Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GENERACIJA 5
"Energija"
(PGP RTS) 2006. CD
Melodic rock - SERBIA

Dugo ocekivan i pripreman novi album beogradskih doajena, Generacije 5, napokon se pojavio na trzistu. "Energija" je sedmo po redu ostvarenje benda, inace, peto studijsko. Samo snimanje i realizacija materijala trajali su citavih godinu dana, od novembra 2004. do novembra 2005. godine, a grupa album u potpunosti posvecuje svom nekadasnjem basisti Dusanu Petrovicu - Dudi, preminulom nakon duze bolesti, 2003. godine. Inace, na snimanju albuma, kao i promociji odrzanoj pre desetak dana, bendu se pridruzio jos jedan od osnivaca, bubnjar Boban Bo Djordjevic, duzi niz godina stalno nastanjen u Americi. Vredi spomenuti i basistu Slobodana Svrdlana, jos jednog generacijskog saborca, nekada muzicara koji je svirao u grupama Gordi i Warriors, poslednjih godina nastanjenog u Kanadi, koji je svirao na 4 albumske numere.

Generacija 5 je tokom kompletne karijere bazirana na autorskom, managmentskom i svakom drugom dualitetu dvojice kljucnih ljudi - klavijaturiste Dragana Ilica - Ilketa i gitariste Dragana Jovanovica - Krleta. Upravo zbog njihovog odnosa prema statusu samog benda, tokom svih proteklih godina provlacio se i diskontinuitet same karijere. Da podsetim, u razlicitim fazama, bend je bio na razlicitim pozicijama na tadasnjoj ex-YU i kasnije srpskoj muzickoj sceni. Generacija 5 je dozivela veliki uspeh sa svoja prva dva albuma - "Generacija 5" i "Dubler", kada je u postavi bio pevac Goran Milosevic, inace, rodjeni brat Sladjane Milosevic. Tokom druge polovine 90-tih sa Djordjetom - Davidom Nikolicem kao frontmanom dozivljavaju veliki uspeh u samoj Srbiji sa svojim "unplugged" TV showom, i kompilacijskim albumom - "Najjaci ostaju 1978-1994". Obaveze Ilketa, na mestu muzickog urednika u "RTS"-u, uglavnom su tokom poslednjih 15-tak godina onemogucavali izgledniji tok karijere benda, a sa druge strane odredjena inertnost i samozadovoljstvo aktera price takodje se mogu uzeti u obzir kada govorimo o nekoj vrsti resene neaktivnosti, zbog koje je sama karijera morala da "trpi".

"Energija", novi album grupe, u muzickom smislu donekle podseca na njihove ranije radove, prve singlove i pomenuta prva dva LP-a. Na mestu vokalnog soliste nasao se Dejan Najdanovic - Najda, inace, momak koji je u poslednjoj fazi grupe SMAK pevao sa grupom, a tokom poslednjih godina uspesno paralelno gradi i solo karijeru. Da ne izostavim jos jednog generacijskog saradnika koji je jako dugo sa grupom, basistu Milosa Stojisavljevica - Cajgera, a jos nekoliko gostiju koji su bili zaduzeni za pisanje tekstova, nasli su se ovde, i to: Zeljko Savic - Aleluja, Bebi Dol, Zvezdana Jovanovic, Zvonko Djukic (Van Gogh). Album je producirao Sasa Habic, a bend se predstavio sa 10 songova, uradjenih u maniru mainstream melodic rocka na prelazu 70-tih u 80-te godine. Takodje, ima i nekoliko balada i polu-balada, a za numeru "Zarobljen u snu" uradjen je spot.

"Energija" je sasvim dobar povratnicki album beogradskih, moze se reci po godinama i stazu veterana, koji u dobroj meri podseca na njihove starije uspesne radove. Pesme su veoma slusljive i prijemcive radijskoj upotrebi. U muzickom i autorskom smislu Jovanovic i Ilic su dali sve od sebe. Druga stvar je zainteresovanost novijih generacija prema onome sto radi Generacija 5 i slicni sastavi, i sam odnos lidera grupe prema dolazecoj fazi promovisanja materijala i potencijalnih realizacija koncerta.

Ocena: 7,5 / 10
www.pgp-rts.co.yu



Zainteresovani za muzicke recenzije mogu svoja izdanja - oficijalna, demo, promo, live... poslati na adresu:

Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija i Crna Gora
e-mail: lokbis@sezampro.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -