Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GRUPA TIME
29.08.2006. - Amadeo, Zagreb, HR


Foto: Davor Hrvoj
Vedran Božić
Foto: Davor Hrvoj
Ratko Divjak
Foto: Davor Hrvoj
Dado Topić

Grupa Time nastupila na Amadeu

U programu Klupske kazališno-glazbene scene Amadeo, što se ovoga ljeta održava u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, 29. kolovoza 2006. nastupila je grupa Time. Gotovo trosatnim nastupom trojka što ju čine članovi iz prve postave Timea iz 1971.: pjevač i bas gitarist Dado Topić, gitarist Vedran Božić i bubnjar Ratko Divjak, oduševila je publiku sastavljenu od svih naraštaja, od osoba koje su sedamdesetih odrastale uz njihovu glazbu, do najmlađih koji tek otkrivaju svijet rocka. U publici smo zapazili i ugledne skladatelje i dirigente klasične glazbe, a svoje je nekadašnje suradnike došao slušati i nekadašnji član grupe, također iz prve postave, cijenjeni klavijaturist i orguljaš Tihomir Pop Asanović kojeg je Topić posebice toplo pozdravio.

Foto: Davor Hrvoj
Vedran Božić
Foto: Davor Hrvoj
Vedran Božić
Foto: Davor Hrvoj
Vedran Božić

U programu nazvanom "Cijeli život čekam priliku da pjevam u Zagrebu rock'n'roll" izvodili su svoje najveće hitove, uglavnom sa svoja tri albuma: "Time", "Time II" i "Život u čizmama s visokom petom", ali i druge, a po reakciji publike oni nikako nisu zaboravljeni. Zajedno s Topićem publika je pjevala: "Za koji život treba da se rodim", "Kralj alkohol", "Hegedupa upa", "Divlje guske", "Rock mama", "Svijet", "Superstar", "Dok ja i moj miš sviramo jazz", "Cijeli život čekam priliku da pjevam u 'Zagrebu' rock'n'roll", "Živjeti slobodno", "Makedonja", "Da li znaš da te volim" i druge. Čovječe, pa sve te pjesme znamo, ali nikad ne perciramo da Timeovci imaju toliko hitova. Koji se današnji band može pohvaliti tako ujednačenom i kvalitetnim autorskim radom?

Foto: Davor Hrvoj
Ratko Divjak
Foto: Davor Hrvoj
Ratko Divjak
Foto: Davor Hrvoj
Ratko Divjak

Kad se dogode ovakve reinkarnacije poznatih skupina postavlja se pitanje razloga, opravdanosti takvog poteza. Je li to pokušaj korištenja stare slave za brzu zaradu ili iskra koja godinama tinja i kad tad se mora rasplamsati i buknuti u novom stvaralačkom plamu? Reinkarnacija Timeovaca donosi više odgovora na ta pitanja. Sličan su primjer na svjetskoj sceni Emerson, Lake & Palmer, Allman Brothers Band i neki drugi vrhunski sastavi iz sedamdesetih koji su svojim povratničkim nastupima pokazali da im nema premca na današnjoj glazbeoj sceni, barem ne u kvaliteti same glazbe koja bi ipak trebala biti mjerilo vrijednosti. Kao prvo, glazba je za njih svetinja, oni joj se u potpunosti predaju, u njoj uživaju, za nju žive. Osim toga nastupi sastava takvog ranga otvaraju nova pitanja, primjerice značenja naziva rock skupine koje se kod nas zlorabi u cilju marketinga. Koliko imamo istinskih rock sastava poput Timea? Djelovanjem Timea nameće se potreba za mijenjanjem kriterija i preispitivanjem postojećih standarada. Uz to, mladi glazbenici i sastavi konačno imaju prigodu slušati glazbu na kojoj se mogu napajati, usvajati pojam o estetskoj razini, profesionalnom, ali i entuzijastičkom odnosu prema glazbi, te nadograđivati na tim postavkama. Naime, ovim koncertom, iako se nisu predstavili u svojem najboljem izdanju, grupa Time je pokazala da je još uvijek superiorna na našoj rock sceni. Svojim su nastupom pokazali kako se "gine" za ideale, a njihovi su beskompromisna, nekomercijalna glazba zasnovana na zdravoj tradiciji, autorska prepoznatljivost, te značaj komunikacije s publikom.

Foto: Davor Hrvoj
Dado Topić
Foto: Davor Hrvoj
Dado Topić
Foto: Davor Hrvoj
Dado Topić
Foto: Davor Hrvoj
Dado Topić

Bila je to demonstracija istinskoga rocka u izvedbi trojice sjajnih i kompatibilnih glazbenika. Topić plijeni pažnju prepoznatljivim glasom, pokretač je i donosi emotvni naboj, Božić je briljantan gitarist koji donosi osebujan zvuk i improvizacije raznolika karaktera, od bluesa, preko funka do žestokog rocka, a Divjak u pratnji daje sigurnost i potiče. Šteta što ovaj svestrani bubnjar i kreativan improvizator nije imao više sola. Njihovu glazbu karakterizira prepoznatljiv autorski rukopis, tekstovi koji svakako nisu banalni, dobre vibracije, pozitivan stav, energija, ali i duboko emotivne izvedbe.

Na poticaj Dade Topića spontano, pristupom jam sessiona, izveli su i standard "Georgia On My Mind", poznat iz repertoara Ray Charlesa, pokazavši da su kompletni glazbenici spremni na izazove.

Foto: Davor Hrvoj
Time
Foto: Davor Hrvoj
Time
Foto: Davor Hrvoj
Time

(Preuzeto sa muzika.hr)
(Fotke: Davor Hrvoj, snimljeno foto aparatom Olympus E1)

Autor teksta i fotografije:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -