Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

CINKUŠI
Domesticus Vulgaris
Cantus, 2005.


Cinkuši su konacno objavili svoj novi, drugi album po redu i zove se "Domesticus Vulgaris"...

Za one koji neznaju, to je osebujan bend world-music rockera koji sviraju etno-folk-rock i koriste kajkavicu (jedan od prvih jezika juznih Slavena) i s pravom ga koriste jer su rodjeni i zive u tom podneblju. Sam naziv njihovog novog albuma "Domesticus Vulgaris" je uskladjen s naslovima koji se nalaze na njemu - od prve do zadnje kompozicije isprleplecu se "vulgarniji" simboli nabijenih starih Slavena i njihove ostavstine (od frustracija, socijalnih motiva, preko ljubavi, tradicionalnih i zaboravljenih obicaja do erotike). Radi se o fantasticnom djelu koje samo predani umjetnici proizvode i mogu napraviti. Djela kao sto je vec odavno poznati hit "Raca", (objavljen kao single jos 2003. godine) s nevjerojatnim pocetkom, ludim zapletom i najludjim zavrsetkom.

Cinkuši su vjesto napravili pocetak albuma ("Intro - prolog") s kojim bi se mogli pohvaliti i najbolji svjetski world-music izvodjaci! Naime, sam uvod ima u sebi takvu zestinu techno-partya koju nemaju niti glavne zvijezde techna (obicno su svi nekako mlitavi), pogotovo kada cujete Mirkov glas "Jedna pura, dva pandura - svakom dojde smrtna ura"; to je fenomenalni uvod u sjajni album kojeg bih ja s pravom vec sad proglasio kandidatom za hrvatski etno album desetljeca! Fantastican spoj odlicne produkcije ocitava se u drugoj kompoziciji, naslovnoj, "Domesticus vulgaris", nakon cega slijedi mozda i ponajboji (rockerski) dio albuma, "Babilonska", u kojem su Cinkuši vjerovali-ili ne izmjesali nekih desetak jezika!!! (spanjolski, talijanski, francuski, njemacki, madjarski, engleski, hrvatski, romski...i tko zna sto jos). Naime, sama prica kaze da je Jahve htio pomijesati jezik ljudima da se ne razumiju jer su se stovali zlatnom teletu, sto su Cinkuši vrlo dobro pretvorili u interesantnu pricu podebljanu obradom starog evergeena "Tri palme na otoku srece" u brzoj, gotovo punk-hc varijanti s primjesama tex-mex utjecaja. Album sadrzi i tri laganija broja - vec do sada objavljenu i nagradjivanu "Ciganjsku" (tekst M. Krleza) u novoj produkciji, zatim elegiju "Primem pero" u kojoj gostuje Teta Liza, te sjajnu "Neka cijeli ovaj svijet" (A. Kabiljo - M. Grgić) iz mjuzikla "Jalta, Jalta" (1973.) s kojom zatvaraju album. Odlicnu glazbeno tekstualnu igru prikazali su u naslovu "Recept" koji pocinje autohtonom recitacijom Vid Baloga - "horvacka gibanica z mlinci... testo omefsi, kak za strukle, puzti malo ztati, zatem tenko raztegni...", da bi potom uslijedio refren "mamica su strukle pekli" uz razlicite glazbene dosjetke isprepletenih medjuigri violine, mandoline, gitare i otkacene zvukove puhackog limenog basa. Uz vec navedene brze naslove, album sadrzi i cvrstu, gotovo rockerski obojenu "Bizarna" u kojoj je glavni naglasak stavljen na erotiku i ljubavnu predigru, te hitoidno nabijeni naslov "Jankic" koji ne odstupa od recentne teme albuma - ljubav, provod i seksualne insinuacije. Prvi dio kompozicije je akcentiran na isprekidane down-tempo ritmove, da bi zavrsnica bila ritmicki ocrtana kao freneticni punk cardas. Naravno, kao i u slucaju prvog albuma, "Zeleni kader", Cinkuši najvise paznje posvecuju mastovitim glazbenim intervalima koji su zasnovani na njihovom regionalnom tradicijskom naslijedju (polka, valcer, cardas...) uvelike obogacenom novovjekim formama preuzetih iz rocka i suvremenog popularnog zvuka world-musica.

Toplina i pristupacnost njihovog izraza sjaji iz svakog trenutka ovog 50-tominutnog djela pri cemu su ponovno dali do znanja da su ultimativni majstori koji ne pokapaju "paradnu starinsku rijec KAJ", vec se njome sluze s potpunim pravom u svrhu ocuvanja domaceg terena od vjecitog spanciranja "ilirskih fanta, mrtvackih snoboka, falkonosa, zaskrabanih dijaka i larfonosa koji su furtinavek znali pokapati gospocki".

Ocijena: cista desetka!


Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -