Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GENERACIJA 5
"Unplugged & Live"
(Active Time, Beograd, 2004)

PRVA LIGA PRVA I BEZ STRUJE

Da rešeto vremena pravim vrijednostima ne može ništa, pokazuje i reizdanje unplugged koncerta "Generacije 5" upriličenog u Studiju 9 TV Beograd, sada već davne jeseni 1995. godine. Beogradska izdavačka kuća "Active Time" odlučila se na ovaj potez jer su originalni snimci svojevremeno izašli samo na vinilu, u formi LP ploče, i to u ograničenoj ediciji za radio stanice. Podsjetiću, bilo je to doba reunije poznatog beogradskog sastava, osnovanog prije 27 godina. U vrijeme snimanja ovog koncerta, od originalne postave ostala su samo dvojica, i to ključni ljudi - Dragan Jovanović Krle, gitarista i Dragan Ilić, klavijaturista. Izvorni vokal Jovan Rašić zamijenjen je još 1979. godine prvim muškim seks simbolom u domaćem roku Goranom Miloševićem, čija je docnije poznatija sestra Slađana tada tek počinjala probijanje u estradnim vodama. S njim su publikovali dva solidna albuma - "Dubler" i onaj naslovljen imenom grupe, te četiri singla, od kojih je jedan postao nezaobilazni dio repertoara svih intimnijih svirki uz gitaru - "Ti samo budi dovoljno daleko". U prvoj polovini devedesetih, ulogu vokalnog soliste preuzima glumac Đorđe David Nikolić i, nakon kompilacionog albuma, upravo je ovaj unplugged koncert bio presudan za ponovno ulazak grupe u prvu ligu srbijanske rock muzike.

Na ploči, odnosno CD-u "Unplugged & Live" nalazi se 10 snimaka. Osam su za akustične instrumente prearanžirani standardi "Generacije V", od pjesama "Dolazim za pet minuta" i "Pseto" (čiji je supotpisnik Bora Čorba Đorđević, u vrijeme kada se zaista bavio muzikom) do hitova "Rođen na asfaltu", "Ti i ja", "Povedi me u noć"... U repertoar koncerta ubačena je i "Istina mašina" Topićeve grupe "Time", svojevremeno i na meniju "Ekaterine Velike", dok je jedina bonus numera "Stari moj", takođe akustičarske koncepcije, snimljena u Studiju 5 PGP RTS.

Ideja da se urade akustičarske verzije pjesama grupe nastala je praćenjem tada u svijetu hiperaktuelnog unplugged trenda. Tadašnji TV kanali državne televizije, u nedostatku vedrih nota iz lokalnog areala, bombardovali su nas, pored ostalog, i beskraničnim reprizama akustičarskih nastupa Eric Claptona i "Nirvane" na prigodnim MTV koncertima. Ideja je, barem što se tiče "Generacije 5" zaista uspjela, jer je "bezstrujni" nastup bio izuzetno visokog kvaliteta, što dokumentuje i ovaj CD. To ne treba da čudi, jer je ionako pogolema estradna kilometraža znamenitog kvinteta bila uvećana za onu legendarnog Joška Hartla koji je svirao perkusije - iskusni muzičari, odlični instrumentalisti, snašli su se na teškom terenu kao riba u vodi. Pjesme su pretrpjele značajan otklon od originala i time je već bio ispunjen osnovni preduslov kada su obrade, makar i sopstvenih kompozicija, u pitanju - pružiti novo u starom. Čini se da je ubjedljivo najbolja izmijenjena verzija pjesme "Dolazim za pet minuta" sa latino refrenom, mada su i ostale sasvim blizu odličnoj ocjeni. Nakon ovog unplugged koncerta, krenula je prava lavina sličnih ostvarenja, različitog kvaliteta (Dejan Cukić & "Spori Ritam Bend", "Love Hunters", "Veliki prezir", "Električni orgazam", Vlada Divljan...), a organizovani su i veliki akustičarski koncerti u Beogradu i Novom Sadu (nezaboravna Rambova verzija generacijske himne "Računajte na nas" uz muziciranje na harfi!).

Odličan unplugged otisak najboljeg od beogradskih mainstream bendova nije donio pretjerano svijetlu budućnost Krletu i drugovima. Nakon ovog, objavljen je jedino studijski album "Svet je tvoj", sniman u Beogradu i Los Angelesu, a čiji su bonus upravo ovih 10 kompozicija. Ubrzo je Đorđe David napustio grupu, a zamijenio ga nedovoljno harizmatični Dragan Panjak. Sa potonjim pjevačem će "Generacija" tokom 2000. publikovati kompilaciju balada "Pomoli se još jednom" na kojoj se nalazi jedna jedina nova pjesma. Izlazak ovog CD-a Dragan Krle Jovanović dočekuje kao cijenjeni studijski muzičar, a veoma visoko kotira i drugi spiritus movens grupe, Dragan Ilić, inače autor kompozicije "Za milion godina", kojom su SFRJ rockeri učestvovali u globalnom projektu pomoći gladnoj djeci Afrike sredinom osamdesetih. Đorđe David Nikolić ima kakvu-takvu solo karijeru, a ostatak benda se tu i tamo pojavljuje u projektima drugih izvođača.   

Ovaj, za domaću diskografiju pionirski projekat "Generacije 5" zavrijedio je svoje mjesto u ropotarnici istorije ovdašnje rock muzike. Ovim je CD izdanjem ispravljena dugogodišnja nepravda, jer su snimci sa prvog u nizu "bezstrujnih" nastupa, napokon dobili svoje (zasluženo) diskografsko pakovanje.


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -