Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DREAM THEATER
Octavarium
(2005)


Vrhunska svirka, vrhunska produkcija i sve naj, naj nalazi se i ovog puta na najnovijem albumu grupe Dream Theater. Nisam se bavio detaljima i pitanjima zasto su albumu dali naziv "Octavarium" ili sto bi to moglo znaciti. Uzeo sam CD u ruke, stavio ga u CD player, nastimao se u omiljenju pozu za slusanje i pritisnuo Play. Za njihov prosli album sam rekao da na neki nacin treba uzeti godisnji odmor kada se slusa jedan ovako virtuozan sastav. Za slusanje albuma grupe Dream Theater uvijek nekako nadjem vremena da bih se posvetio onome sto bi me moglo razveseliti. Da, za to je potrebno mnogo vise vremena - da se uoci sva harmonija i kreativnost muzicara ovakvog kalibra.

Na samom pocetku album je predstavljen pompeznom "The Root Of All Evil". Carobnih osam minuta i cetrdeset sekundi me prikovalo u mjestu. Nije potrebno govoriti o zvuku i njegovoj punoci sto se osjeti zahvaljuci velikom trudu ulozenom u produkciju. Po konceptu ovaj album je jako slican proslom, "Train To The Thought". Vise se ne oslanjaju na balade ili skladbe koje traju citavu vjecnost. Na albumu, doduse, zadnja skladba, a ujedno i naslovna, "Octavarium", traje dvadeset i cetiri minute. Ostale su raspona izmedju pet, sest ili osam minuta. Sasvim je to dobro uradjen album koji se odmah po pojavljivanju bukvalno razgrabio u CD shopovima. Zbog svih elemenata sadrzanih u Theaterovoj svirci, uvijek mi je tesko ocijeniti novi album koji izade. Zato, zasluzuju najvisu ocjenu jer svaki album je za mene poseban dozivljaj, i budi posebnu paznju sto izaziva odlicno poznavanje muzike svakog clana u ovoj grupi koja progressive metal podize na jedan visi nivo.

Izbjegavam, namjerno, spominjanje pojedinog clana grupe i njegov udio u svirci na albumu, jer bih otisao u objasnjavanja bez granica, a time ne bih nista znacajno postigao. Najvrijednije je poslusati jos jednom nevjerovatno dobro odradjen album i licno se uziviti u muzicke detalje koje se nalaze na nosacu zvuka. Uzivanje se sastoji, naravno, u svim mogucim detaljima koje ova grupa zna docarati: melodicnost, eksplozivnost, brzina i letargicnost, izvrsne solo dionice, cvrsti rifovi i sve ostalo. Ako propustite ovaj album, vase usi ce sigurno biti na gubitku.

Ocjena: 9 / 10

Play list albuma

1. The Root Of All Evil (8:39)
2. Answer Lies Within (5:39)
3. These Walls (7:36)
4. I Walk Beside You (4:29)
5. Panic Atack (8:13)
6. Never Enough (6:46)
7. Sacrificed Sons (10:42)
8. Octavarium (23:59)

Autor:

Tomica Racic
solimozak@hotmail.com
Ismeta Mujezinovica 33
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

Metal Mind - underground and alternative radio show
Radio Soli Tuzla - 92,7 & 103,4 FM - utorak / Tuesday - 22.30h - 00.00h








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -