Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

SANJA ILIC I BALKANIKA
"Balkan Koncept"
(City Records) 2004. CD
Ambiental / ethno - SERBIA

Sa svojim prethodnim izdanjem, Sanja Ilic i Balkanika, ostvarili su ogroman uspeh. Kako komercijalan, tako i sire posmatrano - kulturoloski, takodje, u ovdasnjim, ali i sire posmatrano, prostorima nekadasnje Jugoslavije. Koliko znam, Balkanika se jako dobro prodavala u Sloveniji. U samoj Srbiji, tiraz se nekoliko puta dostampavao, a nakon pocetnog uspeha, prica je dobila dopunjeniju koncertnu formu, koja je ukljucivala aktere i muzicare iz ostalih zemalja sa Balkana, pa se "koncept" prosirio na vise sredina, koje su pokazivale nesmanjeno interesovanje za ono sto je Sanja sa ekipom saradnika priredio. U svemu tome ogromnu, ogromnu podrsku imao je od drzavne kuce "RTS", koja je kompletan koncept na velika vrata medijski "isfurala", tako da je dostupnost, zastupljenost i prisutnost bila na najvecem mogucem nivou. Zaista, bolja prisutnost u medijima nije mogla biti.

U tom kontekstu , iako pretpostavljam da dolaskom Tijanica i njegove struje uticaj Sanje Ilica na medijsku prisutnost u "RTS"-u logicno slabi, autor donosi odluku o prelasku u "City Records", koja u njegovom slucaju predstavlja veliki iskorak i odluku koja se moze posmatrati iz vise uglova, a takodje, moze imati i razlicite efektive, po njegov dalji plasman (mislim na plasman ovakvog proizvoda) u dolazecoj buducnosti. Ali, zivi bili pa videli.

"Balkan Koncept" nastavlja tamo gde je prethodni album stao, prosirujuci izrazajnu dimenziju ubacivanjem raznoraznih vokalnih elemenata, koji istina nadgradjuju instrumentalni deo, gradeci jednu koherentnu celinu. I ovoga puta, bitnu primenu imaju drevni instrumenti, koje izvode majstori iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Srbije, a special guests stars na albumu su neizostavni bugarski umetnik Theodosil Spasov i turski perkusionista Izzet Kizil. Velika grupa umetnika i ovoga puta svojim prisustvom i ucestvovanjem ostavlja neizbrisiv pecat. Sanja je, kako je bilo za ocekivati, producirao i aranzirao materijal, a na CD-u su se nasle i dve bonus pesme - "Plava ptica" iz istoimene predstave i "Balkan Vocals Remix".

"Balkan Koncept", da jos jednom naglasim, nastavlja tamo gde je prethodnik stao, u izrazajnom smislu cak prosirujuci teme ethno nasledja kojeg je pun zajednicki balkanski prostor. Nisam siguran da ce sam CD, proci jednako dobro kao prethodni, ali je autor ostvario ono sto je zeleo.

Ocena: 8 / 10
www.cityrecords.co.yu
www.sanja-balkanika.com  


Zainteresovani za muzičke recenzije mogu poslati svoja izdanja -
oficijalna, demo, promo, live... na adresu:

Branimir Lokner
Bežanijska 33, 11080 Zemun
Serbia & Montenegro

e-mail: lokbis@eunet.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -