Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

©INOBUSI
"Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama"
(City Records, Beograd, 2005)

NA DRVENIM SJEDI©TIMA U AMERIKU

I taman kad sam mislio da me nista na muzickom nebu Zajednice ne moze vise iznenaditi, iz kukuruzista je izronio bijeli pokretni pravougaonik "©inobusa". Rijec je o sasvim posebitom sastavu blues orijentacije, s tim da njegova polazna stanica nije Cikago, vec neka od panonskih postaja na relaciji Apatin - Novi Sad. Blues u Vojvodini? Lale sa usnom harmonikom i slide gitarom? Mozda zvuci nespojivo, ali samo za one sto nijesu upoznati sa zaista raskosnom i raznolikom zvucnom slikom koju je nudila i nudi sjeverna pokrajina. I "©inobusi" nijesu pioniri u svom poslu, cak ni u Vojvodini, jer je jos davnih devedesetih izasao nosac zvuka - disk "Vojvodanskog blues benda". A o "Garavom sokaku" koji je blues sam po sebi, da i ne govorim.

"©inobus bluz bend" je osnovan 2003. godine. Veoma brzo su stekli lokalnu popularnost svirajuci R&B standarde po klubovima, da bi vec godinu dana kasnije nastupali na "blues & jazz" stejdzu "Exit Festivala". Sredinom ljeta ove (2005.) godine izlazi im prvijenac ambicioznog, no simpaticnog naziva "Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama".

Kvintet sasvim solidno "drzi vodu" u svom muzickom arealu, no, nista novo i nista spektakularno. Uglavnom su to slowhand kompozicije "crne" Amerike, transponovane u ovdasnje sazvucje - preovladava ogoljeni zvuk, uz malo dzeza tu i tamo. I gotovo da nijesu mogli naci adekvatnije ime za svoj bend - pominjanje simpaticnog, sporog (ali dostiznog) prevoznog sredstva iz romanticnih vremena "one" zemlje, i nehotice priziva ambivalentna osjecanja sjete i radosti, no, upravo je takva i muzika koju nude "©inobusi" na svom nosacu zvuka. I kompozicije brzeg ritma, a kamoli one sporije, nose sa sobom "neobjasnjivu ravnicarsku tugu" o kojoj je suptilno govorio mokrinski gospodin Mika Antic.

Paradoksalno i neocekivano, ali poslije prvih nekoliko taktova, jezik ovdasnjih naroda i narodnosti, sasvim dobro pasuje uz taktove gitare i pasaze na usnoj harmonici, sto samo govori o univerzalnosti bluesa kao muzicke forme. Ubacen u prostore gdje se "popnes na bundevu i vidis sve pred sobom", upakovan u sepet lokalpatriotizma (narocito u numeri "Secanje na Srem"), kao stvoren je za zadimljene noci u kakvoj cardi, makar i "Na kraju sveta". Zanimljivo je da pjesme izvode cak tri razlicita vokala, s tim da je engleska vokalizacija u numerama koje se izvode na maticnom blues narjecju prilicno tanka.

Ocigledno su "©inobusi" najvise tipovali na "Kraj jezera", obradu cuvene napitnice jos cuvenijeg Zvonka Bogdana, pa je tu ponuden i bogatiji aranzman, uz tamburice i valjano iznijansiran vokal, i svakako je ovo jedno od boljih mjesta na albumu, ali zaista upecatljive i efektne su i dzezirana "U rano jutro opet budi me dan", zatim obrada USA tradicionala "It's hurts me too" ("Boli i mene"), instrumental bivseg clana benda Djordja Adzaipa "Catch the Chicken", kao i odjavna, sjetna "Bela tacka".

Zamjerka albumu bi se morala uputiti u nivou produkcije, jer ovakav, mocan blues (ili barem to pretenduje da bude) zahtijeva jacu i ostriju postavku gitara, i nikako suv glas kao sto je ponudjeno, jer je vokal Milana Koraca, ovakav kakav je, vise za pop muziku nego za blues zalopojke. A ovo "zalopojke" nikako ne treba shvatiti u pezorativnom smislu, jer i sam prijevod rijec "blues" dovoljno govori o kakvoj je emociji ovdje rijec. "©inobusi" su temeljito zakoracili u vode komercijalnog bluesa, sasvim dovoljno "ostavsi na liniji", a isto tako pametno ga razvodnivsi ne bi li bokun popili i oni koji sa bluesom gotovo nikakve veze nemaju. City Records, recimo.



Autor:

®eljko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -