Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BOJAN ZULFIKARPASIC U ZAGREBU
Dobitnik European Jazz Prize - Bojan Z nastupa u Lisinskom


Bojan Zulfikarpasic u Zagrebu
Dobitnik European Jazz Prize - Bojan Z nastupa u Lisinskom

U posljednjem ovosezonskom koncertu iz Jazz ciklusa sto ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski 27. svibnja 2006. ce u Maloj dvorani Lisinski nastupiti bosanskohercegovacki klavirist i skladatelj Bojan Zulfikarpasic koji godinama zivi i djeluje u Parizu. Tijekom karijere je ostvario suradnje s glasovitim glazbenicima iz raznih zemalja i objavio niz samostalnih albuma. Kao glazbeni pedagog Bojan Z. je dobitnik Ordena viteza za umjetnost i knjizevnost koji mu je urucio Jacques Chirac, a dobitnik je i nagrade Django Reinhardt za najboljeg jazz glazbenika u Francuskoj koju mu je dodijelila Francuska jazz akademija. Proslogodisnji dobitnik prestizne nagrade European Jazz Prize, najvaznijeg priznanja za europske jaziste, Bojan Z. ce u Zagrebu svirati u triju s kontrabasistom Remijem Vignolom i bubnjarom Arijem Hoenigom. Trio povezuje klasicni jazz pijanizam s glazbom suvremene scene, nerijetko uz zacine sto su izrasli na balkanskoj glazbenoj tradiciji.

Produkcija KDVL & HDS. Cijena ulaznice 70 kn. Za skupni posjet (vise od 15 ulaznica) 20 posto popusta. Pretplatnici ostalih ciklusa u organizaciji KDVL, ucenici, studenti, umirovljenici i invalidi 50 posto popusta. Clanovi Jazz kluba Zagreb imaju 60 posto popusta.

Razgovor s dobitnikom European Jazz Prize
Bojanom Zufikarpasicem uoci nastupa u Lisinskom

Ne razmisljam o kriticarima i "jazz policiji"

- Sto vam znaci nagrada European Jazz Prize?
- Znaci, naravno, puno. Kao prvo, to je priznanje koje dolazi od kolega i profesije, sto uvijek dobro legne i napuni baterije. Drugo je i ta novcana strana koja takodjer dobro dodje jer napuni bankovni racun. No, ono sto mi zvuci najbolje je rijec "European". To mi odgovara kao epitet, a tako se i osjecam.

- Koliko je utemeljenje te nagrade utjecalo na europske jazz glazbenike i glazbu?
- Iskreno govoreci, ta nagrada postoji tek nekoliko godina i ne mogu govoriti u ime drugih, ali za mene je to dodatna motivacija, poticaj da nastavim smjerom u kojem sam krenuo.

- Kako se osjecate kao nositelj Ordena viteza za umjetnost i knjizevnost koju vam je osobno urucio Jacques Chirac?
- To je priznanje koje je vezano za moje pedagosko djelovanje, sto je za mene vazna dopunska aktivnost. Naravno da mi je drago i cast sto sam ga primio.

- Sto vam znaci nagrada Django Reinhardt za najboljeg jazz glazbenika u Francuskoj, koju vam je dodijelila Francuska jazz akademija?
- Prema svemu ovome izgleda kao da sam lovac na nagrade, sto stvarno nisam. Zadnja stvar na koju mislim kada promisljam glazbu za kompakt disk ili koncert su kriticari i pripadnici takozvane "jazz policije", ali kad te nagrade dodju vrlo sam zadovoljan, uzmem ih, zahvalim, te nastavim putem kojim sam krenuo. U svakom je slucaju veca motiviracija za zivot i rad u sredini u kojoj je covjek priznat i cijenjen. To je bio glavni razlog mog odlaska u Francusku.

- Kako kroz sastav Koreni ostvarujete multietnicku povezanost s glazbenicima koji dolaze iz raznih kultura?
- Taj sastav je prvenstveno bio skup vrlo jakih glazbenih osobnosti i izvrsnih improvizatora. Svatko od njih je bio majstor na svoj nacin i u svojoj bransi. Svi su oni na neki nacin nasli svoje mjesto i interes u glazbenim zamislima koje sam predlagao. To je bilo veliko i snazno iskustvo.

- Sto ste naucili od slavnog klavirista Clare Fischera?
- Naucio sam kao odbaciti refleksnu svirku i kako uvijek iznova preispitivati svoje harmonijske boje trazeci takozvane "sophisticated colors" koje se mogu cuti kod vecine velikana harmonijskog jazz klavira.

- Zasto, kad svirate standarde, odabirete manje poznate skladbe jako poznatih glazbenika poput Sonny Rollinsa, Duke Ellingtona ili Ornette Colemana?
- Zato sto sam na neki nacin osobno emotivno vezan za te standarde.

- Je li u Parizu jos uvijek snazna klupska jazz scena?
- Je. Ima nekoliko desetina jazz klubova, iako ja izlazim rjedje nego prije jer imam obitelj i volim se baviti svojom djecom. No, znam da se neprestano pojavljuju novi mladi glazbenici koji donose svjeze ideje, sto je odraz jedne zdrave glazbene sredine.

- Namjeravate li se vratiti u Groznjan u kojem ste vise puta boravili i koji je znacajan za pocetak vase karijere?
- Zasto da ne, mada su mi ljetna razdoblja, uglavnom, puna koncertnih aktivnosti, ali sve je drugo stvar organizacije.

- Kako ste zamislili zagrebacki koncert?
- Nisam jos odlucio sto cemo svirati. Zelim prije vidjeti dvoranu, glazbala na pozornici, akustiku i opcenitu vibraciju prostora, a trada cu osmisliti program.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -