Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GARIBOR
Hocu kuci
Slusaj najglasnije, 2006.


GARIBOR - Hocu kuci (Slusaj najglasnije, 2006.)

Novi rad sastava iz Bora...sjajno, sjajno, sjajno... U sjajnim vremenima YU-new wavea, kada su se svi pomalo zasitili zvukova Idola, Sarle, Orgazma, Azre, Haustora, Filma, Kazalista, Labaratorije... dosla su tri podcijenjena albuma Kozmetike ("Kozmetika"), Pekinske patke ("Strah od monotonije") i Lune ("Nestvarne stvari") koji su u stvari cijelu pomamu oko novog vala htjeli podici na vislju razinu. Na zalost, i vecina kritike i veliki dio publike je ova tri albuma pokopao samo zbog jednostavnog razloga koji se odnosio na glazbeni minimalizam koji za razliku od gore spomenutih imena nitko nije previse koristio.

"Hocu kuci" je vise nego fenomenalan album koji idealno nastavlja onu crtu Patkine "Monotonije", prvog i jedinog albuma Koztmetike, Luninih "Nestvarnih stvari", te usudio bih se dodati i art-radova Boe s pocetka osamdesetih (posebno debi "Boa" iz 1981.), te prvog rada Dorian Graya ("Sjaj u tami", 1983.), a donekle i nekolicinu, uglavnom prvih radova EKV. Medjutim, stvar se u 21. stoljecu neznatno pomaknula u korist minimalizma i sve vise je prisutna glazbena tehnika hipnotickog ponavljanja, tako da Goribor koristi otprilike slicne glazbene sekvence za stvaranje vlastitih kompozicija. Na albumu korise mnostvo trend-ritmova s pocetka 21. stoljeca (trip-hop, r'n'b, d'n'b), no sve u kontekstu koristenja vlastitith preokupacija. Skladbe su sjajne (ima ih 10), a govore o robovlasnistvu i prestanku ovisnistva o drogi (naslov "St. Bluz"), samospoznaji (sjajna kompozicija "Bez" u kojoj govori "...ja sam vernik bez crkve, gradjanin bez grada, ljubavnik bez zene, ritam bez bubnjara..."), politici ( vrlo cudna "Bass Cunami"), blagi nihilizam (hitoidna "Sjajne niti"), bluezerska trip-hop psihodelija ("Cujem bluz") i neispunjenim snovima (posljednja "Vise se ne bojim").

Kao hit namece se kompozicija spomenuta "Bez", zatim "Nestajem" sa tipicnim hip-hop / r'n'b ritmom uz odlican tekst i jos bolju svirku gitare, te maloprije spomenuta "Vise se ne bojim". Sjajno!!! Prva skladba, "Gori", odlican je plesni instrumental na tragu sjajne "Theme for great cities" Simple Minds (ako ne i bolje!!!), dok je druga, "Dalajlama me se secas" odlican hipnoticki retro u rad grupe Can s podebljanim utjecajima trip-hopa.

Britancima je vrhunac karijere predstavljala turneja po Americi, pa zasto ovom odlicnom sastavu to ne bi bio barem jedan koncert u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Skoplju? Barem kao pocetak odlicne karijere! Ili pojednostavljenije, tko se sjeca Boe, Idola, Kozmetike, U skripcu, naravno, ovovjekog Rambo Amadeusa, The Beat Fleet, ovo ce biti sjajna zamjena. Strasan album. Odlican. U rangu sa najboljim radovima Buldozera i Labaratorije.

Ocijena: cista desetka ! 10!
(ovo rijetko mozete ocekivati od Horvija)


Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
m.sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -