Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - ex YU prostor

DAVOR MATOŠEVIĆ
"Always be Good to Your Enemies"
(Croatia Records / Zagreb, Hrvatska, 2010.)

Davor Matošević - Always be Good to Your Enemies (2010)
piše: Tomica Račić

Gledajući u svom mraku ovdašnje muzičke industrije i tražeći bilo kakav svijetli momenat koji će razbiti stereotipe, našao sam nešto što bi ljubitelje muzike moglo itekako obradovati. Dok scenom razvaljuje turbofolk ili već renomirana imena koje izdavačke kuće objavljuju zbog sigurne zarade, pojavilo se sasvim novo ime, kantautor hrabrog imena i još hrabrijeg muzičkog oprijedjeljenja.

Davor Matošević se obraća publici po prvi put u EP izdanju "Always be Good to Your Enemies" s četiri pjesme, koje nose etiketu Croatia Recordsa. Nije prvi put da u Bosni i Hercegovini, odakle potječe ovaj mladi umjetnik koji je u svoje pjesme stavio toliko emotivnosti, ne bude prepoznat od "velikih faca" (čitaj: vječitih neznalica), izdavača. Kao da je postala praksa da talentima u BiH nema napretka pa su primorani otići u susjedne zemlje, a mi možemo zaboraviti slogan: "domaće je najbolje!"

Inače na Balkanu, muzički pravac Indie je totalna nepoznanica i do sada nisam nikoga preslušao da me ovako dodirnuo kako je to uradio Davor. Samo po sebi dovoljno govori da su rijetki bendovi, a pogotovo autori Indie žanra na našim prostorima. Kako sam naziv EP-ja kazuje, kompozicije su na engleskom.

Prva pjesma, "Footsteps", daje jasnu poruku svojim tekstom i na samom startu otkriva dobronamjernost i otvorenost, a muzički osim klasičnog Indie prizvuka, miješa se i sa dozom countryja i pri tome izaziva alter pogone. Tema druge pjesme, "Colors", sasvim je jednostavna da me iznenadila, pri tom me cijela kompozicija očarala otkrivajući mi muzičko umijeće gospodina Matoševića. Ove dvije pjesme su dužeg trajanja, preko pet minuta. Ne želim vam otkrivati sve pojedinosti ali ukratko, preostale dvije su nešto kraće, nikako ne zaostaju u kvalitetu i izražaju. Davor je svoj stil bazirao na Indieu i vrlo stručno umiješao i začine Latino, Pop i sličnih "mekanijih" žanrova.

Ovdje nema šarmiranja jer gitara i vokal sasvim dobro su kombinovani i nema one danas popularno u sve i svašta gurane elektronike. Nekad čist, a nekad pod ehom, vokal D. Matoševića vas neće ostaviti ravnodušnim, i moraće te primjetiti poslije par minuta prvog slušanja solidno pjevanje na engleskom što je u nas rijetkost. Gitara odsvirana pitomo i mekano, veselo prati kroz avanturu vokal dajući dovoljno zapleta i radnje te potrebne dramatike.

Bez puno komplikacija, bez previše forsiranja efekata ili korištenja drugih instrumenata, EP mi je došao kao pravo osvježenje u ovim danima varljivog ljeta. Prije bih rekao da ovi Davorovi songovi mogu jasno crtati proljeće u vašim ušima, ali ne bih ni pogriješio kada bih jednu s ovog EP-ja odabrao kao svoj lični ljetni hit. Opuštajuće, iskreno, meditativno, emotivno i melodično, samo su neki od epiteta koje nosi "Always be Good to Your Enemies" ili u prevodu "Uvijek budi dobar prema svojim neprijateljima".

Kantautor Davor Matošević treba biti pod posebnom lupom, a njegov debut mini CD treba uvrstiti u kolekciju predivnih kompozicija koje se rijetko pojavljuju na našem tržištu. Moja je preporuka da ove četiri kompozicije obavezno preslušate. Znam da neki od vas konzumenata muzike neće biti pripremljen, prvo na pozitivnost a onda iskrenost, i na kraju kao finalni dodir intimnost, koju je Matošević spreman dati svakome ko se posveti njegovim stihovima i akordima.

Iskreno se nadam da će se za ovog mladog umjetnika otvoriti put ka slušateljima i da ćemo za njega tek čuti, nije bitno na domaćem ili inostranom tržištu. Vrlo hrabar iskorak na muzičkoj sceni i za ukupni dojam, dodjeljujem ocjenu 9 / 10.

Generalije:
Autor: Davor Matošević (tekstovi, muzika)
Naziv albuma: Always be Good to Your Enemies (EP)
Godina: 2010
Izdavač: Croatia Records
Lista kompozicija: 1. Footsteps / 2. Colors / 3. The Truth / 4. We (Something for us)

DAVOR MATOŠEVIĆ - Ko rano rani (RTVTK, 10.06.2010) - Part 1
DAVOR MATOŠEVIĆ - Ko rano rani (RTVTK, 10.06.2010) - Part 2

Autor:
Tomica Račić
Tuzla, BiH
solimozak@hotmail.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -