Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

MUSTAFA MUFO HADŽIEFENDIĆ
Interviewer: Dragutin Matošević

Foto: Dragutin Matosevic
Terusi: Mustafa Mufo Hadziefendić, Tomislav Dodo Križan, Miodrag Bato Kostić, Aleksandar Saša Mioković
Mustafa Mufo Hadžiefendić
Razgovarao: Dragutin Matošević

Terusi, Tuzla, B&H - Mustafa Mufo Hadžiefendić, bubnjar
Razgovor vođen januara 2001. godine

Grupa Terusi je imala svoj prvi nastup u Tuzli 14. februara 1965. godine, na Valentinovo, u holu Rudarskog fakulteta u Tuzli. Grupa je, naravno, nastala malo ranije. Ja sam u to doba stanovao blizu bivšeg Doma armije i cesto sam svracao u njega. Svirao sam u to vrijeme usnu harmoniku i bubnjeve. Poceci moje muzicke karijere vezani su za rad sa orkestrom Mladi. Istovremeno sam svirao i u orkestru Lira koji je vodio Tono Pečenko. U orkestru Lira sam bio najmladi clan. Oko mene su se poceli skupljati mladi momci - Aleksandar Saša Mioković i Josip Mišo Čoja, jedan jako dobar gitarista. Nastala je ideja da se napravi sastav u kojem bi svirali iskljucivo mladi muzicari. Ovaj sastav je ubrzo oformljen i cinili su ga Aleksandar Saša Mioković, pjevac, Mehmed Ćilimković, gitarista, Darko Javor, druga gitara, Radenko Mičić, klavirista, Josip Mišo Čoja, treca gitara i ja, na bunjevima. Cak smo imali jedan nastup, u bivšem Domu armije Tuzla, koji je bio lijepo prihvacen, ali ništa nije bilo više od toga. Ja sam nastavio rad sa orkestrom Lira, a Saša i Zoran Paki pozivaju Tomislava Dodu Križana, Miodraga Batu Kostica (koji je u to vrijeme bio sedmi ili osmi razred osnovne škole) i Mimu Mulaosmanovica, bubnjara, da osnuju novu grupu. To je bila grupa koja još nije imala svog imena. Svoj prvi nastup, ta grupa je imala januara 1965. godine na Husinu (kraj Tuzle). Taj nastup je dobro prošao. Iz nekog razloga, momci su kasnije htjeli novog bubnjara i pozvali su mene da im se pridružim. Pristao sam. Bilo je to 10. februara 1965. godine.

O prvoj postavi grupe Terusi:

Grupa je bila kompletirana i dobila je ime - VIS (vokalno instrumentalni sastav) Terusi. Imali smo tri probe i dolazi taj 14. februar 1965. godine - naše prvo predstavljanje u gradu Tuzli. Hol Rudarskog fakulteta je bio prepun. Pucala su stakla od nastale gužve. Bio je to prvi nastup nekog gitaristickog sastava u gradu. I dan danas se ježim kada se sjetim tog nastupa. Tada sam ja ispred sebe imao samo jedan bubanj i dvije cinele. Tu vecer smo svirali pjesme iz repertoara grupa The Beatles i The Shadows, kao i pjesme Elvis Presley-a. U to vrijeme nisu se mogle tako lako nabavljati gramofonske ploce sa najnovijim hitovima. Mi bismo kasno navecer tražili na svojim radio aparatima Radio Luksemburg, snimali bi te hitove na magnetofon, popularno zvani "trakaš" i sutradan uvježbavali te pjesme.

O gitarijadi na Sajmištu u Beogradu:

U ono doba, govorimo o 1966. godini, izlazio je muzicki casopis Ritam i u njemu je bilo organizovano glasanje za grupe koje bi imale pravo nastupa na prvoj gitarijadi u velikoj hali Sajmišta u Beogradu. Mi smo culi za tu gitarijadu, prijavili se casopisu Ritam i dospjeli na listu za glasanje. Na osnovu glasova citalaca, stekli smo pravo da nastupimo na gitarijadi, što smo i ucinili. Do Beograda smo putovali vozom, bio je zimski period. Sajmište, gdje se sve to odvijalo, bilo je prepuno - prema mojoj procjeni oko 6.000 posjetilaca, ako ne i više. Pored nas su nastupile i grupe Elipse, Siluete, Zlatni Decaci - sve iz Beograda, mislim da su bili i Delfini iz Zagreba sa Zdenkom Juranom kao vokalnim solistom, a bilo je još nekih grupa, ali se ne sjecam njihovih imena. Ujedno je bilo organizovano i takmicenje za najminimalniju mini suknju. Pobjedila je djevojka koja je umjesto suknje imala opasac. Mi smo bili veoma uzbudeni, ali je odaziv publike poslije našeg nastupa bio veoma pozitivan. Na kraju smo zauzeli šesto mjesto prema mišljenju žirija gitarijade.

O drugoj postavi grupe Terusi - Gitarijada u FIS-u, Sarajevo:

Godinu dana nakon beogradske gitarijade, nastupili smo na sarajevskoj gitarijadi organizovanoj u popularnom plesnjaku FIS u Sarajevu, 1967. godine. Tada smo vec bili bez Aleksandra Saše Miokovica koji je osnovao grupu Juniori. Imali smo novog vokalnog solistu, Midhata Midu Arnautovica, a bila je još jedna novina - uveli smo višeglasno pjevanje. Pjevali su Mido ili Paki - prvi glas, Dodo - visoku, a ja - donju tercu. Pored nas su na gitarijadi u FIS-u nastupile grupe Indexi, Kodeksi, Vokinsi i Ambasadori - sve iz Sarajeva, travnicki Veziri sa vokalnim solistom Seidom Memicem Vajtom i još neke. Dok smo mi izvodili svoj program, bio je tajac u sali, a potom, gromoglasan aplauz. Prva tri mjesta osvajaju grupe iz Sarajevo, a Terusi bivaju proglašeni najboljom grupom iz "unutrašnjosti". Nagrada je bio jedan gramofon koji smo dali Midi.

O matinejama u sali Hotela Bristol u Tuzli:

Ni sam ne znam kako smo mi dobili da sviramo te matineje u Hotelu Bristol. Matineje su održavane u zimskom periodu, nedjeljama, a pocinjale su u 15 sati i trale do 18 sati. Naše redovne svirke u DTV Partizan su pocinjale u 19 sati. Nama je ostajao jedan sat vremena da sve instrumente na rukama prenesemo iz hotela do DTV Partizana i da tamo nastavimo sa svirkom. Sreca da razdaljina izmedu ova dva objekta nije bila velika. Da bi se dobilo mjesto za matineju, posjetioci su trebali doci najkasnije do 14 sati. Kada bismo mi zapocinjali sa svirkom, hotel je vec bio pun. Totalno pun. Naplacivale su se ulaznice, a u hotel se nije moglo uci bez odijela i kravate. Skoro sva publika bi se nakon matineja preselila zajedno sa nama u DTV Partizan i nastavljala druženje i uživanje u muzici.

O daljim promjenama clanova grupe Terusi:

Saša je otišao prvi iz Terusa. Još dok je bio naš clan, poceo je praviti grupu Juniori. Po njegovom odlasku, na mjesto vokalnog soliste dolazi Midhat Mido Arnautovic koji je dao jedan veliki doprinos radu grupe Terusi. Dolazi 1967. godina kada Dodo i ja odlazimo u vojsku. Grupu Terusi popunjavaju Mustafa Kiko Kikic, orguljaš, Rešad Rešo Arnautovic (koji je sada dirigent u Sarajevu) klavirista, tu se u grupi pojavljuju i Zdravko Novak, saksofonista i Savo Martinovic, bubnjar. Ja, po povratku iz armije, prilazim grupi Sonori i sa njima nastavljam graditi svoju muzicku karijeru.

O zadnjoj postavi grupe Terusi:

Mnogo kasnije, od originalne postave ostaju samo Miodrag Bato Kostic i Zoran Paki. Grupu Terusi popunjavaju Suad Džonlagic, orguljaš, Besim Besko Smajlovic, vokalni solista i Peda Martinovic, bubnjar. Ova postava je snimila i prvi singl grupe Terusi (1975. godine). Kasnije, grupa snima i drugi singl (1976. godine).


Terusi

Terusi

Terusi

Interviewer:
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -