Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

DAMIR KUKURUZOVIĆ GIPSY JAZZ QUINTET
Green Hill Gipsy Swing, Menart

Foto: Davor Hrvoj

Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quintet
Feat. Angelo Debarre, Loulou Djine, Zdenka Kovačiček

"Sisački virtuozi" u epicentru europskog gipsy swinga

Koliko je vremena trebalo da Zagrebački solisti i, primjerice, Koncertna dvorana "Lisinski", steknu svjetski ugled? Za tako što potrebne su godine i godine ustrajnog rada tima stručnjaka, a uspjeh nije zagarantiran i ne ovisi samo o kvaliteti umjetnika i organizatora, već i o nizu drugih čimbenika. Svjesni tih činjenica, ljubitelji jazza, među kojima i cijenjeni znalci na tom polju, s pesimizmom su pratili napore Siščanina Damira Kukuruzovića, koji je glazbeni ugled kao gitarist najprije stjecao u zvučnijim glazbenim centrima, a potom ga ugradio u boljitak rodnog grada, da u Sisku otvori jazz klub i utemelji jazz skupinu.

Četiri godine poslije, nitko se više ne pita kako mu je to uspjelo već svi, ne samo Siščani, hrle u "Siscia Jazz Club" i uživaju, ne samo u svirci Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quinteta, nego i najpoznatijih hrvatskih i svjetskih jazzista. Ono što su za Zagreb i Hrvatsku prve dvije spomenute institucije, to su za Sisak, ali također i za Hrvatsku, druge dvije spomenute institucije - "Sisački gipsy swing virtuozi" i sisačka "Palača glazbe", jedina palača smještena ispod razine zemlje. Podrumski klub je, osim što je značajan za kulturni život, postao jednim od značajnijih turističkih simbola grada. Naime, "Siscia Jazz Club" pohode najveće zvijezde jazza, a ugled Quinteta je dosegao tu razinu da neke od njih sviraju s njim, što grad čini privlačnim za sve brojnije goste iz cijele Hrvatske. Dokaz tim tvrdnjama upravo je objavljeno dvostruko izdanje - CD i DVD.

Izginuti za gipsy swing
CD donosi izvedbe Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quinteta odsvirane u maniri slavnog Djanga Reinhardta, najutjecajnijeg gipsy swing glazbenika koji diljem svijeta ima štovatelje i sljedbenike i kojem se u čast svake godine održavaju mnogobrojni festivali. Uz gitarista Kukuruzovića, na snimanju su sudjelovali stalni članovi kvinteta: violinist Bruno Urlić, gitarist Goran Grgurač, kontrabasist Saša Borovec i bubnjar Želimir Bičanić.

Povodom objavljivanja ovog izadanja, Kukuruzović je rekao: "Ponekad pomislim da sam skupio nekolicinu entuzijasta koji bi izginuli za gipsy swing, no najviše mi znači vjerodostojan osvrt na moj band koji je izrekao Angelo Debarre - da se nalazi u epicentru gipsy swinga u Europi."

Spona za očuvanje Djangove glazbe
Spomenuti gitarist, jedan od najznačajnijih predstavnika stila, počastio je "Sisačke virtuoze" suradnjom na snimanju albuma. Zajedno izvode standarde gipsy swinga: "Swing Gitan", "Django's Tiger", "Mr. Sandman" i himnu svih "Djangomanijaka", velikanovu baladu, "Nuages". Tom suradnjom, ali i višestrukim nastupima u "Siscia Jazz Clubu", te na "Siscia Jazz & Blues Festivalu", iskazao je poštovanje glazbenicima koji osjećaju idiom svojestven romskom senzibilitetu. O suradnji s Debarreom, Kukuruzović je rekao: "On je moj gitaristički heroj. Nikad nisam susreo nekog sličnog. Pomislim da svira kao svi gitaristi zajedno koji su prošli kroz moj jazz klub. Želio sam snimiti CD s Djangom današnjice. Kad god uzmem Dell Arte gitaru, koju mi je poklonio, osjećam njegov duh oko tog glazbala. Vjerojatno je to spona za očuvanje Djangove glazbe u Hrvatskoj."

U izvedbama prve tri spomenute skladbe kao gost se pridružio i violinist Loulou Djine, dok u izvedbi poznate "Sweet Georgia Brown", pjeva Zdenka Kovačiček, kuma i česta gošća sisačkog jazz kluba.

Zahvalna publika
DVD donosi inserte s brojnih nastupa u "Siscia Jazz Clubu", te izjave glazbenika, umjetnika i novinara koji sudjeluju ili prate rad kluba, od Boška Petrovića, Peaches Staten, Angela Debarrea, Zdenke Kovačiček i Jelene Radan, do preminulog novinara Dražena Vrdoljaka i kipara Marijana Glavnika. Oduševljenje i zanos kojim govore o klubu, koncertima i festivalu obavezujući su za Kukuruzovića, ali i instucije koje trebaju podržavati rad kluba, ponajprije zbog njegovih korisnika. Naime, jedna od značajki je publika koja na svakom nastupu ispuni klub do posljednjeg sjedećeg i stajaćeg mjesta, te s velikom pažnjom prati nastupe što glazbenici zapažaju, cijene i uvijek iznova iskazuju. Siščani obožavaju svoj klub, prihvatili su ga kao svoj drugi dom, kao kafić ili ťdruštveni domŤ u kojem se rado okupljaju upražnajavajući svoje društvene i potrebe za kulturom.

(Fotografija - Damir Kukuruzović, snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -