Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Razni izvodjaci
"Dalmatina... lipo, lagano..."
(City Records, Beograd, 2005)

®IVOT JE MORE, MORE JE ®IVOT

Dobro se sjećam početka devedesetih kada su čistunci sa nacionalnim predznakom iz crnogorskih radio stanica prekonoć izbacili najprije slovenačku, pa hrvatsku muziku; u fonotekama su ploče dojučeraąnje sabraće osvitale izgrebane do neupotrebljivosti, a u gomili smeća primorske postaje koja danas baątini Markonijev kontinuitet gotovo su se redovno mogli pronaći vrijedni komadi kojima su ljubitelji hrvatskog pop-rok zvuka popunjavali sopstvene fonoteke. Ista slika se ponovila i na srbijanskim medijima, a jedan od urednika muzičkih emisija doľivio je medijski (ali zamalo i veoma konkretni) linč zbog "upotrebe nenamjenskih pjesama", tako da su, u "svjesnim" novinama, u "leadu" ątampani naslovi tipa: "Dok padaju bombe, 'Nadalina' muti jaja na Radio-Pančevu".

Nevjerovatno je koliko je porozno kolektivno sjećanje Balkana, jer, danas, desetak ili malo viąe godina poslije, gotovo da nema radio stanice u kojoj dominantna muzika nije sa prostora zapadno od Debelog brijega, i, zanimljivo, ali i za socioloąku analizu, u vraćanju pop-rok muzike "sa onih prostora" prednjačili su upravo oni ąto su s najvećom zagriľenoąću protjerali istu odavde. Televizija je, kao i u svemu, bila prva, a odličnu logistiku davale su i dnevne novine, naročito one tako briľno secirane u "Nacrtu za ideologiju jedne vlasti" dr Andrijaąevića.

U Srbiji je stjegonoąa bio, naravno, "Pink" medijskog mogula ®eljka Mitrovića, koji je sa istom pedantnoąću kojom je ugurao turbo-folk u naąe ľivote, to isto uradio sa hrvatskim popom lakih nota. Uslijedili su degutanti kokteli muzike hrvatskih izvođača, besmisleno nazvani "Nostalgija 1, 2..." (iako o nostalgiji ne moľe biti ni govora, jer su u pitanju performeri sa novim izdanjima i pjesmama, od kojih neki nikada nijesu ni bili u Beogradu), da bi nastavak uslijedio publikovanjem ovog izdanja u kojem "City Records" ide na "ljetnju" kartu – more, plaľe, preplanula tijela, talasi, palme itd. tj. onako kako ove "summer and fun" atribute vide kontinentalci.

"Dalmatina... lipo, lagano..." donosi kompozicije čakavskog dijalekta ikavskog narječja i izvođače koje gravitiraju Splitu kao muzičkom centru. Sa dvije pjesme je predstavljen Oliver Dragojević, a sa četiri "Magazin" (po dvije pjesme za Rozgu i Danijelu Martinović), Doris Dragović i Petar Graąo. U pitanju su, osim Oliverovih, manje poznate pjesme iz fundusa izvođača, no obzirom da originalno izdanje potpisuje labela "Tonika" Tončija Huljića, očito se sastavljač kompilacije vodio merkantilnim postupkom, odnosno izbjegavanjem plaćanja autorskih prava tamo gdje ne mora. Samim tim, "dalmatinska" kompilacija nije i ne moľe biti potpuna, jer bi za valjano prezentovanje primorkog "leđero" sazvučja trebalo na CD uključiti čitavu armiju odličnih pjevača i pjevačica, od Meri Cetinić, recimo, do Gibonnija i Teddy Spalata, prije svih. No, u tom bi se slučaju, uąlo u zonu "Croatia Recordsa" i inih firmi, pa bi i novčani izdaci bili veći.

Uostalom, i ova kompilacija odlično "pije vodu", naročito kod onih koji ranije nijesu čuli izvornike. Naročito će sluąateljstvu biti intrigantan duet Petra Graąa i koąarkaąa Dina Rađe (koji se pokazao boljim od mnoątva "profesionalaca") u pjesmi "Nisan viąe ja sa njom", kao i "Umrit il' ľivit" Jelene Rozge. Uputstvo za konzumaciju ovog nosača zvuka je mahom poznato svima – suncobran, noge u plićaku (ili u banjici, ako ste daleko od plavetnila), ąpricer "'ladan ko zmija", dvije ąkombre na gradelama, lijepo i lagano, kako kaľe i naslov ove kompilacije. Razne varijacije ovog recepta takođe dolaze u obzir.



Autor:

®eljko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -