Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

M I N I V A L
11.04.2008. - Tvornica, Zagreb, Hrvatska


Pod naponom (Koprivnica, Hrvatska)

The Orange Strips (Labin, Hrvatska)

M i n i v a l
11.04.2008. - Tvornica, Zagreb, Hrvatska

Proąli petak netko je strgao nogu, a ovog petka je netko od članova sastava VIKEND U HONG KONGU strgao prst, tako da smo prisustvovali nastupima samo dva izvođača - POD NAPONOM (Koprivnica) i THE ORANGE STRIPS (Labin).

Bez obzira ąto na Minival dolaze samo eminentni glazbeni stručnjaci u velikom broju i rijetki poklonici Balaąevića i Vuce, milijunska javnost redovito prati zbivanja na ovom happeningu. Jedan od eminentnijih predstavnika glazbene infrastrukture ove večeri bila je Remi iz Elemental koja se ugodno druľila sa članovima The Orange Strips i Pod naponom u backstageu, dok je voditeljica Ida silno okupljeno mnoątvo na početku večeri pozvala u prve redove da zauzmu mjesta do kojih je bilo veoma teąko doći jer nisu niti postojali.

POD NAPONOM su mlada hard-rock trojka iz Koprivnice koji sviraju uigrano i čvrsto, no imaju jednu veliku boljku – neoriginalnost koju izvlače uobičajenim mačoidnim tekstovima na hrvatskom jeziku. Uostalom, demo izvođačima je upravo poimanje originalnog izričaja uvijek u prvom planu, no Pod naponom su viąe nego očito privrľeni svojim temeljnim odrednicama od AC/DC s blagim heavy izletima ka Led Zeppelin i Black Sabbath i da se kao pijani plota ne drľe uobičajenih gitarističkih i aranľmanskih fraza od njih bi se neąto i moglo očekivati. Boljka neinventivnog individualnog izraza i nespremnost ka eksperimentima cementira ovaj trio kao joą jedne sljedbenike cijele struje koju na ovim prostorima predvode Partibrejkersi, Majke i Messerschmith (a i stare Divlje jagode, Atomsko skloniąte i rani Vatreni poljubac). A ima ih mnogo – od No Rules, Muąkat Hamburg, Spuątene rolete, The Dogz, nekadaąnje ©koljke... Sve skladbe Pod naponom su brze i čvrste, te u večeraąnjem repertoaru nisu izveli niti jedan laganiji tempo. Zabiljeľeni naslovi bili su "Ona", "Energija", "Crni anđeo", "Glasno, glasnije", "Lud sam"... koje premda su njihove autorske kompozicije izvlače mnoątvo uglavnom linearnih i prepoznatljivih melodija u kojima se jako teąko shvatilo o čemu frontmen (gitarist i vokal) pjeva, te su pokazali da je Tvornica ipak preveliki prostor za njihov sabijeni zvuk. U nekom daleko manjem klubu funkcionirali bi solidnije i za sada im treba pustiti na volju sve dok vrijeme ne pokaľe njihovu sklonost ka zrelijem i dorečenijem autorskom izrazu.

O THE ORANGE STRIPS, sjajnom sekstetu iz Labina koji se godinama praćka u konkurenciji sa pripadajućim demo izvođačima konačno je progovorila i naąa publika koja ih je izabrala za najboljeg novog izvođača ovogodiąnje Zlatne Koogle. Sasvim zasluľeno su pokupili ovu nagradu zbog koje im se smililo konačno i gradsko poglavarstvo Labina koje im je priskočilo u pomoć i sponzoriralo realizaciju troąkova objavljivanja albuma kojeg su pripremali godinama. On treba ovih dana ići u ątampu, te će uskoro i biti objavljen za britansku etiketu Matchbox Recordings pod naslovom "Follow". Večeras su izaąli po običaju u punom sastavu (dvije el. gitare, klavijature, bas, bubnjevi i akustična gitara) i prvi broj "Suffocate in love" izveli u brzom, plesnom tempu s mnogo harmonija, te su se momci odmah bacili na ples i vrlo atraktivan scenski nastup pun kretnji i pristupačnog kontakta s publikom. Zatim su sljedile "In the lake", "Kissed a girl", "Gino Stavros", "Follow", "Madras", "Song without a hero", "Letters in your mbox", da bi nastup zavrąili s odličnom "Loell Duinn". Njihov nastup je mogao potrajati i dulje, no princip Minivala je bez obzira na izostanak sastava Vikend u Hong Kongu i dalje ostao neokaljani programski koncept od četrdesetak minuta. O nastupu Stripsa samo sve najbolje. Scenski i zvučno su bez ijedne greąke tako da su po tko zna koji put dokazali da su jedan od rijetkih hrvatskih izvođača koji pjeva na engleskom jeziku potpuno spremni da budu originalni domaći izvozni glazbeni proizvod.

Nakon zavrąetka ovog zaista minijaturnog Minivala 07 ekipi se pridruľila momčad iz NoS3ngs, te je tulumčić nastavljen u Purgeraju uz mnoątvo prijatne ąale i nezaobilaznih glazbenih brbljavih tema.

U ovom izdanju Minizinea 07 nije navedena lista izvođača za Minival 08. Tko zna, moľda nas očekuje neko prijatno iznenađenje koje organizator namjerno nije htio najaviti...


Konferansa - Ida

Autor teksta i fotografija:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -