Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - Ostali prostor

RING OF FIRE
Lapse of Reality
(Frontiers Records, 2004)

Progresivnost sve više uzima maha pa stoga nije ni čudo kako se pojavljuju novi albumi inspirisani mnogim već dokazanim velikanima progresivnog zvuka i neo-klasike. Ring of Fire je relativno nova grupa čija priča počinje 2000. godine i odmah je privukla pozornost kritičara, obožavatelja i onih koji proždiru progresivni metal.
 
Glavni čovjek ovog sastava je bivši pjevač Yngwie Malmsteena, Mark Boals. On svoje glasovne mogučnosti koristi i na novom albumu nazvanom "Lapse of Reality". Posebno su izražene visoke (sopranske) dionice u pjesmi "Perfect World". Album je izašao za Frontiers Records u osmom ili devetom mjesecu ove godine na sjeverno-američkom tržištu, ne znam tačno, ali pošto je Marc Boals često u Japanu, ovaj album se i tamo pojavio - 22.07.2004. godine, za King Records. 
 
Kako već spomenuh, kompoziciju "Perfect World, pažnju će vam privući i kompozicija "Darkfall" koja počinje s klavirskim uvodom da bi se kasnije pretvorila u rif i solo virtuoznost. "White Room" je više u rockerskom stilu i dosta jednostavnija, za razliku od mnogih komplikacija (pogotovo bubanj) u pjesmama koje zahtjeva progresivni metal. U nekim pjesamama ima i back vocala što po meni nije potrebno jer je i sam glas Marc Boalsa dovoljan i odličan da otpjeva sve ono što je poželjno. Ipak, za cijelu sliku potrebne su boje, pa se tako back vocal upravo i koristi u svrhu uljepšavanja. Sve dovoljno govori samo za sebe kada se kaže da za bunjevima sjedi Virgil Donati iz Planet X-a, a za gitarske zvuke je zadužen isto tako jedan od najboljih – Tony McAlpine. Neko vrijeme je i poznati klavijaturist Vitalij Kuprij bio član ovog sastava i on je svojom virtuoznošću obojio Ring Of Fire posebnom pijanističkom vatrom. Vitalij je napustio ovaj sastav u vrijeme dok je album "Dreamtower" bio aktuelan na tržištu. Takva kombinacija ljudi u nekom sastavu može donijeti samo najbolji produkt – album koji je slušljiv i onima koji ne vole progresivni metal.
 
"Lapse of Reality" se pojavljuje nakon već objeručke prihvačenih albuma "The Oracle" (2001) i "Dreamtower" (2003). Ovi albumi su vrlo cijenjeni u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Japanu još i više. Najnoviji album se ne treba nešto posebno dokazivati. Treba ga poslušati, pa opet poslušati i opet ponovno poslušati.

Ocjena 9

Play list albuma:

01 - Saint Fire, 02 - Change, 03 - The Key, 04 - Darkfall, 05 - You Were There, 06 - Perfect World, 07 - Don't Know, 08 - Faithfully, 09 - One Little Mystery, 10 - Machine, 11 - That Kind Of Man, 12 - Lapse Of Reality, 13 - White Room, 14 - Isn't It Time


Autor:

Tomica Račić
solimozak@hotmail.com
Ismeta Mujezinovića 33
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovin

Metal Mind - underground and alternative radio show
Radio Soli Tuzla - 92,7 & 103,4 FM - utorak / Tuesday - 22.30h - 00.00h








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -