvodila vlastite skladbe, pa i Lennona i McCartneya, iskazala je poštovanje prema glazbi Colea Portera, kojem je posvetila novi album, ali i prema tradiciji brazilske glazbe. Izvevši skladbu "Lennie's Pennies" klavirista Lenniea Tristana, pokazala je da se opredijelila za cool jazz, ali ona je taj idiom razvila prema vlastitom senzibilitetu i poimanju umjetnosti, te ga je usmjerila u novu ulicu - Patricia Barber Street.

Foto: Davor Hrvoj
Stacey Kent

Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 07. travnja 2009.)
(Fotke: Grace Kelly / Patricia Barber / Stacey Kent, u ZKM-u, snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -