Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

14. HGF 2010
Polufinale - 4. večer


NeZnam, Karlovac, Hrvatska
14. HGF 2010 - Polufinalne večeri (4)
14.04.2010. - Klub "Sax!", Zagreb, Hrvatska

Izvještaj - HGF, polufinale 4. večer, 14.IV, 2010., Klub "Sax!", Zagreb

Pobjednici su po mišljenju žirija progressive rockeri NeZnam od kojih se može očekivati štošta.

Četvrte večeri polufinala HGF-a trebala su nastupiti četiri sastava u natjecateljskoj konkurenciji, no zagrebački Pankerfaust su zbog bolesti koja je zadesila njihovog frontmena morali otkazati nastup. Razmatra se da im se ipak dade šansa na posljednjoj večeri, iduće srijede, 21. IV 2010. godine u Klubu "Sax!"...

Prvi band večeras nastupili su karlovački NeZNAM (www.myspace.com/neznamband), koji slijede tendenciju odličnih metal / rock sastava iz ovog grada (prisjetimo se samo Zeus Faber, Koh, Sepal...). U principu, band dolazi iz Duga Rese, no njihov pjevač, klavijaturist, tekstopisac i maestro zadužen za elektroniku, Peđa Cetinjanin je nekoć bio članom vrlo sličnog, već spomenutog karlovačkog banda Koh. 2008. se priključio ovoj ekipi koja se zvala Meskalin (postoje od 2001.), te se nakon toga nazivaju NeZnam, sa simbolom matematičkog korijena s upitnikom (??). Na pozornicu su donesli televizor na čijem zaslonu je čitav koncert stajao upravo taj simbol... Ostatak banda čine Nino, Hrvoje i Domagoj, dakle, klasičan su kvartet sa klavijaturama, gitarom, bubnjevima i basom, te s već spomenutom elektronskom potkom kakva je uobičajena za bandove iz Karlovca. No, za razliku od Sepal ili Zeus Faber koji su prvenstveno metal bandovi, NeZnam imaju temelje u progressive rocku i relativno novijem poligonu od Massive Attack do lakših i atmosferičnijih Nine Inch Nails, no po svojem konceptu ipak su najviše podsjetili na mekši Tool. Puno pažnje posvećuju atmosferičnosti kompozicija, kao i psihodeličnim ambijentima koji su prožeti gitarskim sekvencama, a osobitost su im postepene tenzije s kojima podižu intenzitet aranžmana. Za razliku od Koh ili gomile domaćih progressive rock/metal sastava koji su se pojavili u posljednjih nekoliko sezona (Abroad Experiments, Fall Out Trio, Pet Zid, Pet Do Dvanaest, Agharti, Downcast Art, Angel Of Fire, Kaucija, Tix, Dijete nemira...), NeZnam se ne baziraju toliko na kompleksnoj i zahtjevnoj aranžmanskoj strukturi koliko na minimalistički uređenim kosturima kompozicija u kojima su jasno odvojeni lakši od onih 'žešćih' djelova. Svi tekstovi su im na hrvatskom jeziku, uočljivo je da su duhovno, socijalno i emotivno osviješteni sa filozofskom sofistikacijom, te su dosta mračni (ali ne i morbidni), a time su i jasno dali do znanja da su vrlo ozbiljan band koji pokušava gledati stvari sa artističkog aspekta distancirajući se od uobičajene konzumentske rock audijencije. Vokal Peđe je dvojakih karakteristika; u nekim segmentima je čisto narativan, u onim drugim je čvrst, polumelodično raspoređen sa blagom inercijom ka grubljim, pomalo i dublje oporim dionicama, a nije na odmet ne spomenuti i da ima vrlo čudnu frizuru, koja podsjeća, igrom slučaja ili ne, na Peter Gabriela iz vremena Genesis kada je zbog onih maski koje je nosio imao gotovo obrijano čelo i tjeme, dok mu je ostatak kose dosezao do ramena. Sve skupa, NeZnam su ostavili odličan utisak sa svojom atmosferičnom glazbom u kojoj je naglašena ritam sekcija koja donosi često tromi i vrlo mračan zvuk. Osjeća se da imaju nešto posebno...

DON GECKOS (www.myspace.com/dongeckos), vrlo su friški zagrebački kvartet iz obližnje Svete Nedelje (za one koji ne znaju, predgrađe između Zagreba i Samobora), oformljeni su ujesen 2009., te je po svemu bilo očito da nisu imali dovoljno vremena za detaljnije usavršavanje zvuka. Premda su svojih pola sata orijentirali na zabavu i scenski vrlo zvrkast nastup kojeg je s oduševljenjem popratila gomila prijatelja i obožavatelja koji su se poredali ispred pozornice, njihova glazba je pokazala vrlo plitke karakteristike. Nije stvar u stilu koji se pretežito bazira na funku i punku u rasponu od RHCP do Dosh Lee (tekstovi su na engleskom), već u tome da su im aranžmani nezgrapni, posve linearni i nemaju nikakva konkretna riješenja osim prangijanja 2-3-4 akorda do besvijesti. Na momente se činilo kao da će im se ritam raspasti (bubnjar se dosta sprtljao), a ako im se ne raspadne, onda će se barem zapetljati. To me podsjetilo na neke od katastrofalnijih nastupa The Fall (na sreću takav nije bio na Rokaj Festu 2008)... Okey, pozitivnije stvari njihovog nastupa su njihova energija, kontakt s publikom i obostrano veselje koje rezultira vrlo atraktivnim, za demo-band, scenskim performansom kojim su dali do znanja da su itekako voljni svirati, a nadamo se i usavršavati.

FUK FEDERI (www.myspace.com/fukfederi), band koji živi svoj drugi život nakon umirovljenja 1987., danas djeluje u drugačijoj formaciji, ali i dalje pokazuje spremnost za održavanje onog starog duha i pristupa rock pjesmarici s tekstovima na kajkavskom nariječju. Danas su svi oni profesori, doktori, novinari..., a band im služi kao jedan od ispušnih ventila za zadovoljavanje tog iskonskog poriva r'n'r-a. Večeras su se prikazali vrlo temperamentnim bandom koji podjednako spaja pop melodije s rock nadahnućem (pjesme "Čvori moji" i "Sunce moje"), pa i blagim elementima punka, a njihove isprepletene međuigre gitariste Goca i klavijaturiste Robi Berislavića sa vrlo raspoloženim i otkačenim frontmanom Ivan Kovačićem eksplodirale su u završnoj skladbi "Denes" gdje su spojili rock i polku u pravi zagorski folk-rock. Prema prikazanome, ovo je bio svakako najveseliji i najvedriji band koji je nastupio na ovogodišnjim polufinalima HGF-a.

Za vrijeme dok je žiri vijećao i prebrojavao glasove, na scenu su izašli SPOONLEAF (www.myspace.com/spoonleaf), zagrebački trojac koji je van konkurencije djelomično predstavio svoje nove kompozicije koje namjeravaju snimati za album prvijenac. Ako ih do sada niste čuli, oni su akustičan band, no nemaju nikakve veze sa monotonom americanom, folkom i blues drijemežom uz bocu žestice. Njihova glazba je jednostavna i direktna; oni su rock band sa snažnim ritmovima bubnjara Leonard Klaić Lea i akustičnim gitarskim riffovima Dimitrije Đokić - Jimmyija koji istovremeno pjeva tekstove na hrvatskom jeziku. Za ovu priliku oboružali su se još i sa akustičnim bas gitaristom, a po svemu predstavljenom, premda im se nastup svodi na sedeljku, nedvojbena su inverzija grunge-rocka u akustičnoj varijanti. Da sviraju električne gitare, ovo bi bio snažan i možan stoner/grunge band koji podjednako zagovara blues i hard-rock. No, niti kao ova kombinacija nisu ništa manje žestoki, naravno u onim okvirima koliko to akustična gitara može dopustiti.

I naravno, na kraju večeri, izašao je Bixi koji je jednostavno proglasio večerašnjim pobjednicima NeZnam, dok će se definitivna lista učesnika finala saznati za tjedan dana, 21.IV na posljednjoj, petoj polufinalnoj večeri HGF-a. Tada bi trebali nastupiti Thee Mad And Hairy Wombats, Direkt, Protestefekt i T.H.E.


Autor priloga:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -