Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DJORDJE MARJANOVIC
"K'o nekad..."
(PGP RTS) 2005. 3 CD Box Set
Zabavna muzika / schlager / chansone - SERBIA

Vazan deo istorije, na adekvatan nacin kao i na zadovoljstvo velikog broja dobronamernika, publike i postovalaca lika i dela Djordja Marjanovica, ovekovecen je u formi trostrukog CD box seta. "K'o nekad..." predstavlja zivotni opus jednog od najvaznijih interpretatora zabavne muzike na prostorima nekadasnje Jugoslavije, s tim da se pevacev znacaj sigurno moze prosiriti i na teritoriju Rusije i Sovjetskog Saveza, kao i nekih drugih istocno evropskih zemalja. Trostruki CD prati bogat i raskosan booklet kojeg popunjava tekstualna podrska Djoletovih savremenika, poznatih novinara, glumaca, esejista. Na neki nacin, opisana je istorija i hronologija najvaznijih datuma u njegovoj dugogodisnjoj karijeri, a potencijalni vlasnik izdanja zaista moze uzivati i u brojnim fotografijama pozajmljenim iz umetnikovog kucnog albuma.

"K'o nekad..." sadrzi cak 75 numera iz bogatog Marjanovicevog opusa. Interesantno je da se na ovom trostrukom setu nije pridavao toliko bitan znacaj samom rasporedu songova, koji nisu postavljeni nekim odredjenijim hronoloskim nizom. Jednostavno, a mislim da je to u vom slucaju ispalo i efektnije, " vremenska" kombinatorika je u pozitivnom smislu "haoticnije" tretirana, a tako potencijalan slusalac moze stvarati drugacije slike razlicitih perioda nasih nekadasnjih zivota koji su za mnoge, sa razlogom, predstavljali bolju proslost. Sve je tu na jednom mestu: rani twist i beat period, nevini pop sezdesetih, ekspresivna zabavna muzika 70-tih, romanse "ruske" i sansone "francuske skole", te pokusaji angazovanijeg autorskog pristupa s kraja 70-tih godina. Marjanovic je, takodje, bio jedan od onih solista koji je u razlicitim dekadama, ali uvek sa iskrenom energijom, prilazio i komponovanju vlastitih numera, ali takodje je sa jednakim
zarom prihvatao i pesme drugih autora.

Djordje Marjanovic je bio i hvaljen i kudjen. Retko koga je ostavljao ravnodusnim. Verovatno je u njegovoj bogatoj karijeri, sa danasnjeg aspekta, vidljivo da je bilo odredjenih gresaka u samoj realizaciji i tretiranju iste, ali ne moze se poreci nesto sto je uvek bilo jasno kada je u pitanju pevac. Malo ko je poput njega pesme dozivljavao sa toliko emocija, a gotovo je uvek ulagao puno energije koju mu je publika znala vratiti. I dan danas, mnogi ozbiljniji analiticari slozice se da je na ex-YU estradi bilo boljih, uspesnijih, atraktivnijih pevaca, ali da je takvu energiju imao i pruzao publici malo koji "frontman", pogotovo u onom periodu nase zabavno muzicke scene iz 60-tih i 70-tih godina.

Da istaknem jos ponesto od tkzv. tehnickih detalja: sve poznate pesme koje je Djordje interpretirao su tu na jednom mestu - "Andjela", "Beograde", "Devojko mala", "Didu-lidu-dadu", "Zvizduk u 8", "Milorde moj", "Romana", "Moje ludo srce", "Natali", "Nikad nije kasno", "Simpatija"... i mnogo drugih koje, jasno je, da ne vredi ni nabrajati. Takodje, nekoliko raritetnih kompozicija iz tkzv. "ruske faze" su tu. Treba istaci da su svi snimci veoma uspesno digitalno obradjeni, a da je samo par "skinuto "sa starih ploca, jer pretpostavljam da autenticne trake nisu mogle biti pronadjene. "K' o nekad..." je neizostavljiv dokument vremena, i deo vazne istorije ovdasnje zabavno muzicke i estradne kulture.

Ocena: NEOCENJIVO
www.pgp-rts.co.yu



Zainteresovani za muzicke recenzije mogu svoja izdanja - oficijalna, demo, promo, live... poslati na adresu:

Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija i Crna Gora
e-mail: lokbis@sezampro.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -