Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - BB Lokner - ex YU prostor - 2007
BELE VIŠNJE
"Pesme naše mladosti"
(PGP "Zvuci galaksije") 2006. CD-R
60's beat / 70's rock / pop - SERBIA

Cacanski sastav Bele Visnje nije nepoznato ime onim starijim poznavaocima muzickih desavanja na ex-YU prostoru. Osnovani su davne 1962. godine i prvi deo karijere, poznatiji kao tkzv. beat faza, proticala im je u gradjenju karijere koja je na tadasnjoj sceni tekla paralelno sa "etabliranijim" bendovima kao sto su Elipse, Siluete, Crveni Koralji, Grupa 220, Kameleoni i mnogi drugi, da ih sada sve ne nabrajam. Bele Visnje su dolazile iz unutrasnjosti, sto im je sigurno otezavalo mnoge stvari, ali nije smetalo da oni sa svoje strane ponude vlastito vidjenje muzicke forme koja se oslanjala na tradiciju poznatijih stranih sastava, ali i na upliv ovdasnjih zabavno muzickih i ethno uticaja.

Radili su do 1973. godine, kada prekidaju sa delovanjem, da bi se 1990. godine ponovo okupili u svom Cacku gde danas takodje povremeno nastupaju odrzavajuci koncerte i igranske za tkzv. stariju populaciju. 1994. godine, na nagovor Radomira Mihajlovica-Tocka, ulaze u studio i za potrebe tada kasetnog izdanja PGP-a "Zvuci galaksije", snimaju numere koje su predstavljale deo njihovog ondasnjeg materijala.

"Pesme nase mladosti" se od pre izvesnog vremena moze naci i u "digitalnoj" formi, a publika se tako moze informisati o zavestanju benda i zvuku koji je bio deo njihovog izvodjackog repertoara. "Pesme nase mladosti" sastoje se od 12 numera, trajanja 51 minut i 40 sekundi, koje bend predstavljaju u ondasnjoj formi i izgledu. Album otvara obrada narodne, "Moj dilbere", a interesantno je da su Cacani izvodili i song "Plavokosa" koji je proslavio Krunoslava Kicu Slabinca. Ta numera zatvara album, a izmedju se nalazi autorski materijal, gde je glavna uloga pripadala ritam gitaristi Stevi Radovicu. Muzika koju su izvodile Bele Visnje pripadala je sa jedne strane psihologiji 60's beata, da bi kasnije "usli" elementi 70-tih godina, koji su mnogo vise naginjali ka nekoj ovdasnjoj zabavnoj pop-rock prici, nego inostranim uticajima. Ipak, bend je uspeo da se izbori za sopstveni pecat, sto je vidljivo preko ovde prisutnog kompletnog materijala.

Steta sto samo izdanje gotovo da i ne postoji u distribuciji van loklanih okvira, jer verujem da bi mnogi, narocito oni stariji konzumenti, voleli da u svojoj kolekciji poseduju jedan ovakav "delic" istorije. Izdanje takodje prati i osmostrani booklet preko kojeg se svi oni koji poseduju CD mogu informisati detaljno o karijeri benda - od pocetaka do danasnjih dana.

Ocena: 7,5 / 10


Zainteresovani za muzicke recenzije mogu svoja izdanja
oficijalna, demo, promo, live... poslati na adresu:
Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija
e-mail: lokbis@sezampro.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -