Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GOTAN PROJECT
Lunatico
Ya Basta! / Science & Melodie / Dallas Records, 2006.


GOTAN PROJECT
"Lunatico"

Povodom gostovanja ovog znamenitog argentinskog sastava u Zagrebu, 17.06.2006. godine, predstavljamo vam njihov najnoviji, drugi album pod naslovom "Lunatico". Album je objavljen u IV mjesecu 2006. godine, a za ovo podrucje licencno ga je objavio zagrebacki Dallas Records.

Buduci da Victor Villena, bandeneonist sastava paralelno radi i u projektu Quinteto El Despues s kojim je tijekom 2005/06 proveo veliki dio vremena na svjetskoj turneji, nastanak ovog albuma je bio vezan uz visemjesecni rad. Kako ne bi ponavljali uspjesnu formulu debija "La Revancha Del Tango" (2001.), ekipa okupljena oko gitariste Eduarda Makaroffa krenula je u klasicnije forme tanga koje bi po njihovim rijecima upotrebio i sam Anibal Troilo, velikan argentinskog tanga. Dio albuma sniman je u glasovitom Studiu ION u Buenos Airesu tijekom jeseni i zime 2005. sa Parizanom Philippe Cohen Solalom i Svicarcem Cristoph H. Mullerom, nakon cega citava ekipa odlazi u Pariz gdje im se pridruzuju argentinska bandeneonistica Nini Flores i pjevacica Cristina Vilallonga iz Barcelone. Kao pridruzeni gosti na albumu se pojavljuju i brojni glazbenici sa strane - pijanist Gustavo Beyetelmann, cijela postava gudackog orkestra, jedan trombonist, te dva MC-ija.

Album otvara netipican, lijeni i tromi tango ritam skladbe "Amor Porento" sa vokalom Cristine Vilallonga, kompozicije koja zvuci kao da je izasla iz nekih optimisticnijih trenutaka Nick Caveovog opusa, u cemu dobar dio "alternativnijeg" zvuka cini ambijentalni, razliveni zvuk elektricne gitare i suradnja sa glasovitim sastavom Calexico, te minijaturne melodije piana uz nezaobilazni melodijski efekat harmonike bandeneon. U narednom broju "Notas" kao glavni narator pojavljuje se Juan Carlos Caceres, a ritam pokazuje sklonost prema modernom izrazu na relaciji pop / trip-hop. Fine i leprsave melodije klasicnog oblika tango izraza koje su kroz citav album dosle do samog fokusa, ovdje su oblikovane kroz defile gudacke sekcije i sitnih bandeneonistickih melodija uz prisustvo laganih primjesa dub efekata. Hit singl "Diferente" oblikovan je kroz suvremeni dance-pop-disco ritam kojeg prati jednostavan i tupi zvuk bas gitare, vokal Cristine (koja se pojavljuje u 6 naslova), bogatom lepezom gudaca, te nezaobilaznom infrastrukturom sa bandeneonom.

Skladbe "Celos" i naslovna "Lunatico" su umjerenog i lezernog karaktera u cijim se intervalima izmedju skladbi pojavljuje zamor i vreva otmjenog mondenog restorana. Inace, koncipirane su na vrlo otmjene melodijske fragmente piano svirke uz koristenje bubnjarskih metlica, kontrabasa i akusticne gitare. Sama naslovna skladba dobila je naziv po trkacem konju, sampionu heroja tanga iz 30-tih godina 20. stoljeca, Carlos Gardela, pa je stoga ovdje upotrebljen efekt najava sa razglasa konjickog trkalista - hipodroma. U plesni hip-hop uvodi broj "Mi confesion" sa rap vokalom Koxmoza, no glazba je plesni tango prozet strukturama gudackih ritmova. Takodjer, plesni naboj sadrze i kompozicije "La viguela" (sa vokalima preko vokodera), znatno umjerenije "Arrabal" i "Domingo", (koja u zvuku bandeneona melodijski podsjeca na znameniti sound Jacksonovog "Billie Jeana" s odredjenim referencama koje kao da su pobrane sa davnog projekta David Byrna i Brian Enoa - "My Life In The Bush Of Ghosts"), dok su nesto lezernije "Tango cancion" (u ritmu bliskom trip-hopu), raskosni instrumental "Criminal" i zavrsna "Paris, Texas".

Za razliku od debi albuma "La Revancha Del Tango" koji je u dobroj mjeri bio okrenut prema kurentnim elektronskim plesnim trendovima trip-hopa, ambijentalnog i laganijeg acid-jazz popa sa blagim izletima u d'n'b, dub i povremene tradicionalne zvukove latino utjecaja, "Lunatico" je potpuni povratak korijenima tango glazbe uz suvremeni doprinos produkcije i minimalno koristenje elektronskih pomagala. Zbog toga album zvuci upravo onako kako i sam Eduardo Makaroff tvrdi - "povratak jedan korak unazad i dva koraka naprijed" kako bi stvorio idealne smjernice za daljnji razvoj tanga s jakim naglaskom na organskim korijenima tanga gotovo na nivou klasicne glazbe. Fino, otmjeno, lezerno i nadasve moderno ostvarenje koje otvara nove mogucnosti za daljnje kreativne inspiracije tango scene.


Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -