Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

19. PROLJETNA REVIJA JAZZA
29.03.2009. - Mala dvorana "V. Lisinskog", Zagreb, HR

Foto: Davor Hrvoj
Darko Jurković Trio

19. Proljetna revija jazza
29.03.2009. - 01.04.2009. - MD "V. Lisinskog", Zagreb, HR

Šarolikost glazbenih izričaja

U Maloj dvorani "Vatroslava Lisinskog", Zagreb, od 29. ožujka 2009. do 1. travnja 2009. godine održana je Proljetna revija jazza, tradicionalna priredba što ju organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD "Lisinski". Držeći se ustaljene programske orijentacije, Revija je i ove godine predstavila mnogobrojne hrvatske i europske glazbenike, pokazavši šarolikost glazbenih izričaja na današnjoj sceni od kojih su neki potpuno u jazz idomu, a neki imaju tek malo doticaja s njim.

Na otvorenju je bio zastupljen fusion u izvedbi peruanskog bubnjara i udaraljkaša Alexa Acune, glazbenika koji je, svirajući u skupini Weather Report, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća sudjelovao u stvaranju povijesti tog žanra.

Inovativni Rožić
Ovim je koncertom podsjetio na tu supergrupu nastupivši s norveškim glazbenicima, svestranim klaviristom Janom Gunnarom Hoffom i basistom Perom Mathiesenom.

Nova zvijezda europskog jazza, velški klavirist Gwilym Simcock, predstavio se solističkom piano recitalom. Izvodio je vlastite skladbe crossover karaktera, smireno i strpljivo razvijajući zamisli bez atraktivnosti i većih uzbuđenja.

Iznenađujuć i inovativan, na što nas je već naviknuo, gitarist Renato Rožić je, nastupivši s međunarodnom postavom, predstavio novi koncept koji objedinjuje jazz s utjecajima ozbiljne glazbe - između ostalih izveo je obrade Webernovih djela - te funka i hip-hopa. Osim što je sigurno vodio ansambl (oktet / nonet) za koji je priredio dojmljive aranžamne Rožić se predstavio gitaristom osebujna zvuka i kratkih, ali jezgrovitih solističkih dionica.

Raznolikošću glazbenih utjecaja odlikovala se i glazba hrvatske violončelitice Asje Valčić u duu s austrijskim harmonikašem i bandoneonistom Klausom Paierom. Virtuozno su objedinili ozbiljni glazbu, jazz, tanga i šarolike etno utjecaje.

Foto: Davor Hrvoj
Denis Razz Quartet

Riječani na kraju
Tradicionalno, na Reviji je održana priredba Nove nade jazza “Marjan Marjanović” na kojoj su javni istup imali neafirmirani glazbenici i sastavi: klavirist Nikola Šantek, kvartet kontrabasista i skladatelja Tihomira Hojsaka (zrela svirka), pjevačica Ana Benzon, septet Kreol i polaznici Srednje škole za jazz i popularnu glazbu.

Na zaključnoj večeri Revije nastupili su Riječki sastavi. Denis Razz Quartet predstavio se novim autorskim skladbama svog vođe, alt saksofonista Denisa Razumovića, odsviranima u zdravoj bebop tradiciji. Razz je ugodno iznenadio publiku u dodatku koncertu pjevajući bebop scat stilom u vrlo brzom tempu.

Izmjenjujući izvedbe vlastitih skladbi i standarda, te jedne Henryja Radanovića, gitarist sjajne tehnike i posebna senzibiliteta za jazz i improvizaciju, Darko Jurković je ostvario sjajnu suradnju s kontrabasistom Radanovićem i bubnjarom Krunom Levačićem, što je bio primjeren svršetak uspješno organizirane priredbe.

(Objavljeno u "Novom listu" od 03.04.2009.)
(Fotografije - Denis Razz Quartet / Darko Jurković Trio - u "Lisinskom" - snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -