Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

IRINA & STORM
Interviewer: Dragutin Matošević, Tuzla, BiH

Foto: Dragutin Matošević

Irina & Storm
Storm rock
Razgovarano, 28.05.2007. godine

B: Danas je 28.05.2007. godine. U društvu sam sa članovima benda Irina & Storm. Pored mene su Irina Kapetanović (vokal), Damir Sinanović Bumbar (bunjevi), Samir Sinanović Same (gitara) i Mario Vilušić (bas gitara). Ovaj razgovor bih počeo primjedbom da sam, imajući prethodnu predodžbu o tvom prijašnjem radu, Irina, kao i o radu članova grupe Storm, koji su prethodno djelovali pod imenom Southern Storm, prilično bio iznenađen muzikom sa vašeg zajedničkog albuma "Početak kraja". Molio bih te Irina da objasniš tko je inicirao i zašto je nastao taj stilski preokret u vašoj muzici?

Irina: Mislim da smo svi u bendu tome dali svog doprinosa. Zajedničkim snagama smo stvarali i tekstove i muziku, zajedno smo radili na aranžmanima, s tim da smo imali ogromnu, zaista ogromnu pomoć našeg producenta, Ferida Hukića Fece, koji je možda i najviše dao doprinosa da se mi "otrgnemo" od našeg starog razmišljanja i da sami sebi proširimo naše horizonte i da krenemo i nekim drugim muzičkim pravcima. Tek kada smo dobili finalni proizvod shvatili smo koliko je Feco bio u pravu. Nedavno sam gledala jedan "dokumentarac" o tome kako je Metallica pravila svoj "black" album i imali su sličan slučaj umjetničke blokade, albumi su im ličili jedan na drugoga. Međutim, Bob Rock je došao i rekao: "...sada ćemo raditi malo drugačije". Mi smo sada 100% sigurni da je ovaj novi zvuk onaj pravi za grupu Irina & Storm i taj zvuk, taj naš "pečat" ćemo i dalje razvijati.

B. Dobra potvrda da ste ozbiljno krenuli u taj projekat, bar za mene, bila je vaša izjava da svi zajednički potpisujete vaš muzički materijal. To je, misli, jedna velika odluka i čime je ona inicirana?

Bumbar: Pošto se mi već dugo vremena poznajemo, družimo se i dobri smo prijatelji, nekako je najnormalnije da zajedničko djelo zajedno i potpišemo. Naravno, uvijek neko dođe sa nekom osnovnom idejom, a onda svi to zajednički razrađujemo na našim probama. Sličan princip rada je i kod muzike i kod tekstova. Sve ovo je, na kraju krajeva i istina, jer svi smo se zajednički založili za ovaj materijal i on je produkt svih članova benda Irina & Storm i, naravno, našeg producenta Ferida Hukića Fece.

B. Pitanje za Marija koji je stari i iskusni muzičar, da pomenem samo njegovo učešće u radu grupa Neon Knights i Southern Storm, gdje bi ti po muzičkom stilu "smjestio" bend Irina & Storm?

Mario: Mi smo tokom snimanja našeg albuma upravo i razmišljali o tome - gdje smo mi sa našom muzikom, koji mi to muzički stil sviramo i da sada ne bismo redali sve te slične nam muzičke stilove poput hard rock, heavy rock, pop rock, a nedavno sam čuo za novi muzički pravac, halal pop (smijeh svih prisutnih, op.a.), mi smo našu muziku nazvali našim terminom - storm rock. U našim pjesmama ima i pop muzike, a više rocka, heavy metala, nešto prizvuka sa istoka, nešto etno tragova sa naših prostora... stoga smo to jednostavno nazvali storm rock.

B. Koga vidiš, prema muzičkom stilu koji svirate, kao vašu predgrupu ne nekom "većem" koncertu?

Mario: Ne bih ja to nazvao predgrupom, već kao sparing bend... Pa, Iron Maiden (smijeh svih prisutnih, op.a.), pa... slušajući bendove koji su trenutno na sceni ne bih mogao naći nekoga koji nam je stilski sličan. U stvari, svaki bend koji svira rock and roll može uz nas dijeliti isti stage.

Bubmar. Ja bih dao svoje mišljenje po tom pitanju. Bend sa ovih prostora sa kojim bismo mogli napraviti turneju bio bi beogradski bend Negative. I oni kao i mi imaju ženski vokal i nekako su oni najpribližniji tome što i mi sviramo.

B: Naredno pitanje je za Sameta. I u ovom kratkom vremenskom periodu vašeg djelovanja, već ste svirali sa više "velikih" bendova. Koja imena bi ti sve izdvojio?

Same: Izdvojio bih našu saradnju sa Amelom Ćurićem, Enverom Lugavićem, svirali smo sa Dadom Topićem i grupom Time, a vjerujem da je svima nama, ipak, najdraža saradnja sa slavnom finskom rock atrakcijom, Leningrad Cowboys. Do te saradnje je došlo sasvim slučajno, a možemo je zahvaliti našim svirkama za snage SFOR-a stacioniranim na Aerodromu Dubrave kraj Tuzle. Upravo od komande te baze zamoljeni smo da sviramo sa grupom Leningrad Cowboys na njihovom koncertu za snage SFOR-a u Dubravama.

B: Irina, u fazi ste medijske promocije vašeg albuma "Početak kraja". Kakvi su vam planovi vezani za njegovu koncertnu promociju?

Irina: Želimo ići planski, sve po redu. Izdali smo album, želimo da našu muziku čuje što više ljudi. Svi su, kao i Vi, bili u nekim nedoumicama što je to što mi sada radimo. Dakle, prvo bismo napravili veliku radijsku promociju materijala sa ovog albuma, da se on što više sluša i kada se naša publika odredi spram tog materijala, kada stekne neki svoj sud, da li im se ta muzika sviđa ili ne, onda bismo napravili jednu turneju. U tom cilju smo već obavili neke preliminarne razgovore sa nekim ljudima koji bi nam mogli biti tour manageri, koji se time, inače, već profesionalno bave, da se mi ne bismo upuštali u taj dio posla, u neke poslovne zahvate kojima nismo dorasli. Naravno, turneja bi najprije obuhvatila Bosnu i Hercegovinu, a potom i Srbiju, pa i dalje.

B: Kakav je odaziv medija? Da li su mediji "kooperativni" glede vašeg novog albuma?

Bumbar: Pošto smo ovaj album izdali za sarajevsku firmu Hayat Production, oni su i dobili ekskluzivno pravo da se naš album putem video spota prvo reklamira na Hayat televiziji. Promovirali smo naš album i u Banja Luci, na raznim lokalnim medijima i veoma dobro smo bili primljeni. Naravno, u promociju uključujemo i sve tuzlanske lokalne radio i TV stanice. Uglavnom, zadovoljni smo promocijom, a još više time da je naš materijal također dobro prihvaćen.

B: Kako se album distribuira?

Irina: Za našeg izdavača smo i izabrali Hayat Production iz razloga što od svih naših izdavača imaju najbolje organizovanu distribuciju. Oni su naš album poslali na više od 300 svojih prodajnih mjesta tako da se on i u BiH i vani može kupiti u svom originalnom izdanju. Pregovaramo i sa distributerima izvan Bosne i Hercegovine koji su zainteresovani izdati ovaj album za svoja tržišta. Najozbiljniji razgovori vode se sa Menartom (koji pokriva Sloveniju i Hrvatsku), a za Srbiju bi voljeli da distribuciju preuzme PGP RTS.

B. Našem razgovoru se, evo, pridružio i Dario Havel (gitara) i za njega imam pitanje - kako je nastao video spot za pjesmu "Tragovi prošlosti", koja mu je ideja, tko je radio režiju...?

Dario: Video spot je režirao Aleksandar Bibanović i to tehnikom koja se u stručnim krugovima zove "zeleni ključ", tako da nam samo snimanje nije oduzelo previše vremena. Ostatak posla, režijski dio, uzeo je skoro mjesec dana vremena. Od režisera smo tražili da izbjegne ustaljene klišee za video spotove na ovdašnjim prostorima i mislimo da je njegov finalni proizvod daleko od stereotipa kojima smo zapljusnuti sa naših TV ekrana. Insistirali smo da nam video spot bude "drugačiji" jer nam je i muzika drugačija u odnosu na ono što sviraju ostali bendovi. Taj video spot se već odavno može vidjeti na Hayat televiziji i u muzičkim programima ostalih TV kuća, kao i na našoj Internet prezentaciji na web adresi: http://www.myspace.com/irinastorm .

B. Irina, koliko dugo će trajati ova grupa?

Irina: Do kraja naših života, ja se to iskreno nadam (netko iz pozadine dobacuje: "Dok ne izađe iz voza!", smijeh svih prisutnih, op.a.). Ovo su ljudi sa kojima sam se mnogo družila i prije ove saradnje i već se svi jako dobro poznajemo, znamo naše uzajamne i mane i vrline, tako da smo na neki način porodica, a iz porodice se ne izlazi tako lako.

B. Ja vam želim svu sreću.

Irina & Storm: (Svi uglas) Hvala, hvala puno...


Interview objavljen u Tuzlanskom listu
Br. 1xx od xx.xx.2007.

Interviewer:

Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -