Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

ALEN SLAVICA
Interviewer: Dragutin Matošević

Alen Slavica
Razgovarao: Dragutin Matošević

- Možeš li opisati svoje početke - što / tko te je uvelo / uveo u svijet muzike, kako si to ostvario (solo, u grupi / o svojim uzorima / o svojim ciljevima (očekivanjima).... Kako si stupio u kontakt sa Đelom Jusićem? Što je ta saradnja sve donijela tvojoj muzičkoj karijeri?

Kao pobjednik takmičenja pjevača amatera Hrvatske, imao sam mogućnost snimanja prve LP ploče. Budući da je Đelo Jusić bio kompozitor te pobjedničke pjesme, uslijedila je suradnja sa njim. Snimili smo dva albuma koja su relativno dobro prošla (za pjesme pisane za Terezu, a ne za mladog pjevača od 16 godina). Bio sam premlad za takve pjesme koje su i danas divne. U svijet muzike ušao sam genetski, po bakama i po djedama, koji su bili muzikalni... Ja sam kao mali uvijek pjevao, zabavljao ljude, goste, prijatelje itd. Uz podršku roditelja nastupao sam na raznim tadašnjim priredbama, osvajao lokalne nagrade, pa i nagradu Najbolji glas svoga Karlovca, 1978. godine, na Festu amatera.

- Tvoj prvi diskografski uradak je bio (single / LP)... Koji muzičari su ti bili pratnja? Na kakav odijek je naišao tvoj diskografski prvijenac?

Prvo sam snimio album - pratili su me Đelo Jusić i studijski muzičari iz Beograda, jer je album izdan za PGP RTB, Beograd. Pjesma su bile dubrovačkog štiha i uz nezaboravne lule gospara Đele.

- U nastavku muzičke karijere sarađuješ sa Đorđe Novkovićem. Predstavi svoju diskografiju urađenu tokom te saradnje.

Suradnja sa Đ. Novkovićem krenula je 80-tih. Snimili smo (za Croatia Records) 6 albuma i prodali pet zlatnih naklada. Suradnja sa Novkovićem trajala je do 1990. godine, kada smo odustali od izdavanja na tržište već snimljenog albuma (s time da sam 1995. godine iskoristio neke od tih pjesama).

- Učestvovao si na mnogim festivalima. Koliko su oni mogli pomoći afirmaciji mladog umjetnika? Da li je šteta, po tvom mišljenju, da ih je danas znatno manje?

Pjevao sam na svim festivalima koji su postojali u bivšoj državi uključujući i Akorde Kosova, na albanskom, i u Štipu, na makedonskom. Turneje su se radile po svim gradovima ex YU, a moji koncerti u Makedoniji, u Ohridu, bili su posjećeniji od onih Bijelog dugmeta. Danas festivala (brojčano) nije ništa manje nego tada, samo nisu kvalitetni kao nekada. Danas se kriterij poremetio, pa imamo kvazi pjevače i loše autore. To je jedan od razloga zašto nove pjesme ne o(p)staju, nego se stare pjesme konstantno vraćaju. Danas je u pitanju i malo tržište, slaba prodaja CD-a, veliko "prženje" glazbe skinute putem Interneta, ali naravno, to je isti slučaj u cijelom svijetu, pa i Madonna proda 500,000, za razliku od ranije, milionskih tiraža. Na današnjim festivalima pobjeđuju sponzori, a ne pjesme. Pjesme se (nevezano za njihov kvalitet) - nameću publici. Trenutna produkcija je ogromna - toliko izdanja i kompilacija nema, vjerujem, ni na pojedinim radio postajama u Los Angelesu, kako je to u nas.

- Tvoja nadgradnja dovela te je do tačke da si postao kompletan autor svoja 3 zadnja albuma. Analiziraj ih jedan po jedan (glede sadržaja, muzičke tematike, uspješnosti...).

Što se tiče autorstava, uvijek sam radio svoje pjesme, al' nisam bio u mogućnosti nuditi ih ili nametati ih, jer sam imao svoje komozitore koji su skladali za mene. Prva dva autorska albuma nastala su i snimljena su u Kanadi, a treći u Los Angelesu. Pod utjecajem svjetskog repertoara i produkcije, jednostavno, nesvjesno sam radio na novi način. Proširio sam svoje obzore. Slušao sve vrste, stilove glazbe. Album "Pod krilima neba", jedan mi je od mojih nadražih albuma. Snimao sam ga 8 mjeseci, sa vrsnim svjetskim glazbenicima: Michael Thompson jedan je od njih i radio je za Peter Framptona... Taj album je zajedno samnom, producirao i aranžirao John Setej. Album "Toliko malo" sniman je u LA-u. Producent je bio Tihomir Borošak, a gost na albumu Damir Šimić Shime - vrstan rock gitarista. To je album "čvrstog" zvuka, pod utjecajem LA-a, gitara, alternativnih bendova itd... ipak, za nijansu prilagođen našem tržištu. Nova obrada pjesme "Dao sam ti dušu" - ima taj osjećaj LA-a. Svi ti albumi imali su dobru prođu na tržištu, iako nisam imao sponzore i preveliku reklamu.

- Duži vremenski period proveo si u inozemstvu (Kanada, USA). Koja iskustva nosiš iz tog vremena? Što to oni imaju / rade, a kod nas će doći tek za "100 godina"?

Živio sam na relaciji Kanada - Hrvatska 11 godina (pola, pola), a 8 i pol godina u Los Angelesu. Radio sam u "Guitar centru", 3 godine, i godinu dana obnašao menadžerske poslove GC-a (lanca trgovačkih centara muzičke opreme koji danas ima oko 250 dućana širom USA). Godinu dana sam bio predstavnik (sales rep) za mikrofone Audix i studijske kablove Monster, za Južnu Kaliforniju. Imam ogromno iskustvo stečeno životom u LA-u, družeći se sa mnogim glazbenicima, a imao sam prilike upoznati i svijetske zvijezde glazbe i filma (Johny Deep, Anthonio Banderas, Joe Peshi, Brian May, Edy Van Halen, Rudy Sarzo, Steve Luchater, Tommy Lee, itd.). Ameri su jedan pozitivan svijet. Oni daju potporu svakom mladom talentu. Oni su neiskvareni, vrsni i veliki glazbenici koji žive za glazbu. Barem sam ja bio u tom okruženju. Nemam niti jedno loše iskustvo. Niko te ne zamara problemima, nikoga ne zanimaju tuđe privatne stvari itd...

- Vratio si se u Hrvatsku. Koje promjene na muzičkom planu / muzičkoj okolini si vidio u odnosu na vrijeme kada si tu ranije djelovao? Naravno, pokušat ćeš povratiti svoje bivše pozicije na muzičkoj sceni ovih prostora. Na koji način to misliš ostvariti? Vjeruješ li u (ponovni) uspjeh?

Promjene u 8 godina su, naravno, velike, iako nisu nešto što nisam očekivao. Povratak na muzičku scenu Hrvatske usljedio je sa pjesmom, "Maslina", uz gostovanje Miroslava Tadića (gitariste svjetskog renomea). Bilo je to na festivalu Šibenske Šansone 2006. U međuvremenu, u ove tri godine od kako sam ovdje u Zagrebu, dosta toga se izdešavalo, pa mogu reći da sam zadovoljan postignutim. Nastupao sam: na festivalu Šibenska Šansona 4 puta, Mostar fest, Radijski fest 2 puta, Radijski u Širokom Brijegu, Marko Polo u Korčuli, izdata mi je "Zlatne kolekcija" (za Croatia Records), studijski album "Toliko malo", video spot za pjesmu "Maslina" (koji se redovno vrti na CMC-u), snimio sam duet sa Oliverom Dragojevićem, pjesme sa svih tih festivala ("Proći će nam godine", "Ništa mi ne vridi", "Isto nas more pere"...), konstantno se vrte na radio postajama širom zemlje. A za čudo božije, pjesma "Dao sam ti dušu" nije se prestala "vrtjeti" već 24 godine, pa na YouTubeu, u godinu dana, ima skoro pola miliona klikova. Obrada pjesme "Ja ludujem", u izvedbi Dženana Lončarevića, veliki je hit u Srbiji. Posebno mi je drago da je i ta pjesma "oživjela" (ta pjesma ima klikova koliko i Alicia Key).

- Kada bi se pravila muzička koncertna karavana - u kojoj grupi sadašnjih muzičkih zvijezda Hrvatske (ovdašnjih prostora) vidiš svoje ime (mjesto)?

Što se tiče karavana koji prolaze, ja tu uvijek imam svoje mjesto i svoju publiku... ili pored karavane (kao Wayat Erp), sagledavam situaciju i sve mi je jasno 'ko toj karavani ne pripada (ali taj sud zadržim za sebe). Uvijek sam u nekoj "zlatnoj sredini", bez obzira na pauze koje prouzroče padove moje popularnosti. To me dodatno tjera i motiviše. Zadajem si ne tako lake zadatke i ciljeve i nastojim da ih i ostvarim. Imam tu sreću da su moje ime i prezime, kao i mnoge moje pjesme, preživjeli proteklo vrijeme, a pjesme su našle put do publike koja cijeni dobru i kvalitetnu pjesmu. To je moje najveće zadovoljstvo.

- Iz tvog bogatog iskustva, a u svijetlu današnjice, kako danas uspjeti na muzičkom planu? Što bi predložio mladim umjetnicima kao osnovno (neizostavno) za uspjeh?

Danas mladima nije lako uspjeti na glazbenom planu i općenito u karijeri. Vladaju preveliki osobni interesi i ima masa prepreka sa kojim se glazbenici ne bi trebali baviti. Mnogi se previše koncentriraju na zaradu, cilj je prihod. Rade se namjenske pjesme i nameću se bezvrijedne pjesme s nadom da će biti hit. Glazba treba da dolazi iz duše, glazba se proživljava, ona nema namjenu i unaprijed smišljen plan koji vodi ka bogaćenju. Glazbenik se rodi. Genetski, on glazbu nosi u sebi. Pravi umjetnik se izražava glazbom, on svoja osjećanja prenosi na publiku. Tu nema foliranja, to (foliranje) se uvijek osjeti, prepozna. A naravno, zrelost i iskustvo, faktori su koji dolaze vremenom. Savjet mladim glazbenicima bio bi da glazbu rade sa ljubavlju i potpuno iskreno, da slušaju raznu glazbu, da budu informirani što se događa na svjetskoj sceni. Naravno, u tom poslu treba nekad i sreće, dobar menadžer... Osobno smatram da je kvaliteta ta koja ostaje, pjesma je u tom slučaju van vremenska. Nikako sezonska. Upornost i radišnost se uvijek na neki način vrate, ili kao što bi rekao Arsen (Dedić): "Rad oslobađa".

- Predstavi tvoj novi muzički materijal. Kada ga izdaješ?

Moj novi album slijedi ove (2010.) godine i to će biti "Live" album, sa materijalom sa jednog od koncerta koje upravo pripremam. Slijedit će veći koncerti - Skoplje, Beograd, Podgorica, Zagreb..., a termine ću uskoro znati.

ALEN SLAVICA - Dao sam ti dušu
ALEN SLAVICA - S tobom našao sam sreću
ALEN SLAVICA - Ispod tvoga jastuka

Interviewer:
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -